Τιμαται σημερα και στην Ξανθη η παγκοσμια ημερα των ηλικιωμενων

Τιμάται σήμερα παγκόσμια η ημέρα των ηλικιωμένων που υιοθετήθηκε το 1990 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η ημέρα -γνωστή και ως παγκόσμια ημέρα για την τρίτη ηλικία- εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη εξακόσια εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των εξήντα ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύριο, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια. Στη χώρα μας, η Στατιστική Αρχή αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των εξήντα ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν Ο.Η.Ε. και Π.Ο.Υ., η παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, Κι αυτό γιατί στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος. Προσμετρώντας τον σε λεπτά της ώρας, κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω! Αντίθετα, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις πενήντα λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο… Και, όπως τονίζουν οι διεθνείς οργανισμοί, αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής.

Οι εκδηλώσεις στην Ξάνθη και τα μηνύματα της ημέρας

Όπως κάθε χρόνο, ο δήμος, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση και το ΚΑΠΗ της Ξάνθης, τιμούν σήμερα την τρίτη ηλικία. Οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης, από τις οκτώ το πρωί ως τις τρεις μετά το μεσημέρι. Σκοπός τους είναι να τιμηθούν οι ηλικιωμένοι, να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα της αγωγής υγείας -ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πρόληψης- και να ευαισθητοποιηθεί το κοινωνικό σύνολο, συμβάλλοντας στη φροντίδα της τρίτης ηλικίας.

Συγκεκριμένα, γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης, θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με το ρόλο της πρόληψης, θα δίνουν χρήσιμες συμβουλές, ενώ όλοι θα έχουν την δυνατότητα να μετρήσουν το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεσή τους. Μιλώντας για το θέμα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης προσέθεσε ότι την εκδήλωση θα πλαισιώσουν κοινωνικοί λειτουργοί, στρατιωτικοί γιατροί και άνθρωποι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και δήλωσε: «Τιμούμε τους ηλικιωμένους και είμαστε κοντά τους. Έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτούς και πρέπει να νοιώσουν ότι είμαστε δίπλα τους και δεν τους θυμόμαστε μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα».

Οι εκδηλώσεις της ημέρας θα κλείσουν με τον χορό που διοργανώνει το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) της Ξάνθης στις 20.00 στο κέντρο «Απόλλων». Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ και μέλος της διοίκησης του δήμου Ξάνθης κ. Γιώργος Παπασταματίου, σημειώνει: «Μετά την επικουρική –φέτος- βοήθειά μας στις κεντρικές εκδηλώσεις του δήμου στην πλατεία Δημοκρατίας, διοργανώνουμε τη χοροεσπερίδα για τα μέλη του ΚΑΠΗ Ξάνθης, με τιμή πέντε ευρώ που περιλαμβάνει πλήρες γεύμα, ποτό και ορχήστρα. Τις προηγούμενες χρονιές πήγαινε η χορωδία μας στο γηροκομείο και διοργανώναμε εκδηλώσεις προληπτικής ιατρικής. Φέτος όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρωινή εκδήλωση».

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ υπογραμμίζει ότι «δεν ταυτίζουμε το ΚΑΠΗ με τους ηλικιωμένους, καθώς η ηλικία των μελών μας ξεκινά από τα εξήντα χρόνια. Κι ένας εξηντάχρονος σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ηλικιωμένος» και καταλήγει λέγοντας «τιμούμε την ημέρα και ευχόμαστε χρόνια πολλά και ευλογημένα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.