Τι ψηφισαν οι βουλευτες Ροδοπης για τον εκλογικο νομο

«Ναι σε όλα» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» από τον Αχμέτ Ιλχάν, με διαφοροποίηση ως προς την ψήφο των 17αρηδων και το όριο 3%

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων. Η ψηφοφορία διεξήχθη τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης στη βουλή, μετά από τη πολύωρη συζήτηση από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι.
 
Στην ψηφοφορία επί της αρχής υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ «παρών» ψήφισε το KKE. Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή είχε αποχωρήσει και απείχε της ψηφοφορίας. 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των 5 άρθρων του νομοσχεδίου 

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, οι 281 βουλευτές που έλαβαν μέρος, ψήφισαν ως εξής:
 
• Άρθρο 1 (ψήφος στα 17): 180 «ναι», 81 «όχι», 20 «παρών»
• Άρθρο 2 (κατάργηση μπόνους): 179 «ναι», 83 «όχι», 19 «παρών»
• Άρθρο 3 (όριο 3%): 163 «ναι», 101 «όχι», 17 «παρών»
• Άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών»
• Άρθρο 5 (ακροτελεύτιο άρθρο, για το πότε θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών». 

«Ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων από τους Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ 

Από τους εκπροσώπους του νομού Ροδόπης, «ναι» επί της αρχής, αλλά και σε όλα τα άρθρα ψήφισαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. 

«Όχι» επί της αρχής και 2 «παρών» στα άρθρα από τον Αχμέτ Ιλχάν 

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης με το Ποτάμι, κ. Αχμέτ Ιλχάν, ψήφισε «όχι» επί της αρχής, αλλά «παρών» σε δύο επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιλχάν ψήφισε «όχι» στα άρθρα 2, 4 και 5, ενώ στα άρθρα 1 και 3, για την ψήφο στα 17 και για τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη βουλή, δήλωσε «παρών». 

Σε 4 «γραμμές» το Ποτάμι, στις δύο εξ αυτών ο Αχμέτ Ιλχάν 

Να σημειωθεί ότι το Ποτάμι εμφανίστηκε με 4 «γραμμές» στην ψηφοφορία, δεδομένου ότι 6 από τους βουλευτές του διαφοροποιήθηκαν από την επιλογή του επικεφαλής του κόμματος και των υπόλοιπων συναδέλφων τους, ψηφίζοντας -κατά περίπτωση- «παρών» σε επιμέρους άρθρα. Πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισαν «παρών» στο άρθρο 1 για τους 17αρηδες, οι κ.κ. Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης κράτησαν την ίδια στάση έναντι του άρθρου 2 που αφορούσε στην κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, ενώ ο κ. Αχμέτ Ιλχάν ψήφισε «παρών», όπως προαναφέρθηκε, και στο άρθρο 3, που αφορούσε στη διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη βουλή. 

Αχμέτ Ιλχάν: «Γιατί ψήφισα “παρών” στα άρθρα 1 και 3…» 

Με γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής Ροδόπης με το Ποτάμι εξήγησε τους λόγους της διαφοροποίησης στα άρθρα 1 και 3, υπενθυμίζοντας την προτροπή του επικεφαλής του κόμματος, κ. Σταύρου Θεοδωράκη, για ψήφο των βουλευτών κατά συνείδηση επί των άρθρων.
 
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην επιλογή του να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, ο κ. Ιλχάν τονίζει: «Θέλω οι νέοι έχοντας κλείσει τα 17 τους χρόνια να μπορούν να ψηφίζουν, καθώς αυτό αποτελεί συμβατή στάση με την εξέλιξη των κοινωνιών μας. Διατηρώ όμως την επιφύλαξή μου, καθώς ο νόμος δεν αναγνωρίζει ακόμη δικαιοπρακτική ικανότητα σε αυτά τα άτομα και συνεπώς υπάρχει ένα πρωθύστερο σχήμα σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να αμβλυνθεί».
 
Για το δε άρθρο 3, για το οποίο επίσης ψήφισε «παρών», σημειώνει τα εξής: «Θεωρώ αντιφατική την ύπαρξη απλής αναλογικής και ταυτόχρονης απαγόρευσης εκλογής ενός ανεξάρτητου μεμονωμένου υποψηφίου στην εκλογική του περιφέρεια, από την στιγμή που κατ’ εφαρμογή της απλής αναλογικής καλύπτει το εκλογικό μέτρο του νομού του. Αντιθέτως, εκτιμώ ως γενική αρχή ότι θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν εισόδου για κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων στην Βουλή, προκειμένου έτσι να διασφαλίζεται η ισορροπία του πολιτικού συστήματος και να αποφεύγεται η πολυδιάσπαση εντός του κοινοβουλίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.