Την αμεση λειτουργια του ηλεκτρονικου συστηματος ελεγχου ΟΠΕΚΕΠΕ ζητα η Ενωση Νεων Αγροτων

Το Δ.Σ. της ΕΝΑΡ συνεδρίασε πρόσφατα και μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου αποφάσισε να δηλώσει τις ακόλουθες επισημάνσεις προς την κοινή γνώμη και τον αγροτικό κόσμο της Θράκης:

•Για μια ακόμη χρονιά και ενώ βρισκόμαστε προς το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα τόσο για την απορρόφηση της παραγωγής, όσο και την τελική τιμή του προϊόντος.

•Τα νέα μέτρα ελέγχου και διασφάλισης που προσπάθησε να εφαρμόσει το υπουργείο γεωργίας όχι μόνο αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, ατελέσφορα και ελλειμματικά αλλά έκαναν ακόμη δυσμενέστερη την κατάσταση.

•Το νέο όργανο –ΟΠΕΚΕΠΕ- που συστάθηκε από το Υπ. Γεωργίας για τον έλεγχο του βαμβακιού δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όπως προβλεπόταν από τις υπουργικές αποφάσεις. Η κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος και η μη έγκαιρη αποκατάστασή του από αξιόπιστο μηχανισμό διαχείρισης και ελέγχου του τομέα βάμβακος αποτελεί μέγιστη πολιτική ευθύνη.

•Το νέο κοινοτικό καθεστώς που προέκυψε από λανθασμένη διαπραγμάτευση του υπουργείου γεωργίας με την ευρωπαϊκή ένωση φαίνεται ότι θα προκαλέσει σοβαρότατη απώλεια εισοδήματος στον αγροτικό κόσμο.

Η ΕΝΑ Ροδόπης για αυτό ζητά:

•Την άμεση εφαρμογή και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και επέκταση της εφαρμογής του μέχρι την κλωστοποίηση του βαμβακιού.

Η ΕΝΑΡ απορρίπτει εκ των προτέρων σενάρια που προβλέπουν καθήλωση τιμών στο επίπεδο της προκαταβολής και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να λάβει εκείνες τις αποφάσεις που θα προστατεύουν το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών ενώ επιφυλασσόμαστε για τη χρήση κάθε μέσου που θα διεκδικεί απώλειά του από επιλογές για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.