Τι σκεφτεται, σε ποιους προσβλεπει και ποιες κινησεις κανει ο Στεργιος Σταυροπουλος

Αισιόδοξος για τη Ροδόπη αλλά και για την προσωπική πολιτική του πορεία εμφανίζεται ο Νομάρχης Ροδόπης Στέργιος Σταυρόπουλος, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, στις οποίες εάν ισχύσει η υφιστάμενη νομοθεσία δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία για το νομαρχιακό θώκο.

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι το 2002 θα κριθούν πρόσωπα και στρατηγικές επιλογές και ο κύριος Σταυρόπουλος, είναι αποφασισμένος να μην παραχωρήσει εύκολα γήπεδο στους αντιπάλους του, που θα μπορούσε να τον καταστήσει εύκολη λεία στα δικά τους σχέδια.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε ως σύνεδρος το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο όπως σημειώνει με νόημα υπήρξε ενωτικό αλλά δρομολόγησε και τις εξελίξεις για τη μετά Σημίτη εποχή, εξελίξεις που κατά τον Νομάρχη προδιέγραψε η ηγετική εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου και «η αγάπη που του έδειξε ο κόσμος όσες φορές ερχόταν στους χώρους του συνεδρίου».

«Τα μηνύματα που βγήκαν από αυτό το συνέδριο», σημειώνει, «είναι ότι η Ελλάδα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής εισπράττει σήμερα τους καρπούς του Ανδρέα Παπανδρέου ιδιαίτερα στις σχέσεις με τις Αραβικές χώρες. Ο Αραφάτ, παραβρέθηκε, έδειξε την αγάπη που έχει ο Παλαιστινιακός λαός προς την Ελλάδα για τη συμβολή της στην επίλυση του προβλήματος και μάλιστα δίνοντας το όνομα μιας πλατείας προς τιμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Το πολιτικό μήνυμα όμως ήταν ότι η Ελλάδα δεν συνδέεται με την τρομοκρατία. Το συνέδριο εξασφάλισε τη μη επίθεση από Αραβικές χώρες.

Το συνέδριο αυτό ανέδειξε βέβαια για πρώτη φορά δύο στελέχη από το νομό Ροδόπης στην Κ.Ε του Κινήματος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το να έχει η Ροδόπη δύο στελέχη όπως είναι η κ. Καρδίμη και η κ. Μανωλιά»
, τονίζει ο Στέργιος Σταυρόπουλος κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη Μαρία Καρδίμη την οποία χαρακτηρίζει «αξιόλογο πολιτικό στέλεχος και ως ένα άνθρωπο ιδεολογικά τοποθετημένο που αγαπάει τον τόπο και η εκλογή της σηματοδοτεί αρκετά πράγματα για την περιοχή μας».

Δεν διστάζει να εκφράσει την οργή του για όλους εκείνους που «συνεχίζουν να εμπλέκουν τη Θράκη σε ζητήματα που για εμάς είναι ανύπαρκτα. Δεν ξέρω τι προθέσεις έχουν», αναφέρει, «γνωρίζω όμως ότι η Θράκη θα έχει ένα μέλλον λαμπρό. Έχει δρομολογηθεί το μέλλον της και εφόσον και τα επόμενα χρόνια πάμε με τους ίδιους ρυθμούς η Θράκη θα είναι η πρώτη περιοχή σε επίπεδο χώρας. Έχει μια γεωστρατηγική της θέση και η πολυπολιτισμικότητά της που της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση των μουσουλμάνων που κατοικούν εδώ, με τα γεγονότα που συμβαίνουν εκτός Ελλάδας. Δύσκολα μπορεί πια να διαταράξει τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη. Είναι σχέσεις που βασίζονται στην Ισονομία και την Ισοπολιτεία με κοινό στόχο την επίτευξη της ειρήνης και της ευημερίας για τις γενιές που έρχονται. Η εικόνα της Θράκης είναι λαμπρή. Όσοι την αμαυρώνουν κακή υπηρεσία και προς τη Θράκη και προς το έθνος προσφέρουν».

Τα έργα της Νομαρχίας, είναι ο τομέας για τον οποίο ο κύριος Σταυρόπουλος συνηθίζει να επαίρεται καθώς θεωρεί ότι το έργο που γίνεται στο νομό Ροδόπης τα τελευταία χρόνια μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με οποιοδήποτε νομό της χώρας. Οι ιδιορρυθμίες και οι πολύπλοκες διαδικασίες που προβλέπει το Γ΄ ΚΠΣ για την εκτέλεση τω έργων δεν φαίνεται να τον ανησυχεί καθώς όπως λέει «είμαστε ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα που εκτελεί έργα ύψους 8,2 δις. Το φράγμα του Ιασίου έχει ήδη δημοπρατηθεί, ο δρόμος που πάει από τα Παγούρια στη Μολυβωτή είναι έργο του Γ΄ ΚΠΣ ο δρόμος που θα γίνει από τον Ίμερο στη Γλυφάδα, παράκαμψη Μέσης, Αρωγή είναι στο Γ΄ ΚΠΣ.

Βέβαια εμείς οφείλουμε να τρέχουμε πιο γρήγορα για να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε από την χρόνια υπανάπτυξη.

Προβλήματα ως προς την εκταμίευση δεν υπάρχουν και όταν προκύπτουν λύνονται πολύ γρήγορα. Είναι σκληροί μεν οι όροι, αλλά εμείς δουλεύουμε σύμφωνα με αυτούς».


Όταν ερωτάται για το γεγονός ότι πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ τον χρεώνουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση σπεύδει να δώσει σαφή απάντηση:

Ποτέ δεν ανήκα σε μια κλειστή ομάδα. Ούτε ψήφισα ποτέ με χαρτάκια. Ψηφίζω ανθρώπους που θεωρώ καταξιωμένους που παράγουν έργο. Δεν με ενδιαφέρει αν ανήκουν στην α ή στη β ομάδα. Όσον αφορά τον κ. Σημίτη τον ψήφισα συνειδητά, διότι έπρεπε να του δώσουμε την εμπιστοσύνη για να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο που χρωστάει το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα εγώ δεν ψηφίζω κατεβατές λίστες. Και βέβαια πρώτιστο κριτήριο είναι τι προσφέρουν αυτοί στη Θράκη και τη Ροδόπη.

Το κρίσιμο ζήτημα για τον ίδιο και την πολιτική του διαδρομή, σχετίζεται ασφαλώς με το τι προτίθεται να κάνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως νομάρχη στις 31-12-2002. Πρόκειται για μια απόφαση που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στο νομό, αφού από την απόφασή του για συμμετοχή ή όχι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, θα εξαρτηθεί και η τύχη προσώπων που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στα τεκταινόμενα του τόπου. Καθιστά ταυτόχρονα σαφές στους συνομιλητές του ότι εφόσον θελήσει να είναι υποψήφιος για τη θέση του βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει εσωκομματική δύναμη που θα τον εξοβελίσει από αυτό. Δεν αφήνει κανένα ζήτημα πάντως να αιωρείται ως προς την βέβαιη απόφασή του να διεκδικήσει την εκλογή του στο νομαρχιακό συμβούλιο ως απλού συμβούλου, στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες συναδέλφων του νομαρχών για την κατάκτηση του δικαιώματος διεκδίκησης μιας τρίτης θητείας. «Από την ώρα που δεν θα υπάρχει η προοπτική της τρίτης τετραετίας, με ενδιαφέρει το ελληνικό κοινοβούλιο», δηλώνει ευθαρσώς, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι «είναι άλλο να λες ότι θέλω να είμαι υποψήφιος- υποψήφιος και άλλο να αυτοχρίζεσαι υποψήφιος και να παίρνεις σβάρνα τα χωριά, τις κηδείες και τα μνημόσυνα. Η πολιτική αυτή οδηγεί μερικές δεκαετίες πίσω. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι Ροδοπίτες θα κρίνουν τους πολιτικούς με βάση τι μπορούν να προσφέρουν και γι΄ αυτό ακριβώς δεν έχω κανέναν απολύτως ενδοιασμό». Η αιχμή είναι δεδομένη και προφανώς απευθύνεται σε «συντρόφους του εσωκομματικού μετώπου».

Η εξαφάνιση των παλαιών ομάδων στο τοπικό ΠΑΣΟΚ και η δημιουργία νέων πόλων που εν πολλοίς τροφοδοτήθηκαν και από την εμπλοκή στον πολιτικό ανταγωνισμό της Χρύσας Μανωλιά, η οποία έχει ερείσματα και αντλεί την κομματική της ισχύ από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, έδωσε την εντύπωση ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ο Νομάρχης Ροδόπης και ο Δήμαρχος Κομοτηναιών έχουν έρθει πολύ κοντά, σε αντίθεση με το παρελθόν που υπήρχαν μεταξύ τους ορατές πολιτικές διαφορές. Οι κοινές του εμφανίσεις, έδωσαν τροφή στα σενάρια για την σύμπτυξη ενός μετώπου που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και τις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος ο Νομάρχης όταν ερωτάται γι΄ αυτή τη σχέση δεν κρύβει τον σεβασμό και την εκτίμηση που έχει για το πρόσωπο του Γ. Παπαδριέλλη:

«Με τον Γ. Παπαδριέλλη είμαστε φίλοι. Έχουμε ανδρωθεί και οι δύο μέσα από την Τ.Α. Μπορεί κατά το παρελθόν να είμαστε και σε διαφορετικές τάσσεις, αλλά ποτέ δεν είχε διαταραχθεί η ανθρώπινη σχέση. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι υπήρξα συνεργάτης του σε δύσκολες εποχές. Με τίμησε μέχρι και με το αξίωμα του Αντιδημάρχου. Θέλω να πιστεύω ότι ο Γ. Παπαδριέλλης τον τομέα της αυτοδιοίκησης τον υπηρέτησε όχι μόνο τοπικά αλλά και κεντρικά. Και αυτό γιατί δεν είναι από τους ανθρώπους που ασχολούνται επιδερμικά με τα θέματα. Δίνει και την ψυχή του ακόμα.

Έχουμε σχεδιάσει δεκάδες πράγματα μαζί, έχουμε κοινά οράματα, τον θεωρώ πετυχημένο Δήμαρχο, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε, όχι μόνο κρατιέται, αλλά και αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του για την υπόθεση της αυτοδιοίκησης. Η Κομοτηνή που βλέπουμε σήμερα δεν ήταν έτσι πριν από τον Γ. Παπαδριέλλη. Μπορεί να υπήρξαν παραλείψεις και να έγιναν λάθη, αλλά μόνο όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Είναι ένας μεστός και έμπειρος πολιτικός και δεν κρίνω ότι μπορεί να βρεθεί αυτή την ώρα στον Δήμο πολιτικός του δικού του διαμετρήμάτος».


Σε ότι αφορά την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για κόπωση από τη μακρά παραμονή τόσο του Νομάρχη, όσο και του Δημάρχου στις θέσεις τους ο κύριος Σταυρόπουλος θεωρεί ότι τους πολιτικούς τους στέλνει στη σύνταξη ο λαός και όχι το κριτήριο της ηλικίας ή των πολλών τετραετιών και συμπληρώνει με νόημα:

«Δεν γνωρίζω βέβαια αν μιλάτε για την εσωτερική ή εξωτερική αντιπολίτευση, αλλά δεν ακούω κανέναν να ασκεί κριτική για τα έργα. Αυτό δείχνει αμηχανία όλων εκείνων που δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με σοβαρά επιχειρήματα, αλλά συκοφαντούν πετώντας λάσπη».

Η σχέση του Νομάρχη με τη μειονότητα αποτελεί θέμα συζήτησης στα καφενεία όλου του νομού εδώ και εφτά χρόνια. Κανείς δεν ξεχνά ότι τόσο στην πρώτη του εκλογή, όσο ειδικά στη δεύτερη, κατόρθωσε να αποσπάσει δυσθεώρατα ποσοστά από το χώρο της μειονότητας προσεγγίζοντας σε πολλούς οικισμούς το 90-95%! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον έχουν κατηγορήσει για προνομιακές σχέσεις με τη μειονότητα που έστρεψαν την προσοχή του έργου του περισσότερο προς εκείνη την πληθυσμιακή κατηγορία και λιγότερο προς την πλειονότητα! Ο ίδιος αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις αυτές και εξηγεί ότι στη Θράκη θα έπρεπε μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης το ενδιαφέρον της Πολιτείας να στραφεί και προς τη μειονότητα, με τα χαρακτηριστικά της Ισονομίας- Ισοπολιτείας και της ανοιχτής κοινωνίας σε όλα τα ρεύματα και προς όλους τους πολίτες της. Είναι πρόσφατη άλλωστε η ρήση του από τα προεκλογικά μπαλκόνια που έλεγε ότι «η χρόνια υπανάπτυξη της Θράκης οδήγησε κοντά στο χωράφι του μουσουλμάνου που δεν ποτιζόταν, να μην ποτίζεται και το χωράφι του χριστιανού»!

Όταν μάλιστα καλείται να απαντήσει στα σενάρια που λένε ότι η μειονότητα θα στραφεί στις επόμενες εκλογές προς τη Ν.Δ απαντά με απόλυτη βεβαιότητα:

«Όλα αυτά είναι σενάρια στο μυαλό κάποιων οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν σε όνειρα. Εάν κάτι κούρασε τη μειονότητα σε αυτόν τον τόπο, είναι η πρακτική της αντιπολίτευσης που διοίκησε αυτόν τον τόπο δεκαετίες ολόκληρες και είχε τη μειονότητα πάντα στη γωνία. Σήμερα η μειονότητα αναπνέει άνεμο ελευθερίας και συμμετοχής στα κοινά. Δεν βλέπω λοιπόν ότι υπάρχει λόγος έστω και ένας μειονοτικός να δει λύσεις στα προβλήματά του από την αντιπολίτευση. Οι λύσεις στα προβλήματα της μειονότητας δόθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και από τους φορείς που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Από ανθρώπους που είχαν ανοιχτά μυαλά και ακούσανε τα μύρια όσα, δεχόμενοι επιθέσεις. Πριν από λίγα χρόνια, εάν ζητούσες από κάποιους που σήμερα πηγαίνουν καθημερινά στην Τουρκία, να πήγαιναν τότε για να δουν το επίπεδο των σχέσεων και των συνεργασιών, το λιγότερο που θα σου έλεγαν ήταν ότι είσαι προδότης. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι φωτογραφίζονται με Τούρκους και πηγαινοέρχονται στην Τουρκία. Αυτό βέβαια είναι θετικό. Το σημερινό κλίμα δεν ανατρέπεται. Η μειονότητα δεν ψηφίζει ευκαιριακά το ΠΑΣΟΚ ή πρόσωπα που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Η μειονότητα ψηφίζει τον πολιτικό εκείνο χώρο που την προσέγγισε ανθρώπινα, που έδωσε έναν ανοιχτό ορίζοντα σε όλους τους ανθρώπους στη Ροδόπη να δουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.