Τιμηθηκε η γεννηση και η γονιμοτητα

Το θρακιώτικο έθιμο της «Μπάμπως» αναβίωσαν την Κυριακή τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Σαπών. Το έθιμο αυτό μεταξύ άλλων συμβολίζει την ισότητα και την ανεξαρτησία των γυναικών, ενώ τις δίνει τη δυνατότητα να διασκεδάσουν.

Με τον ερχομό της καινούριας χρονιάς οι γυναίκες γιορτάζουν και τον ερχομό της καινούριας ζωής. Η «Μπάμπω» είναι η γυναίκα, η οποία τα παλιά χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούσε να βοηθήσει την ετοιμόγεννη γυναίκα να γεννήσει πιο εύκολα, να φέρει στον κόσμο υγιή παιδιά. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 8 Ιανουαρίου τιμήθηκε η μαμή και δόθηκε στις γυναίκες η δυνατότητα να αφήσουν τις οικιακές εργασίες της καθημερινότητας και να διασκεδάσουν, επειδή οι γυναίκες αυτή την ημέρα φεύγουν το πρωί από τα σπίτια τους και οι άντρες αναγκάζονται να μαγειρεύουν και να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.

Με συνοδεία μουσικών οργάνων οι γυναίκες του χωριού αναβίωσαν το έθιμο αυτό. «Αυτό το έθιμο, το οποίο ήρθε από τα παλιά χρόνια από τους προγόνους μας το αναβιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα έθιμο, με το οποίο τιμούμε τη γονιμότητα, τη γέννηση και προπαντός τα παλιά χρόνια τιμούσαν τη μαμή, την πιο γριά γυναίκα στο χωριό, η οποία είχε εμπειρία και βοηθούσε στις γέννες», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σαπών Γιαννούλα Αντωνιάδου.

Στη μαμή, τον ρόλο της οποίας ενσάρκωσε με μεγάλη χαρά η Χριστίνα Σαββουλίδου, ο Σύλλογος πρόσφερε σαπούνι για να πλύνει τα χέρια της, όπως συνηθιζόταν παλιά, πετσέτα για να σκουπιστεί και κρασί.

Το βράδυ ακολούθησε γλέντι σε γνωστό κέντρο της περιοχής.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.