«Τι ζηταμε απο τη νεα κυβερνηση»

Τα βασικά αιτήματα των Επιμελητηρίων της χώρας όπως αυτά τέθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης η οποία παρευρέθηκε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.

Περιγράφοντας το κλίμα της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Ανδρικόπουλος το χαρακτήρισε «πανηγυρικό» υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα τής πρώτης αυτής θεσμικής «συνομιλίας» μεταξύ Επιμελητηρίων και Κυβέρνησης εν όψει της αναθεώρησης του επιμελητηριακού νόμου. «Τα Επιμελητήρια έχουν υποστεί σοβαρή υποβάθμιση του θεσμοθετημένου ρόλου τους τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την απόλυτη επί της ουσίας αγνόησή τους κατά την διαμόρφωση του πρόσφατου αναπτυξιακού νόμου ή και την αντικατάστασή τους, στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, από τις Περιφέρειες και τις Νομαρχίες. Παρόλο που τυπικά πρόκειται για Συμβούλους της Πολιτείας, ουσιαστικά ο ρόλος τους έχει ακυρωθεί στην πράξη και αυτό συνιστά ένα από τα αιτήματα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Πρόκειται για προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης η οποία αναμένουμε σύντομα να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου», σημείωσε ο κ Ανδρικόπουλος για να εστιάσει εν συνεχεία στην πρόταση που κατετέθη από το ΕΒΕ Ξάνθης στην Γενική Συνέλευση και η οποία συνίσταται στην προπαρασκευαστική φάση τού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή: «προτείναμε ο νέος νόμος να είναι πραγματικά αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και συγκεκριμένα να υπάρξει μία περίοδος προσυνεδριακών διεργασιών σ’ όλα τα Επιμελητήρια της χώρας όπου θα κατατεθούν και επεξεργαστούν πρωτογενώς οι προτάσεις προκειμένου αυτές να αποτελέσουν αντικείμενο μιας πανελλαδικής συνεδριακής διάσκεψης που σκοπό της θα έχει τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου – πρότασης το οποίο θα δοθεί στην κυβέρνηση για τη σύνταξη του νέου επιμελητηριακού νόμου». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, η παραπάνω πρόταση κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου μετά από απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου τού φορέα το οποίο και συνεκλήθη εκτάκτως την περασμένη Πέμπτη για το σκοπό αυτό.

Ο δεκάλογος…

Ο «δεκάλογος» των Επιμελητηρίων που δόθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ Γιώργο Κασιμάτη στον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τους παρευρισκόμενους στη Γενική Συνέλευση Υφυπουργούς Εμπορίου Γιάννη Παπαθανασίου και Βιομηχανίας Γιώργου Σαλαγκούδη, με την επισήμανση ότι πρέπει να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της ταχύρυθμης, σταθερής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης η οποία θα πηγάζει από τις παραγωγικές τάξεις και θα διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα με κύριο μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία», έχει ως εξής:

1. Ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος που αφορά στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

2. Ουσιαστική συμμετοχή των Επιμελητηρίων στη χάραξη και υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής με την υποβολή υποχρεωτικά της γνώμης της Κεντρικής Ένωσης σε κάθε οικονομικού περιεχομένου νομοσχέδιο.

3. Άμεση υλοποίηση του θεσμού του Εμπορικού Μητρώου με την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου από την Κεντρική Ένωση.

4. Διεύρυνση του ρόλου και των δραστηριοτήτων των Επιμελητηρίων στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

5. Ενίσχυση των πρωτοβουλιών της Κεντρικής Ένωσης για την ίδρυση του πρώτου, μη κρατικού, Οικονομικού Πανεπιστημίου από τα Επιμελητήρια.

6. Ανάληψη από την Κεντρική Ένωση συντονιστικού ρόλου για την προβολή της επιχειρηματικότητας και την καλύτερη προετοιμασία των νέων, μικρών και μεσαίων, επιχειρηματιών.

7. Δημιουργία υπό την εποπτεία της Κεντρικής Ένωσης, σε κάθε Επιμελητήριο, ειδικής υπαλληλικής ομάδας για την άμεση επίλυση γραφειοκρατικών διαδικασιών και την διεκπεραίωση διοικητικών ενεργειών.

8. Ανάθεση στην Κεντρική Ένωση ενεργότερου ρόλου στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων προσέλκυσης ξένων επενδυτών, διεύρυνσης εξαγωγών και διάχυσης της πληροφόρησης.

9. Ενίσχυση και προώθηση από την Πολιτεία μιας περισσότερο ενεργούς συμμετοχής της Κεντρικής Ένωσης στο Ευρωεπιμελητήριο και στην Ένωση Βαλκανικών Επιμελητηρίων.

10. Θεσμοθέτηση μηχανισμών άμεσης αντιμετώπισης τρεχόντων προβλημάτων των επιχειρηματικών τάξεων με στόχο την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Οι δεσμεύσεις…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης, οι τοποθετήσεις που έκαναν Υπουργός και Υφυπουργοί κατά το χαιρετισμό τους στη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου, άφησαν θετικές εντυπώσεις στο Σώμα ενισχύοντας την πεποίθηση ότι στην αναπτυξιακή προσπάθεια την οποία επαγγέλλεται η νέα κυβέρνηση, ο ρόλος των Επιμελητηρίων θα είναι αναβαθμισμένος. Παραπέμποντας εν συνεχεία το ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποίησε η ΚΕΕΕ, ο κ. Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε συνοπτικά στις δεσμεύσεις για συνεργασία κυβέρνησης – επιμελητηρίων, που έκαναν οι κκ Σιούφας, Παπαθανασίου και Σαλαγκούδης:

– «Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, προσφωνώντας τους συνέδρους, τόνισε το νέο πνεύμα συνεργασίας το Υπουργείου Ανάπτυξης και του Επιμελητηριακού κόσμου και υπογράμμισε τους βασικούς άξονες, γύρω από τους οποίους θα στραφεί η πολιτική του Υπουργείου του, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, τον ανταγωνισμό και βελτιώνοντας δομές αλλά και δημιουργώντας, όπου χρειάζεται, νέες δομές λειτουργίας της αγοράς προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας».

– «Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, κ Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος προέρχεται από τον επιμελητηριακό χώρο, δεδομένου ότι είχε διατελέσει κατά το παρελθόν Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, θεώρησε δεδομένη την στενή συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και με τις ηγεσίες των Επιμελητηρίων της χώρας και δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συμβάλλει, με τις δυνάμεις του από την νέα του θέση, στην επίλυση των επιμελητηριακών προβλημάτων, μετά από συνεννοήσεις με τις επιμελητηριακές διοικήσεις».

– «Με το ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας κ. Γιώργος Σαλαγκούδης, ο οποίος ζήτησε να συμβάλλουμε όλοι μαζί, Πολιτεία και παραγωγικές τάξεις, στην αναθέρμανση της Βιομηχανίας της χώρας μας, αφού αυτή είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγ9οντας ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Ο κ. Υφυπουργός υποσχέθηκε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και με τις διοικήσεις όλων των Επιμελητηρίων της χώρας με κοινό στόχο την οικονομική ανάπτυξη».

Μ.Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.