Τι σημαινει η διακριση της Κομοτηνης στο Βραβειο Προσβασιμης Πολης της Ε.Ε.;

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και ο Σπύρος Νταντανίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» μιλούν για την «ευθύνη» των πολιτών την επόμενη ημέρα της διάκρισης

Για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιληφθούμε και να «χρησιμοποιήσουμε» συλλογικά, ως δημότες, της Κομοτηνής και των οικισμών της, την διάκριση του Δήμου Κομοτηνής στον διαγωνισμό για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης της Ε.Ε. μίλησαν το πρωί της Τετάρτης2 Δεκεμβρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και ο κινηματογραφιστής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Σπύρος Νταντανίδης, επισημαίνοντας αμφότεροι την ανάγκη συμμετοχής σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας την επόμενη ημέρα της διάκρισης.

Την αρχή έκανε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος έκανε λόγο για μια σπουδαία διάκριση δεδομένων και των πολλών συμμετοχών αλλά και του «μεγέθους» των ευρωπαϊκών πόλεων, με τις οποίες η Κομοτηνή «διαγωνίστηκε». Ο κ. Γκαράνης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες και από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου αλλά και από τους φορείς και τους συλλόγους που ασχολούνται με το αναπηρικό κίνημα, ώστε όπως εξήγησε κάποιος με κινητικά κυρίως προβλήματα να μπορεί στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης μας να κινηθεί ελεύθερα και αυτόνομα. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής αναφέρθηκε τόσο στη συνέχεια του έργου αυτού που πλέον οφείλουμε όπως επεσήμανε ως κοινωνία να ενισχύσουμε τόσο εντός όσο και περιμετρικά της πόλης, αλλά και στις δημόσιες και μη υποδομές, για να εξηγήσει πως βασικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι και η προώθηση της Κομοτηνής και της προσβασιμότητάς της, με την επιδίωξη προσέλκυσής και άλλων προτάσεων. Ο στόχος αυτός όμως απαιτεί και τη συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι, όπως επεσήμανε ο ίδιος, «θα πρέπει να είναι αυτοί που από δω και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη και θα βοηθήσουν τον δήμο, τόσο σε σημεία, όσο και σε υποδομές που απαιτούνται παρεμβάσεις και ενδεχομένως εμείς πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε».«Και η πόλη αλλά και οι οικισμοί θα χρειαστούν την επόμενη μέρα διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μπορεί κάποιος με κινητικά προβλήματα να κινείται άνετα παντού στην πόλη και το σημαντικότερο όλων είναι οι πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στο έργο της δημοτικής αρχής, αντιλαμβανόμενοι ότι εμείς είμαστε μια ανοιχτή διοίκηση και μπορούμε να ακούσουμε τα προβλήματα της πόλης και στο επόμενο διάστημα σιγά σιγά να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα έργα που απαιτούνται για την διόρθωσή τους».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου εμπεριέχει μια σειρά έργων, που γίνονται λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας, ενώ στα άμεσα σχέδιά τους είναι και η βελτίωση της προσβασιμότητας στις δομές του Δήμου.

Σπύρος Νταντανίδης: «Δεν είναι βραβείο του Δήμου, είναι βραβείο των πολιτών»

Δανειζόμενος το όνομα της ειδικής μνείας που ο Δήμος Κομοτηνής παρέλαβε ο κ. Σπύρος Νταντανίδης έκανε λόγο για μία ευκαιρία που δίνεται δια μέσου αυτής για ολόκληρη την Κομοτηνή. «Η Κομοτηνή έχει μια ευκαιρία να βελτιωθεί όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία, αλλά να βελτιώσει συνολικά τις συνθήκες ζωής όλων των πολιτών» σημείωσε. Επεξηγώντας την σημασία της ένταξης της Κομοτηνής στο δίκτυο προσβάσιμων πόλεων, τόνισε πως «το δίκτυο  στο οποίο έχουμε μπει είναι ένα δίκτυο μεταξύ των πόλεων οι οποίες έχουν φτάσει στις φιναλίστ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με τις οποίες μπορούμε να έχουμε πλέον μια επικοινωνία να δούμε πού έχουν φτάσει, τι βήματα έχουν κάνει για την ευαισθητοποίηση όλων σε ό,τι αφορά την πρόσβαση ανάπηρων και άλλων πολιτών, τι έχουν κάνει για να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους. Να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες, γιατί όχι και αξιολογήσεις και να έχουμε πλέον ένα μικρό χώρο ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών».

Ο κ. Νταντανίδης έδωσε τα εύσημα στον Δήμο Κομοτηνής ως προς τη συμμετοχή των αναπήρων δημοτών του στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν σε έργα και δράσεις που υλοποιεί για να εξηγήσει πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν ως προς την αναβάθμιση των δρόμων, των πεζοδρομίων, ευρύτερα ό,τι αφορά στην μετακίνηση τους και την προσβασιμότητά τους, απευθύνοντας τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του τόσο προς τον Δήμο Κομοτηνής, στον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ», τις κ.κ. Δέσποινα Πάσσου και Στέλλα Αργυροπούλου αντίστοιχα, τον Σύλλογο «ΦροντιΖΩ» αλλά και όσους συμβάλλουν όπως εξήγησε στην προσπάθεια «η Κομοτηνή να είναι και να γίνει ακόμα πιο προσβάσιμη, με ενεργά ανάπηρα άτομα και ευαισθητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι, όπως τόνισε, «αντιλαμβάνονται τη μεγάλη διαφορά που κάνει το να μην παρκάρει το αμάξι του κάποιος σε σημείο που εμποδίζει την πρόσβαση ή δεν γκρινιάζει που υπάρχει ράμπα».Ο κ. Νταντανίδης κλείνοντας υπογράμμισε ότι «δεν είναι βραβείο του Δήμου, αλλά βραβείο των πολιτών» εξηγώντας πως «είναι το βραβείο των ανθρώπων που νοιάζονται για το πώς θα βελτιωθεί το κάθε πεζοδρόμιο και το κάθε μαγαζί»για να τονίσει τέλος πως «είναι ιδιαιτέρα σημαντικό αλλά και μεγάλη ευθύνη το ότι ο δήμος κάνει πίσω και δίνει τη θέση του στους πολίτες, για να κάνουν από κοινού αυτό που χρειάζεται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.