Τιποτα δεν σταματα τους Σαρακατσανους

Παρά τον δυνατό αέρα τίμησαν την παράδοση προσφέροντας παραδοσιακά εδέσματα στην Κεντρική Πλατεία

Παντός καιρού αποδείχτηκαν για ακόμη μια φορά οι Σαρακατσάνοι, που δεν πτοήθηκαν από τον πολύ δυνατό αέρα και βρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής το πρωί της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου, προσφέροντας παραδοσιακά εδέσματα και σαρακατσάνικες πίτες.
 

Τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων έστησαν το κονάκι τους και παρουσίασαν ένα νόστιμο δείγμα της διατροφικής τους κουλτούρας, μέσα από τα εδέσματα και τις πίτες, αλλά και της παράδοσής τους μιας και η προσφορά αυτών των προϊόντων ήταν αναπόσπαστο μέρος των εορτών.
 
Άλλωστε από την εποχή που ήταν στα καλύβια, οι γυναίκες ετοίμαζαν τις πίτες και τα εδέσματα και γυρνούσαν και τις πρόσφεραν στον κόσμο για το καλό.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Νάκος, ήταν έθιμο στους Σαρακατσάνους να μοιράζουν στις γιορτές είτε σφαχτά, είτε πίτες, είτε φρούτα ή ότι άλλο είχαν για την ευφορία του σπιτιού τους αλλά και για τις ψυχές που έλειπαν από την οικογένεια.

Αυτή την παράδοση συνεχίζουν, συμμετέχοντας και στο πρόγραμμα των Χριστουγέννων της ΔΚΕΠΠΑΚ και μια μέρα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκονται στην Κεντρική Πλατεία με τις πίτες και τα εδέσματα που ετοίμασαν Σαρακατσάνες από όλη τη Ροδόπη, για να τα προσφέρουν στον κόσμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.