Την ανοιξη του 2016 η ολοκληρωση της Τσανακλειου

Έτοιμος να χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους τις υπολειπόμενες εργασίες ο δήμος Κομοτηνής

Οριστικά εκτός χρονοδιαγράμματος βγαίνει το έργο της αναπαλαίωσης της Τσανακλείου Σχολής, ένα έργο που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί. Εξαιτίας των μη ομαλών χρηματοδοτήσεων, που είχαμε στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς, εξέλιξη που προκάλεσε και τη διακοπή των εργασιών για ένα ικανό χρονικό διάστημα, κρίνεται πλέον ανέφικτη η παράδοση της αναπαλαιωμένης Τσανακλείου πριν από την εκπνοή του 2015. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, η ολοκλήρωση του συνολικού έργου θα επέλθει την άνοιξη του 2016.
 
Αυτό σημαίνει ότι το υπολειπόμενο τμήμα του έργου, αυτό που θα μείνει να εκτελεστεί τους πρώτους μήνες του 2016, δε θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Παρά ταύτα, στη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής δεν δείχνουν να ανησυχούν για την έκβαση της υπόθεσης, καθότι, όπως μας μετέφερε ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, είναι διασφαλισμένο το αναγκαίο κονδύλι για την περίπτωση, που θα απαιτηθεί να χρηματοδοτηθούν με ίδιους πόρους οι αναγκαίες υπολειπόμενες εργασίες. Ταυτόχρονα, όμως, γίνονται ενέργειες ώστε το αναγκαίο ποσό της χρηματοδότησης να διατεθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο κ. Πετρίδης θέλησε να ξεκαθαρίσει πάντως ότι, όπως και να ‘χει, η αναπαλαίωση της Τσανακλείου θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.
 
Σημειώνεται ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο του ιστορικού κτιρίου, που άρχισε ήδη να διαμορφώνεται με βάση τη μελέτη και τους σχεδιασμούς. Στη βόρεια πλευρά, όπως είχαμε παρουσιάσει σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας, κατασκευάζεται ένα υπαίθριο θεατράκι, που γειτνιάζει με μια μικρή λίμνη, ένα τμήμα της οποίας θα καλύπτεται από την ορχήστρα του θεάτρου. Στη νότια πλευρά του κτιρίου θα λειτουργήσει ένα κυλικείο, ενώ κατασκευάζεται μια πέργκολα που θα πλαισιώνεται από τραπεζοκαθίσματα, όπου το κοινό θα μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ ή το ρόφημά του σε ένα ήσυχο και καταπράσινο περιβάλλον. Στο τελευταίο θα συμβάλλουν τα δεκάδες καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, που θα φυτευτούν σε ζώνες πρασίνου, σε όλη σχεδόν την έκταση του περιβάλλοντα χώρου και παράλληλα με την περίφραξη. Τον «μικρό παράδεισο», που θα περιβάλλει την αναπαλαιωμένη Τσανάκλειο, θα τον ολοκληρώσει ο εντυπωσιακός φωτισμός, που σχεδιάζεται εγκατασταθεί πέριξ του κτιρίου και στον περιβάλλοντα χώρο.
 
Οι βασικές εκκρεμότητες πάντως παραμένουν στο εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου, όπου τα συνεργεία, που έχουν επιφορτιστεί με διαφορετικές ως προς το είδος τους εργασίες έχουν πολλή δουλειά, για να καταστήσουν τους χώρους ασφαλείς και λειτουργικούς. Θυμίζουμε εδώ ότι στην αναπαλαιωμένη Τσανάκλειο θα εγκατασταθούν η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, η οποία θα συνδέεται ψηφιακά με την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Καραθεοδωρή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.