Τιμησε το επος του ’40 η μαθητιωσα νεολαια της Κομοτηνης

Κατάθεση στεφάνων ενόψει της εορτής της 28ης Οκτωβρίου

Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Κομοτηνής.
 
Στο χώρο του Ηρώου της πόλης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων παρουσία αρχών.
 

Για ακόμα μια χρονιά μαθητές από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κομοτηνής βρέθηκαν στο χώρο του Ηρώου, με τις σημαίες των σχολείων να υψώνονται στον φθινοπωρινό ουρανό της πόλης για να τιμήσουν όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία της χώρας και την απόκρουση της φασιστικής απειλής της Ιταλίας αρχικά, και της ναζιστικής απειλής της Γερμανίας στη συνέχεια, ακόμα και στις σκοτεινές ημέρες της Κατοχής. 

Τόνισαν τα μηνύματα της επετείου οι εκπαιδευτικοί 

Μετά την κατάθεση των στεφάνων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης σημείωσε πως τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης γιόρτασαν την επέτειο της έναρξης του αγώνα του Ελληνικού λαού ενάντια στον Ιταλικό Φασισμό και τον Γερμανικό Ναζισμό, αλλά και την γιορτή της σημαίας.
 

Ο Σύλλογος, πέρα της κατάθεσης στεφάνου την Παρασκευή, έχει προχωρήσει σε μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, με έμφαση φέτος τον αγώνα του λαού μέσα στην κατοχή, για αυτό το λόγο πραγματοποίησαν την Κυριακή προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», της οποία ακολούθησε ρεμπέτικη βραδιά με τα τραγούδια της κατοχής, θέλοντας να καταδείξουν τον πολιτισμό που παρήγαγε η χώρα ακόμα και μέσα στην Κατοχή.
 

«Στην πραγματικότητα ο λαός δεν ήταν ποτέ σκλάβος, αλλά ακόμα και μέσα στο μαύρο σκοτάδι της κατοχής αγωνιζόταν για τη λευτεριά του» τόνισε ο κ. Μακρυγιάννης, ευχόμενος και τα σημερινά παιδιά να υπερασπίζουν έτι τα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη χώρα, ιδανικά τα οποία προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν οι εκπαιδευτικοί μέσα στα σχολεία. 

Συνεχίζουν να εμπνέουν οι αγώνες και οι θυσίες του ’40 

Από την πλευρά της η Προϊστάμενη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου σημείωσε πως η επέτειος αποτελεί ευκαιρία εθνικού και προσωπικού αναστοχασμού, αλλά και μνήμης όχι μόνο της απάντησης που δόθηκε 18 χρόνια πριν, αλλά και του αγώνα που δόθηκε από το έθνος και τον καθένα προσωπικά για την ανεξαρτησία της χώρας, τη δημοκρατία και την ειρήνη.
 

Καθώς τα χρόνια περνούν, και οι ζωντανές μνήμες αυτών που πέρασαν αρχίσουν να εκλείπουν, είναι ευθύνη της εκπαίδευσης να περάσει το μέγεθος του αγώνα στις γενιές που έρχονται, τόνισε.
 
Τέλος ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης τόνισε πως το 1940 οι Έλληνες, έγραψαν ακόμα μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία τους, επιδεικνύοντας τεράστιο θάρρος και ανδρεία αντιτάχθηκαν στον φασισμό και το ναζισμό. «Οι αγώνες τους, οι θυσίες και τα ιδανικά τους συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μας εμπνέουν και να μας οδηγούν» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.