Τιμηθηκαν οι Τρεις Ιεραρχες

Στα πλαίσια του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε χθες το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, παρουσία των πολιτικών, εκκλησιαστικών αρχών του τόπου, καθώς και των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Κομοτηνής. Στη συνέχεια, ακολούθησε δεξίωση από το δήμαρχο Κομοτηνής Τάσο Βαβατσικλή, στο Δημοτικό Περίπτερο Νυμφαίας.

Το εκπαιδευτικό έργο των εκπροσώπων της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης τίμησε η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη δεξίωση που παρέθεσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Τάσος Βαβατσικλής. «Σήμερα τιμάμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των τριών γιγάντων της Ιεροσύνης που κατόρθωσαν στην εποχή τους και μετέπειτα να συνδέσουν την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τον χριστιανισμό και την ορθοδοξία», είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Τάσος Βαβατσικλής με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, ενώ τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή δίνει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο «να τιμήσουν το εκπαιδευτικό έργο όλων των εκπροσώπων της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης, έργο το οποίο αναγνωρίζεται παγκοίνως από την τοπική κοινωνία», αλλά παράλληλα να εκφράσουν προς όλους τους εκπαιδευτικούς τη στήριξή τους στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, «Να διατηρηθεί το δημόσιο σχολείο και να τύχουν κι αυτοί της ανάλογης αναγνώρισης από την πολιτεία. Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο τιμούμε και διεκδικούμε μαζί τους».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης «Τρεις Ιεράρχες» Γεώργιος Γούλας, με τη σειρά του, μίλησε για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, τριών μεγάλων προσωπικοτήτων των ελληνικών γραμμάτων, το όνομα των οποίων φέρει και ο Σύλλογός τους. «Γιορτάζουμε σήμερα τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι έδωσαν μεγάλους αγώνες στα χρόνια που ζούσαν τόσο στην καθιέρωση του χριστιανισμού, όσο και ενάντια στον σκοταδισμό και τις αιρέσεις.

Πιστεύω ότι και σήμερα η μνήμη τους πρέπει να είναι πάντα στο μυαλό μας, πρέπει να θυμόμαστε το παιδαγωγικό τους έργο, την αξία που έδωσαν στις ηθικές περισσότερο συμπεριφορές και τη μεγάλη τους προσφορά στα δύσκολα χρόνια που ζούσαν. Ας μην ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη ήταν πολύ μεγάλος ο κίνδυνος των αιρέσεων. Ο χριστιανισμός ακόμα δεν είχε επικρατήσει σε όλη την περιοχή και ο αγώνας τους ήταν τεράστιος απ’ όλες τις απόψεις. Είναι άτομα που έδωσαν πολύ μεγάλη σημασία στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στο παιδί».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.