Τιμηθηκε στην Ξανθη η μνημη του δολοφονημενου Αλεξανδρου Γρηγοροπουλου

Χωρίς έκτροπα τιμήθηκε χθες από μαθητές, φοιτητές και πολιτικές παρατάξεις της αριστεράς -πλην Κ.Κ.Ε.- στην Ξάνθη, η μνήμη του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορούπουλου.

Το πρωί έγινε η μαθητική πορεία με τη συμμετοχή πολλών «πιτσιρικάδων», που εκτός από την οργή για τη δολοφονία ενός συνομήλικού τους, κουβαλούν και το άχθος ενός καθόλου ελπιδοφόρου μέλλοντος. Οι μαθητές φώναξαν συνθήματα κυρίως μπροστά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, αποφεύγοντας να απαντήσουν στις προκλήσεις αστυνομικού που εισήλθε στο μπλοκ της πορείας ακίνδυνων παιδιών της Ξανθιώτικης κοινωνίας…

Το απόγευμα έγινε η πορεία εκατοντάδων φοιτητών και συμμετεχόντων από παρατάξεις της ευρύτερης αριστεράς, στη σκιά της παρουσίας ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους της πόλης. Για άλλη μια φορά η Ξάνθη διαφύλαξε τη φήμη της ειρηνικής πόλης (αν εξαιρεθούν κάποιες φωτιές σε κάδους μετά τη λήξη της πορείας), χωρίς ωστόσο να υπολείπεται σε τίποτε όσον αφορά τον παλμό και τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι διαδηλωτές.

Κ. Βογιατζής «Κλιμακώνουμε στις 15 Δεκέμβρη»

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ηχηρή απουσία του Κ.Κ.Ε. από τις εκδηλώσεις, κάτι που αποτέλεσε και θέμα συζήτησης σε «πηγαδάκια». Για το ζήτημα συνομιλήσαμε με τον γραμματέα του κόμματος στην Ξάνθη Κώστα Βογιατζή, την εξήγηση του οποίου παραθέτουμε: «Αυτό που προβλήθηκε τότε από τα μέσα ενημέρωσης ήταν τα σπασίματα, τα καψίματα και ότι βγήκαν οι κουκουλοφόροι στον δρόμο. Αυτό που εκτιμήσαμε σαν κόμμα από τότε, είναι ότι υπήρχαν και μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εργαζομένων που εκτός της δολοφονίας, είχαν σαν στόχο να θέσουν ένα αγωνιστικό υπόβαθρο απέναντι στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα γινόταν μετά στις εργασιακές σχέσεις και σε μια σειρά ζητήματα. Βγήκε στην επιφάνεια με γενικότερο χαρακτήρα η διάθεση των νεολαίων και της εργατικής τάξης για αντίσταση σε όλα όσα βιώναμε εκείνη την περίοδο και βιώνουμε και τώρα. Τόσο στη ζωή του μαθητή, όσο και στα γενικότερα προβλήματα της ελληνικής εργατικής οικογένειας».

Ζητώντας το «δια ταύτα» από τον κ. Βογιατζή, επανέλαβε πολλές φορές ότι «κλιμακώνουμε εκεί», αναφερόμενος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της προσεχούς Τετάρτης: «Το βασικότερο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο προπαγάνδισης της απεργίας της 15ης Δεκέμβρη, συνοψίζοντας και κλιμακώνοντας εκεί αυτά που βιώνουμε όλοι μας. Δεν παραβλέπουμε τη χθεσινή μέρα, την εκτιμήσαμε και πέρυσι, αλλά το θέμα είναι ότι εμείς κλιμακώνουμε με την απεργία της 15ης Δεκέμβρη» κατέληξε ο γραμματέας του Κ.Κ.Ε. στην Ξάνθη.

«Στον δρόμο, απέναντι σ’ αυτούς που μας ρημάζουν τη ζωή»

Μιλώντας για την ημέρα, ο εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών Βασίλης Χαριζάνης δήλωσε: «Για μας η δολοφονία του Αλέξη ήταν μια σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κι αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι δεν έχει να νόημα να προχωρήσουμε σ’ ένα μνημόσυνο για τη δολοφονία, αλλά να νοηματοδοτήσουμε τους αγώνες της νεολαίας ώστε να μπορεί να βγει στο δρόμο και να διεκδικήσει όλα αυτά που της κλέβουν, απέναντι σ’ αυτούς που της ρημάζουν τη ζωή. Από την πλευρά μας ως σύλλογος φοιτητών προχωρήσαμε σε συνέλευση, πήραμε απόφαση για κινητοποιήσεις και πιστεύουμε ότι πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας. Και απέναντι στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, αλλά και συνολικά απέναντι σε όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα».

Σε ερώτημα για το μήνυμα της ημέρας και την απροθυμία του κόσμου να αντιδράσει σε όσα του επιβάλλονται, ο Βασίλης Χαριζάνης είπε: «Δεν πιστεύω ότι αναγκαστικά ο κόσμος γύρισε στον καναπέ. Θεωρώ ότι καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος των αλλαγών που φέρνει το ΠαΣοΚ, άλλωστε το ζει στο πετσί του. Αυτό που εμείς θέλουμε να καταφέρουμε ως φοιτητές είναι να δώσουμε νόημα στους αγώνες του τώρα, με μια προοπτική νίκης. Και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο για τους αγώνες των εργαζομένων και όλης της νεολαίας».

Σ. Χατζησάββας: «Οργισμένος μεν αλλά μουδιασμένος για το πώς θα αντιδράσει ο λαός»

Ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αντίστασης» Στέφανος Χατζησάββας, δήλωσε για την ημέρα: «Θυμόμαστε όλοι ότι με αφορμή αυτή τη δολοφονία ξεχείλισε το ποτάμι της οργής -της νεολαίας κυρίως- και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος είχε ξεχυθεί στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Όχι μόνο ενάντια στη δολοφονία και στις δυνάμεις καταστολής, αλλά και ενάντια σε κάθε τι που κλέβει τη ζωή και τα όνειρα της νεολαίας μας. Ως “Πρωτοβουλία Αντίστασης” συμμετέχουμε, όχι απλώς σε μια διαδήλωση τιμής και μνήμης για τον νεκρό Αλέξη, αλλά κυρίως μια προσπάθεια συνέχισης αγώνων, μια που σήμερα είναι ιδιαίτερα σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η νεολαία κι ο λαός μας. Στην περίοδο του μνημονίου και της τρόικας η νεολαία δέχεται ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στα ζητήματα της μόρφωσης, από την πρωτοβάθμια μέχρι τα πανεπιστήμια, καθώς και στα ζητήματα της δουλειάς της. Θυμίζοντας ότι πέρασαν νόμοι που νομιμοποιούν την παιδική εργασία επί της ουσίας. Σε όλα τα ζητήματα της ζωής της δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και μάλιστα έχει αρχίσει να συντάσσεται και να απαντά, αφού και στην πόλη μας έχουμε την κατάληψη του πανεπιστημίου. Από κει και πέρα είναι ζήτημα όλων των εργαζομένων που δέχονται κι αυτοί μια πρωτοφανή επίθεση. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν έχει τέλος, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί γιατί είναι πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και των δυνάμεων του κεφαλαίου, που έχουν αποφασίσει να πάρουν πίσω όποια δικαιώματα κατόρθωσε ο λαός να κατακτήσει με τους αγώνες του».

Αναφορικά με το αν «ξεθώριασε» το γεγονός δύο χρόνια μετά, αλλά και με το «μούδιασμα» των εργαζομένων απέναντι στα σκληρά μέτρα, ο κ. Χατζησάββας είπε: «Δε νομίζω ότι έχει “ξεθωριάσει”, ανεξάρτητα αν οι κινητοποιήσεις δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα του γεγονότος. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς για τις κινητοποιήσεις σε σχέση με τα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας, που κι αυτές δεν κινητοποιούν τον κόσμο, όμως άλλα είναι τα προβλήματα που δεν τον αφήνουν να κινητοποιηθεί. Είναι ότι δεν έχει αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και ότι έχει απογοητευθεί και από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα, να θεωρεί κόκκινη γραμμή η ΓΣΕΕ την μείωση των μισθών των χαμηλόμισθων και την αντικατάσταση των κλαδικών από τις επιχειρησιακές, ατομικές συμβάσεις. Μια χρόνια και πολύ άσχημη κατάσταση στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στα πολιτικά πράγματα της χώρας, κάνουν τον λαό να είναι οργισμένος μεν αλλά μουδιασμένος για το πώς θα αντιδράσει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.