Την πορτα των Υπουργων θα χτυπησουν αυριο οι εργαζομενοι της ΕΝ.ΚΛΩ.

Θα συνεχίζουν να μένουν αμέτοχοι οι φορείς της Ροδόπης;

Σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για το θέμα της επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν αύριο στην Αθήνα οι πρώην εργαζόμενοι της πρωτεύσασας εταιρίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναμένεται να συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, και με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Αλέκο Φλαμπουράρη. Η κρούση στους ανωτέρω υπουργούς θεωρήθηκε επιβεβλημένη, μετά από την τελευταία εμπλοκή στην υπόθεση της επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ. με βάση το σχέδιο που επεξεργαζόταν τους τελευταίους μήνες και είχε συμφωνηθεί σε προφορικό επίπεδο από τους εργαζόμενους, το δημόσιο και τις τράπεζες. Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες πρόσφατα διαφοροποίησαν τη θέση τους, προκρίνοντας την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας σε ιδιώτη επενδυτή.
 
Στη σκιά των παραπάνω εξελίξεων, πρώην εργαζόμενοι των εργοστασίων της ΕΝ.ΚΛΩ. από την περιοχή μας συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και συζήτησαν για τα επόμενα βήματά τους. Η κ. Μάρθα Στογιαντσάκη, τακτικό μέλος του συμβουλίου πιστωτών και μέλος του σωματείου εργαζομένων Κομοτηνής, ενημέρωσε τους συναδέλφους της για τις κινήσεις που έχουν γίνει σε κεντρικό επίπεδο και για τη στάση της κυβέρνησης και των τραπεζών. Μεταξύ άλλων η κ. Στογιαντσάκη τόνισε την ανάγκη να πάρουν δημόσια θέση οι κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξη και τη δυσφορία της για τη μεταστροφή στη στάση της προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Λούκας Κατσέλη.
 
Κατά την αναφορά της στην πρόταση για την είσοδο ιδιώτη επενδυτή, η κ. Στογιαντσάκη υπογράμμισε ότι «εμείς ποτέ δεν ήμασταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο εισόδου επενδυτή». «Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν», υπενθύμισε, «όταν φέραμε οι ίδιοι επενδυτή από την Αμερική». «Εκείνο το σχέδιο όμως οι τράπεζες το είχαν πολεμήσει», προσέθεσε με νόημα, για να αναρωτηθεί «σήμερα τι σημαίνει επενδυτής σε μια εταιρία πτωχευμένη;». «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις πτωχεύσεις», αποκρίθηκε, «ο επενδυτής θα πάρει τα εργοστάσια δίνοντας κάτι λίγα χρήματα». «Αυτοί που διαχειρίζονται την πτώχευση θα είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν», συνέχισε, «αν προλάβουμε εμείς οι εργαζόμενοι, μαζί με το δημόσιο που έχουμε προνόμιο, θα πάρουμε κάποια λίγα χρήματα, ενώ οι τράπεζες δε θα πάρουν τίποτα. Οπότε δεν μας είναι κατανοητό για ποιον λόγο γίνεται αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη πρόταση».
 
«Με το σχέδιο το δικό μας όμως μιλάμε για μια ανοιχτή πλέον επιχείρηση», αντέτεινε, εξηγώντας ότι «κεφαλαιοποιούνται χρήματα, τα οποία είναι χαμένα για όλους μας και κυρίως για τις τράπεζες, οι οποίες ξέρουν ότι ποτέ δε θα τα λάβουν από την πτώχευση, και αν δε θελήσουν να συνεχιστεί αυτό το σχήμα, μπορούν αφού πρώτα η εταιρία πατήσει στα πόδια της να πουλήσουν και να πάρουν χρήματα».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συζήτησης, στο Εργατικό Κέντρο, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ. στην Αθήνα, προκειμένου να αναδείξουν το όλο ζήτημα, είχαν προσκληθεί για να παραστούν και να δηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο εγχείρημα, τόσο πολιτικοί, όσο και επιχειρηματικοί φορείς του νομού μας. Εντούτοις, οι τελευταίοι αγνόησαν επιδεικτικά την πρόσκληση των εργαζομένων. Παρά ταύτα, επρόκειτο να δεχτούν και νέα πρόσκληση, αυτή τη φορά για την αυριανή κάθοδο την Αθήνα και τις συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι και πόσοι θα ανταποκριθούν στο νέο αυτό κάλεσμα των εργαζομένων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.