Τι θα ισχυει για τα σφαγεια ειδικου σκοπου κατα το Κουρμπαν Μπαιραμ

Θα ξεκινούν τη λειτουργία τους μια εβδομάδα πριν τη θρησκευτική εορτή

Σημαντικές είναι οι απαιτήσεις για τη δημιουργία των σφαγείων ειδικού σκοπού, που θα καλύπτουν τις ανάγκες κατά την περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊράμ, που περιλαμβάνονται στην απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρου Αραχωβίτη.
 
Η δημιουργία αυτών των σφαγείων αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της μειονότητας, μιας και κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας του Αβραάμ (Κουρμπάν Μπαϊράμ), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο για τρεις ημέρες, σφάζεται εκτός σφαγείου  μεγάλος αριθμός ζώων, τα οποία δεν ελέγχονται υγειονομικά και δεν διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ αυτά τα ζώα δεν μπορούν να διαγραφούν από την κτηνιατρική βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ, ένα ζήτημα που είχε δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους τα προηγούμενα χρόνια. 

Συγκεκριμένο πλαίσιο 

Η απόφαση του Υπουργού εφαρμόζεται στα σφαγεία ειδικού σκοπού της ΠεριφέρειαςΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και τα οποία σφάζουν μηρυκαστικά στο πλαίσιο της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας του Αβραάμ (Κουρμπάν Μπαϊράμ).
 
Το χρονικό διάστημα λειτουργίας τους θα περιλαμβάνει κατά το μέγιστο τις ημέρες που διαρκεί η γιορτή και την εβδομάδα πριν από αυτές, με το ακριβές χρονικό διάστημα λειτουργίας των σφαγείων ειδικού σκοπού για κάθεέτος να καθορίζεται με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας περιφερειακής ενότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Μουφτείες. 

Εκτενείς οι υγειονομικές απαιτήσεις 

Τα σφαγεία ειδικού σκοπού  έχουν συγκεκριμένες υγειονομικές απαιτήσεις.
Θα πρέπει να διαθέτουν στεγασμένο χώρο σταυλισμού, διευθετημένο έτσι ώστε να πληρούνταιτα επιδημιολογικά κριτήρια και τα κριτήρια της προστασίας των ζώων, βάσει της μέγιστης ημερήσιας δυναμικότητας, εκτός και αν τα ζώα σφάζονται άμεσα με την άφιξή τους στο σφαγείο και η απόσταση που διανύθηκε για τη μεταφορά τους δεν υπερβαίνει τα πενήντα χιλιόμετρα.
 
Ο προ σφαγής έλεγχος, οι έλεγχοι ταυτοποίησης και οι έλεγχοι αναφορικά με την
προστασία των ζώων λαμβάνουν χώρα στο σφαγείο αμέσως μετά την εκφόρτωσή
τους.
 
Στο σφαγείο θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο διακριτοί χώροι, μια αίθουσα ακάθαρτης περιοχής, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της σφαγής, της αφαίμαξης και της εκδοράς, και μια αίθουσα καθαρής περιοχής, όπου πραγματοποιείται ο εκσπλαχνισμός και η προετοιμασία του σφαγίου.
 
Ο χειρισμός προϊόντων όπως κεφάλια, έντερα, στόμαχοι ή πόδια, πραγματοποιείται στην αίθουσα καθαρής περιοχής με την προϋπόθεση ότι υφίσταται χρονικός διαχωρισμός των διαφόρων εργασιών κατά τη διάρκεια του οποίου διενεργείται η απαιτούμενη καθαριότητα και απολύμανση του χώρου. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, τότε τα προϊόντα αυτά χαρακτηρίζονται σαν ζωικά Υποπροϊόντα.
 
Επίσης η εγκατάσταση θα πρέπει να διαθέτει έναν τουλάχιστον ποδοκίνητο νιπτήρα με παροχή κρύου και ζεστού νερού για τον καθαρισμό χεριών και εργαλείων, αποστειρωτή για την απολύμανση των εργαλείων με θερμοκρασία τουλάχιστον 82° С ή εναλλακτικό σύστημα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, καθώς και ικανό αριθμό μαχαιριών κοπής.
 
Επίσης απαιτείται και ένας τουλάχιστον ψυκτικός θάλαμος που να κλειδώνει για τη δέσμευση των σφάγιων, μέχρι την έκδοση ευνοϊκών εργαστηριακών αποτελεσμάτων γιατις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες. Η απαίτηση αυτή δεν είναιυποχρεωτική αν τα ζώα που προσκομίζονται δεν είναι μεγαλύτερα τωνηλικιών που επιτάσσουν οι αποφάσεις για την επιδημιολογική επιτήρηση βοοειδών και αιγοπροβάτων. Αν το σφαγείο δεν διαθέτει τον ψυκτικό θάλαμο στην απόφαση έγκρισής του αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται ηπροσκόμιση ζώων μεγαλύτερων από τις ως άνω αναφερόμενες ηλικίες.
 
Θα πρέπει επιπλέον να υπάρχει ένας ψυκτικός θάλαμος για τα τελικά προϊόντα. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, τα τελικά προϊόντα απομακρύνονται αμέσως μετά την υγειονομικήεπισήμανσή τους, με φορτηγά ψυγεία τα οποία εξασφαλίζουν θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 3οC για τα εντόσθια και των 7οC για τα σφάγια. Η ιχνηλασιμότητα εξασφαλίζεται για όλα τα προϊόντα.
 
Τέλος θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία τουαλέτα για το προσωπικό με προθάλαμο και νιπτήρα για το πλύσιμο των χεριών, καθώς και μία αίθουσα (αποδυτήρια), στην οποία υπάρχουν ατομικά ερμάρια, διαφορετικού χρώματος, για τη φύλαξη του ρουχισμού εργασίας και διαφορετικού χρώματος για τη φύλαξη του ρουχισμού εξόδου. 

Πρόβλεψη και για το προσωπικό και συστήματα 

Τα κτηνιατρικά αρχεία και οι σφραγίδες επισήμανσης φυλάσσονται στα γραφεία
της οικείας ΔΑΟΚ, ενώ τα ζωικά υποπροϊόντα, τα οποία δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, συλλέγονται και διαχειρίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1069/2009 (ΕΕ L 300, 14.11.2009, σ.1) και απαιτείται η ύπαρξη ειδικών δοχείων για τη συλλογή των υποπροϊόντων και των τριών κατηγοριών υλικών των άρθρων 8, 9 και 10 του ίδιου ως άνω κανονισμού. Η χρήση ενός μόνο δοχείου επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι τα συλλεγόμενα υποπροϊόντα κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου.
 
Ο καθαρισμός και η απολύμανση των οχημάτων μεταφοράς λαμβάνει χώρα εντός των εγκαταστάσεων του σφαγείου, σε ειδικά για τον σκοπό αυτό διαμορφωμένο χώρο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ο καθαρισμός και η απολύμανση των οχημάτων μεταφοράς μπορεί να λαμβάνει χώρα εκτός των εγκαταστάσεων του σφαγείου, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα μέτρα βιοασφάλειας κατά την μετακίνηση και ότι η μονάδα καθαρισμού και απολύμανσης εκδίδει πιστοποιητικό απολύμανσης και καθαρισμού.
 
Το προσωπικό που απασχολείται στην εγκατάσταση θα πρέπει να τηρεί τις απαιτήσεις υγιεινής και την καθαριότητας του κανονισμού (ΕΚ)αριθ. 852/2004 και να είναι εφοδιασμένο με το απαραίτητο πιστοποιητικό υγείας.
 
Οι υπεύθυνοι των σφαγείων ειδικού σκοπού εφαρμόζουν σύστημα αυτοελέγχουβάση των αρχών του HACCP, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.852/2004. Κατά την εφαρμογή των αρχών του HACCP απαιτείται η διεξαγωγή μικροβιολογικών αναλύσεων με συχνότητα προσαρμοσμένη στη δυναμικότητα της επιχείρησης, και η τήρηση αρχείων που τεκμηριώνουν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων προγραμμάτων, προσαρμοσμένη στο μέγεθος του σφαγείου και στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.