Την επανενεργοποιηση του «αγροτικου» των γεωτεχνικων ζητα το ΓΕΩΤΕΕ

Με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης
«Απαραίτητη η υλοποίηση της πρακτικής για την προετοιμασία των γεωτεχνικών για την αγορά εργασίας»

 
Την ανάγκη επανενεργοποίησης του θεσμού του «αγροτικού» των γεωτεχνικών ζήτησε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρο του παραρτήματος Θράκης  του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης.
 
Η επαναλειτουργία του «αγροτικού» αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο έχει τεθεί επανειλημμένως υπόψη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πιο πρόσφατη την σχετική επιστολή που απεστάλη από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
 
Ο συγκεκριμένος θεσμός αφορά στην επί ένα έτος απασχόληση των νέων γεωτεχνικών, για λόγους πρακτικής άσκησης, σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Ωστόσο το πρόγραμμα αυτό διεκόπη τα χρόνια της κρίσης, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, κυρίως λόγω της χρηματικής αποζημίωσης που λάμβαναν οι ασκούμενοι κατά την διάρκεια της πρακτικής τους.

Τριαντάφυλλος Παπαδάκης
«Το “Αγροτικό” η εφαρμογή στην πράξη της θεωρίας που μαθαίνουν στα πανεπιστήμια»

Μιλώντας για τα οφέλη του προγράμματος αυτού, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θράκης εξήγησε τα πολλαπλά οφέλη αυτού, υπογραμμίζοντας πως με την πρακτική αυτή άσκηση, παρέχεται στους νέους γεωτεχνικούς (και σε απόφοιτους ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ παρεμφερών ειδικοτήτων) η δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας στο γνωστικό τους αντικείμενο, η οποία είναι χρήσιμη για την περαιτέρω άσκηση του επαγγέλματός τους, σε οποιονδήποτε τομέα απασχόλησης. «Το πρόγραμμα θα πρέπει απαραιτήτως να ξεκινήσει εκ νέου καθώς πρόκειται στην ουσία για την περίοδο προσαρμογής των αποφοίτων των αντίστοιχων τμημάτων στην αγορά εργασίας. Η πρακτική εφαρμογή των όσων μαθαίνουν στην θεωρία στα πανεπιστήμια και το πρώτο βήμα ούτως ώστε να προετοιμαστούν για την έξοδό τους στην αγορά εργασίας» τόνισε ο ίδιος.
 
«Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης θεωρείται ως χρόνος εργασιακής εμπειρίας και λαμβάνεται υπόψη, για όλες τις νόμιμες συνέπειες, κατά τη μελλοντική τους απασχόληση τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ στον Υπουργό, γεγονός που υπογράμμισε και ο κ. Παπαδάκης τονίζοντας πως «τώρα οι απόφοιτοι δεν κάνουν πρακτική άσκηση. Βγαίνουν απλά στον στίβο της ζωής και καλούνται να τα μάθουν όλα εκεί. Αν υπήρχε η επιλογή θα μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει την πρακτική του, να πάρει έναν προσανατολισμό που τον ενδιαφέρει και να εκμεταλλευτεί αυτόν τον ένα χρόνο, ώστε να εκπαιδευτεί, να δει πώς κινείται η αγορά και έτσι η μετάβαση αυτή να είναι ευκολότερη». 

 «Χείρα βοηθείας» και στις γεωτεχνικές δημόσιες υπηρεσίες

Σύμφωνα δε με την επιστολή η εφαρμογή του θεσμού – ο οποίος προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις των Νόμων 2538/1997 και 3147/2003 αλλά έχει περιπέσει σε αδράνεια κατά την τελευταία επταετία, χωρίς να έχει δοθεί καμιά επίσημη αιτιολογία εκ μέρους της Πολιτείας-  «παρέχει τη δυνατότητα σε γεωτεχνικές δημόσιες υπηρεσίες, που ανήκουν σε Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα κλπ, να καλύπτουν, έστω σε κάποιο βαθμό, τις ανάγκες τους σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».
 
Με βάση όλα τα προαναφερόμενα, καταλήγει η επιστολή «θεωρούμε ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. θα πρέπει, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων (π.χ. από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, Π.Δ.Ε., Ε.Σ.Π.Α. κ.α.) και να μεριμνήσει για την έκδοση, το συντομότερο δυνατό, Προκήρυξης για το “Αγροτικό”». Η οποία θα προβλέπει έναν ικανό αριθμό θέσεων γεωτεχνικών, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί, εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, η κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη μη λειτουργία του θεσμού κατά τα τελευταία χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.