Την ιστορια και τη δραση του Ερυθρου Σταυρου γνωρισαν οι Κομοτηναιοι

Σε εκδήλωση του παραρτήματος Κομοτηνής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του Ερυθρού Σταυρού, όπως και τις δράσεις και τα προγράμματα εκπαίδευσης πολιτών και εθελοντών, τα οποία υλοποιεί, είχαν δεκάδες συμπολίτες μας το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί τους υποδέχονταν μέλη του περιφερειακού τμήματος Κομοτηνής, τα οποία με την ενημερωτική αυτή δράση τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, που είναι η 8η Μαΐου, γενέθλιος ημέρα του Ερρίκου Ντυνάν. Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού θα διοργανωθεί ακόμα μία εκδήλωση από το περιφερειακό παράρτημα της οργάνωσης, την προσεχή Κυριακή, 15 Μαΐου. Κατά την εκδήλωση, που θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, θα τιμηθούν για τη μεγάλη προσφορά τους στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στο Ερυθροσταυριτικό Κίνημα οι κ.κ. Φωτεινή Κουτλογεωργίου και Ελένη Αντωνιάδου, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ. Άγγελο Συρίγο με θέμα: «Ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού στον Επαναπατρισμό των Ελλήνων Αιχμαλώτων Πολέμου και την Αποκατάσταση των Προσφύγων από την Μικρά Ασία το 1922-1923».

Μια διαρκής προσπάθεια προσφοράς στον άνθρωπο

«Από τα μέσα του 19ου αιώνα που ιδρύθηκε η οργάνωση μέχρι και σήμερα το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έχει γίνει πραγματικά παγκόσμιο», τόνισε την Κυριακή στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κομοτηνής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.  «Η Διεθνής Επιτροπή μαζί με τις εθνικές ενώσεις  Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου», επισήμανε, «βρίσκονται σε όποιο σημείο της γης υπάρχει ένοπλη σύγκρουση, όπου υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και συνδρομή, για να αντιμετωπιστούν φυσικές καταστροφές , οικονομική ανέχεια, επιδημίες». «Είναι μία διαρκής προσπάθεια προσφοράς στον άνθρωπο, γιατί το σύνθημά μας είναι ‘’όσο υπάρχουν άνθρωποι’’», συμπλήρωσε.

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
 
«Σήμερα υπάρχει ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, ενώ τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει επιπρόσθετη ανάγκη συμπαράστασης και συνδρομής στους πρόσφυγες»

Εστιάζοντας στην τρέχουσα χρονική συγκυρία και στην εγχώρια δράση που αναπτύσσει ο Ερυθρός Σταυρός, ο κ. Αντωνόπουλος διέκρινε ότι «υπάρχει ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, ενώ τον τελευταίο χρόνο, λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή υπάρχει επιπρόσθετη ανάγκη συμπαράστασης και συνδρομής σε αυτούς τους ανθρώπους». «Σήμερα το σύνολο του δυναμικού του Ερυθρού Σταυρού», προσέθεσε, «ασχολείται κυρίως με την περίθαλψη και τη συνδρομή στους πρόσφυγες, οι οποίοι εισήλθαν και παρέμειναν στη χώρα μας». «Ο Ερυθρός Σταυρός έχει διαθέσει όλο του το δυναμικό και όλη του την υλική υποδομή σ’ αυτή την προσπάθεια», συνέχισε, «και φέρει ένα μεγάλο μέρος της συνδρομής προς τους πρόσφυγες, ενώ συνεργάζεται με την ελληνική πολιτεία, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για αυτό το πρόβλημα».

«Οι αρχές με οικουμενική εμβέλεια συντηρούν και ενδυναμώνουν το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού»

Τέλος, κληθείς να διακρίνει τα στοιχεία εκείνα που έχουν καταστήσει τον Ερυθρό Σταυρό μια οργάνωση που απολαμβάνει καθολική αναγνώριση και σεβασμό για το έργο που επιτελεί,  ο κ. Αντωνόπουλος παρέπεμψε στις βασικές αρχές της οργάνωσης, οι οποίες έχουν οικουμενική εμβέλεια. Κατά πρώτον είναι η αρχή του ανθρωπισμού, δηλαδή η προσφορά στον άνθρωπο ανεξάρτητα από την φυλή, τις πεποιθήσεις, τη θρησκεία, το χρώμα. Έπειτα είναι η αρχή της ουδετερότητας και της μεροληψίας. «Δεν συμμετέχουμε απλά, προσφέρουμε τη βοήθειά μας», εξήγησε ο πρόεδρος του περιφερειακού παραρτήματος Κομοτηνής, «δεν ασχολούμαστε με τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, δεν παίρνουμε το μέρος καμίας πλευράς, όσον αφορά ένοπλες συγκρούσεις ή άλλου είδους κρίσεις που οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση». «Επίσης είναι αρχή της παγκοσμιότητας, η αρχή της ενότητας», συνέχισε, «και λόγω αυτών των αρχών, οι οποίες είναι αρχές με οικουμενική εμβέλεια, η λειτουργία του κινήματος από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα κρατάει και ενδυναμώνεται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.