Τη νυκτα εκανε ημερα

Για νύκτα Χριστουγέννων μιλούν, συνήθως, ποιητές και συγγραφείς.

Αυτή τη νύκτα, όμως, «ανατέταλκε ο Κύριος ημών», καθώς ο Απόστολος Παύλος αναφέρει. Και αυτό, γιατί ήταν ο Χριστός το «φως του κόσμου» όπως είπε στον τυφλό ο ίδιος. Ή, όπως ψάλλουμε στην μεγάλη μας γιορτή των Χριστουγέννων, «ο ήλιος της δικαιοσύνης». Να λοιπόν, γιατί «η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως».

Έτσι, έγινε το θαύμα: «Το φως ελήλυθεν εις τον κόσμον», ο Χριστός. Και επομένως, «ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς». Δηλ. ο Ιησούς Χριστός που είναι, κατά την Αγία Γραφή «το φως το αληθινόν», ενεργεί, όπως ακριβώς και το φως το φυσικό. Στις πνευματικές του, όμως διαστάσεις ο Χριστός. Έτσι και της νύκτας όλα τα πνευματικά σκοτάδια διώχνει. Και με τη λάμψη του «φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον». Με τις ακτίνες της αλήθειας διαλύει τις παγίδες της αγνοίας και της πλάνης. Ξυπνά τους ανθρώπους απ’ τον ύπνο το βαρύ, στον οποίο τους βυθίζει η πολύμορφη κακία. Ανασταίνει τους νεκρούς, αυτούς που έχουν δηλ. μια αναίσθητη και πέτρινη καρδιά. Και ακόμα λειώνει με τη θέρμη της αγάπης τα παγόβουνα του εγωισμού και της φιλαυτίας, που πολλές φορές πλαισιώνουν και παγώνουν και ναρκώνουν και νεκρώνουν τελικά τις ψυχές αυτές.

Νύκτα ζοφερή και ασέληνη παντού. Απέραντο πνευματικό σκοτάδι στην ψυχή, στην καρδιά, στο νου του ανθρώπου. Κοιμάται ο απόγονος του Αδάμ…Μέσα του όμως η προσδοκία ξαγρυπνά… Θα έρθει λέει ο σοφός της αρχαιότητας Σωκράτης στο μαθητή του Αλκιβιάδη. Θα έρθει αυτός που περιμένουμε μέσα στο σκοτάδι μας και θα μας φωτίσει. Είναι αυτός που ενδιαφέρεται για μας.

Και σήμερα, να, ο «Ήλιος της Δικαιοσύνης» ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός φώτισε τον κόσμο και τη νύκτα έκανε ημέρα. Έτσι με τη θεία Του ενσάρκωση και την κάθοδό Του «επί γης» έρχονται επίκαιρα σε μας σαλπίσματα ξεσηκωμού σαν αυτό του Αποστόλου Παύλου: «Έγειραι ο καθεύδων και ανάστα εκ νεκρών και αποφαύσει σοι ο Χριστός». Ξύπνα αδελφέ μου. Να το θείο βρέφος, ο Χριστός έρχεται κοντά σου να φωτίσει την καρδιά και την Ζωή σου. Έρχεται κοντά σου να σε απαλλάξει από την πνευματική σύγχυση που βρίσκεσαι εγκλωβισμένος μέσα στον ατομισμό σου.

Τρανή και αναντίρρητη απόδειξη είναι ό,τι συμβαίνει καθημερινώς γύρω μας. Η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, οι παραθρησκευτικές ομάδες, η διεκδίκηση των ατομικών δικαιωμάτων, χωρίς και την ταυτόχρονη εκπλήρωση των καθηκόντων και των υποχρεώσεων προς το κοινωνικό σύνολο, συνθέτουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την πνευματική σύγχυση του σημερινού ανθρώπου. Μη, λοιπόν κοιμάσαι πια. Σήκω γρήγορα. Νεκρός δεν είσαι τώρα.

Αυτές οι σκέψεις, όμως μας θερμαίνουν και σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα μας ανυψώνουν. Με άλλα λόγια, γίνεται αυτό, για το οποίο ο Ιερός των Χριστουγέννων υμνωδός…μας προτρέπει: «Χριστός επί γης υψώθητε». Έτσι δεν μπορούμε να σταθούμε στα πεζά και χαμηλά στη μεγάλη μας γιορτή των Χριστουγέννων. Μονάχα δηλ. στο δένδρο με τα πολύχρωμα λαμπιόνια στολισμένο, στις λιχουδιές του φαγητού, στα δώρα και στα γλέντια. Και μάλιστα, αφού καθόλου κάτι τέτοια δεν προσφέρονται για να γνωρίσουμε το ουσιώδες, το «ξένον και παράδοξον μυστήριον» των Χριστουγέννων.

Και βέβαια υπάρχει στα Χριστούγεννα κάτι υψηλότερο και πιο πνευματικό. Κάτι που συνδέεται απόλυτα με την προσωπική μας σωτηρία. Ο Χριστός μας κατέβηκε στη γη. Ήταν όμως μια κάθοδος Θεού που είχε σαν απόλυτο σκοπό του ανθρώπου την ανάβαση. Ήταν του Θεού η ενανθρώπιση που σήμαινε αποκλειστικά τη θέωση του αμαρτωλού ανθρώπου. Έτσι αγκαλιάζει ο Θεός τον άνθρωπο με την απέραντη λυτρωτική αγάπη του. Και προσεγγίζει τον Άγιο Θεό ένας άνθρωπος πεσμένος χαμηλά. Να, λοιπόν που τώρα γεφυρώνεται το μέγα χάσμα, που σε κάποια εποχή δημιούργησε ο άνθρωπος με την παρακοή των πρωτοπλάστων. Αλλά με αυτόν τον τρόπον ξεφορτώνεται ο άνθρωπος την αμαρτία και την εμπιστεύεται στην ευσπλαχνία του Θεού. Και από τη μεριά του ο Θεός προσφέρει με τη «θεία κένωσή» Του τη συγνώμη και τη λύτρωση στον άνθρωπο. Και στο τέλος, τον «θεώνει» με την πατρική φιλανθρωπία του.

Να, λοιπόν πώς γίνεται πραγματικότητα αυτό που δίδαξε ο Μέγας Αθανάσιος: «Ο Λόγος σάρξ εγένετο, ίνα τον άνθρωπο δεκτικό θεότητος ποιήση». Υψώνεται ο άνθρωπος στον ουρανό και γίνεται «Θεός» με την χάρη του Θεού, που εκδηλώθηκε απέραντη με την κάθοδο του Ιησού Χριστού «επί γης» και με τη Θεία του ενσάρκωση «εκ πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου».

Δεν υπάρχει έτσι νύκτα τώρα πια «μετά Χριστόν». Η νύκτα έγινε ημέρα. Ο «Ήλιος της Δικαιοσύνης» ο Χριστός, διάλυσε την άρνηση, την πλάνη, την ειδωλολατρία και την φρίκη του θανάτου. Και προσφέρει σε όλους μας την πίστη, την αλήθεια, την χαρά, την ειρήνη, την ελπίδα, τη φιλανθρωπία, την αγάπη, τη Ζωή και την σωτηρία. Το φως Του ζέστανε και ζεσταίνει τις καρδιές. Ενισχύει με τη δύναμή Του. Αγιάζει με τη χάρη του. Ζωογονεί την πνευματική μας Ζωή. Το Ευαγγέλιο, το πρώτο και μοναδικό βιβλίο όλων των ανθρώπων και όλων των αιώνων, πανταχού και πάντοτε σκορπίζει αχτίνες ζωογόνες και φωτιστικές. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας προσφέρουν δύναμη πνευματική στην ανθρώπινη αδυναμία και απελπισία. Η δύναμη της αγάπης προς τον Θεόν και τον συνάνθρωπο φέρνει ασφάλεια και ενότητα στις σχέσεις των ανθρώπων, χαρίζοντας υγιές νόημα στη ζωή του ανθρώπου. Η δύναμη της αγάπης μπορεί να αποτινάξει τα φορτία της αγχώδους ζωής και τα ψυχικά κενά αυτού. Αφανίζει το κακό. Νικά τη μοναξιά. Ανορθώνει τον πεσμένο ψυχικά άνθρωπο. Ενώνει τους ανθρώπους. Αλλά πίστη στην αγάπη, είναι πίστη στο Θεό της αλήθειας. Αυτός που έχει μάθει να αγαπά είναι σαν το φως μέσα στο σκοτάδι, είναι σαν το ποτάμι με την αστείρευτη πηγή που ποτίζει όποιον βρεθεί κοντά του.

Ο Σαρκωμένος Θεός, ο εκ της παρθένου γεννηθείς Ιησούς Χριστός μας προσφέρει όλες αυτές τις αρετές, την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε για να μας προσφέρουν τα χρυσά και δυνατά φτερά για την ανόρθωση και την ανύψωση ολοκλήρου της ανθρωπότητος, φυσικά και της προσωπικής μας ζωής.

Αγαπητέ μου αναγνώστα,

Ας υψώσουμε πνευματικώς και μετά πνευματικής εξάρσεως την καρδιά μας εις τον τεχθέντα Ιησού Χριστό.

Και ας προσφέρωμεν δώρα πολλύτιμα εις Αυτόν: δάκρυα μετάνοιας και συντριβής αμαρτωλού βίου, ελεημοσύνη στους πτωχούς, συγχώρησιν και αγάπη στους εχθρούς, θεραπείας οδόν εις πάσχοντας αδελφούς και τότε μετά δυνάμεως πολλής και παρρησίας διαπιστώνομε πως ο «Ήλιος της Δικαιοσύνης» τη νύκτα έκανε ημέρα. Ημέρα Χριστουγεννιάτικη, ημέρα παντοτινής παγκόσμιας χριστιανικής γιορτής, που συγκινεί βαθύτατα κάθε χριστιανική καρδιά και συνεγείρει τα πλήθη των ευλαβών χριστιανών κάθε γεωγραφικού πλάτους και μήκους προς πανηγυρικό εορτασμό της μεγάλης τρισάγιας και κοσμοϊστορικής ημέρας.

Έτσι τώρα, που η νύκτα έγινε, ημέρα και βλέπουμε το φως το αληθινό κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ευτυχή μόνος του… Γι’ αυτό

«Χριστός Γεννάται

δοξάσατε.

Χριστός εξ ουρανών

απαντήσατε».

Αρχιμ. Κωνστάνιος

Παναγιωτόπουλος

Πρωτοσύγκελος

Μαρωνείας και Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.