Τιμητικη διακριση στο Χρονη Αηδονιδη

Με τιμητική πλακέτα και ένα αγαλματίδιο, πιστό αντίγραφο λιθοξόου (που συμβολίζει ένα παλαιό Πετρωτιώτη) βραβεύτηκε χτες σε ειδική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη ο Χρόνης Αηδονίδης από τον Σύλλογο Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης για το έργο ως δασκάλου τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και την προσφορά του στο δημοτικό τραγούδι, τον πολιτισμό και την Θράκη.

“Ο Χρόνης Αηδονίδης αποτελεί κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας για τη Θράκη και το δημοτικός μας τραγούδι” είπε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης Αικατερίνη Κασαπίδου ενώ ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Εβρου Δημοσθένης Δούκας χαρακτήρισε τον Χρόνη Αηδονίδη ως “ζώσα πηγή”.

“Στο τραγούδι της παράδοσής μας και το πρόσωπο του Χρόνη διασώζεται η συνέχεια και η ενότητα της συλλογικής μας μνήμης, της κοινότητας και του βίου μας” πρόσθεσε ο κ Δούκας ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως σύντομα η Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Εβρου θα υποβάλει στο υπουργείο Πολιτισμού πρόταση να αναδειχθεί ο Χρόνης Αηδονίδης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, σε συνεργασία με Βαλκάνιους παραδοσιακούς καλλιτέχνες σε σημείο αναφοράς ενός βαλκανικού φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής.

Για την προσφορά και το έργο του Χρόνη Αηδονίδης μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης Βασίλης Σισμανίδης ο οποίος πρότεινε το όραμα του Χρόνη να γίνει πράξη, να δημιουργηθεί δηλαδή και να λειτουργήσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Μουσική Παραδοσιακή Ακαδημία.

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ενώ ο Χρόνης Αηδονίδης, φανερά συγκινημένος, είπε: “Αναμνηστικές πλακέτες έχω πάρει πάρα πολλές. Ηταν όμως όλες για την καλλιτεχνική μου προσφορά. Πλακέτα όμως για την προσφορά μου τα χρόνια εκείνα τα δύσκολα του εμφυλίου πολέμου ως δασκάλου πρώτη φορά παίρνω και είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα και σας ευχαριστώ”

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.