Την κατασκευη επιτυμβιας πλακας στον χωρο του πρωτου ομαδικου ταφου των 29 σφαγιασθεντων Ξυλαγανιωτων

Ανακοίνωσε ο Σύλλογος Πατεράδων - Ιστορικής σημασίας φωτογραφίες καταδεικνύουν την τοποθεσία του ομαδικού τάφου

Την κατασκευή μίας επιτύμβιας πλάκας στον χώρο του πρώτου ομαδικού τάφου των 29 σφαγιασθέντων Ξυλαγανιωτών τον Απρίλιο του 1944 από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, ανακοίνωσε στο τέλος της πρόσφατης τελετής μνήμης που έλαβε χώρα την Κυριακή, 29 Απριλίου, ο Σύλλογος Πατεράδων.
 
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε σε συνέχεια της ανεύρεσης σχετικών φωτογραφικών ευρημάτων, στο αρχείο του αείμνηστου Γεωργίου Κουφάκη, αλλά και με αφορμή την 75η επέτειο της σφαγής που ολοκληρώνεται του χρόνου.
 
Οι τρεις φωτογραφίες αποτελούν πραγματικά ντοκουμέντα, αξία την οποία κατανοούν τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την διαδικασία της ψηφιοποίησης της φωτογραφικής ιστορίας του χωριού, που βρίσκεται εν εξελίξει με επικεφαλής τον Δημήτρη Δουμπουλάκη.
 
Οι τρεις φωτογραφίες χρονολογούνται πιθανότατα από το Καλοκαίρι του 1949, ενώ εμπεριέχουν τις στιγμές της εκταφής από τον ομαδικό τάφο που είχαν πετάξει οι Βούλγαροι εκτελεστές τα 29 παλικάρια της Ξυλαγανής.
 

Το σημείο είναι στην τοποθεσία Μαύρος Λόφος (Καρά Τεπέ) και από επιτόπια έρευνα με το Απόστολο Μουζαλιώτη έχει πιστοποιηθεί επακριβώς. Ήταν χαρακώματα και οχυρωματικά έργα των Βουλγάρων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την εκταφή των λειψάνων, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, έγινε η μεταφορά τους στον τόπο που είναι σήμερα το Ηρώο στην είσοδο της Ξυλαγανής.
 
Όπως ανακοινώθηκε δια στόματος του εκπροσώπου του Συλλόγου στην προχθεσινή τελετή, ο Σύλλογος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να παραχωρηθεί ο δημόσιος χώρος και θα συμβάλει οικονομικά στην ανέγερση της πλάκας, δίπλα στην οποία θα κυματίζει η ελληνική σημαία. Ο Σύλλογος ζητά από όλους τους Ξυλαγανιώτες και κυρίως τους απογόνους των σφαγιασθέντων να βοηθήσουν για την συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού, για την ανέγερση ενός αξιοπρεπούς μνημείου.
 
Τα χρήματα μπορούν να παραδίδονται στον πρόεδρο του Συλλόγου κ.Βαγγέλη Μουζαλιώτη και θα δίνεται απόδειξη είσπραξης του Συλλόγου. 
 
Η τιμολόγηση του έργου καθώς και οι εισφορές θα κοινοποιηθούν δημόσια. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.