Τι μελλει γενεσθαι με τη διαχειριση των παραλιων στη Ροδοπη; Απαντα ο δημαρχος Κομοτηνης Γιωργος Πετριδης

Γιώργος Πετρίδης, δήμαρχος Κομοτηνής «Μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί τις παραλίες, επωφελώς για την ανάπτυξη και για τον τόπο»

Ανησυχία, προβληματισμό αλλά και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία σύμφωνα με  δημοσιεύματα κρίνει ως άκυρη την παραχώρηση του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών τα χώρας που βρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής τους περιφέρειας προς τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.
 
Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή, που έρχεται να ρίξει περισσότερο «λάδι στη φωτιά» για ένα πολυχρονισμένο πρόβλημα που αντί να επιλύεται, διογκώνεται, δίνει την αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κοινού με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ακυρώνοντας την πρότερη απόφαση για την παραχώρηση των εν λόγω εκτάσεων στους  ΟΤΑ,  δικαίωμα που κάθε δήμος μπορούσε να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία ή  προς τρίτους, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης, έναντι ανταλλάγματος. 

«Είναι μία πονεμένη ιστορία» 

«Η διαχείριση των παραλιών είναι μία πονεμένη ιστορία εδώ και χρόνια και δυστυχώς φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα» δήλωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις αυτές. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της περσινής κατάστασης ο ίδιος υπογράμμισε πως «και πέρυσι παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής ήταν από τους πρώτους που δημοπράτησε τις εκτάσεις , αυτό που έγινε δεν ήταν ικανοποιητικό» εξηγώντας πως αυτό, ήταν αποτέλεσμα του διπλού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των παραλιών Αρωγής και Φαναρίου.
 
Όπως εξήγησε «το μισό κομμάτι ανήκει στην διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών, αυτό που δημοπρατήσαμε πέρυσι, το άλλο μισό στη διαχείριση της ΕΤΑΔ, η οποία είχε μεν την πρόθεση να το δημοπρατήσει η ίδια, ωστόσο δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να μείνουν οι παραλίες μας όπως να ‘ναι.  Φέτος, δυστυχώς, αντί να διευθετηθεί το ζήτημα και η ίδια η ΕΤΑΔ να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για τις θέσεις, ήρθε και το υπουργείο Οικονομικών σε εφαρμογή μιας απόφασης του ΣτΕ που λέει “τέρμα οι δήμοι από την ιστορία των παραλιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών”».
 
Ο δήμαρχος Κομοτηνής έκανε σαφές πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα δεν αντιδρούν στη διαχείριση των αιγιαλών και των παραλιών από το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας μάλιστα πως   «αυτό που λέμε και στο Υπουργείο είναι βγάλτε και τις δημοπρασίες, δώστε τα στον κόσμο να δουλέψουν, να έρθουν τουρίστες, τόσο η τοπική κοινωνία όσο και επισκέπτες, ώστε να υπάρχει μια αναπτυξιακή ανάσα». Ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς την επιτυχή υλοποίηση των προαναφερθέντων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και πάλι μεγάλες καθυστερήσεις, οι παραλίες θα μείνουν ανεκμετάλλευτες και θα γυρίσουμε πάλι στο μοντέλο της παραλίας με το ταπεράκι και την ομπρέλα στον ώμο». 

«Αν επιμείνουν σε αυτή τη πρακτική Υπουργείο Οικονομικών και ΕΤΑΔΑ θα την καταγγείλουμε δημόσια» 

Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες προτίθενται οι δήμοι να προχωρήσουν, έκανε γνωστό πως αναμένονται συναντήσεις τόσο με τον διοικητή της ΕΤΑΔ, όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, ως ΚΕΔΕ πλέον, με βάση τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν την περαιτέρω στάση τους. « Αν δούμε ότι επιμένουν και οι δύο σε αυτή την στρατηγική» επεσήμανε «αυτό που θα κάνουμε, ως αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, είναι να βγούμε και να καταγγείλουμε δημόσια αυτή την πρακτική».
 
Τέλος κληθείς να σχολιάσει και την έως τώρα στάση της ΕΤΑΔ, και κυρίως τα φαινόμενα καθυστερήσεων των δημοπρατήσεων, ή τα πολύ υψηλά μισθώματα που καταγγέλλουν και οι επαγγελματίες της Ροδόπης, ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για «κακές επιλογές και εκτιμήσεις» και όπως τόνισε «ενδεχομένως και ελλιπές ενδιαφέρον σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είχε δείξει για την περιοχής μας».
 
«Δική μας απαίτηση είναι να τις δώσουν σε εμάς και να τις διαχειριστούμε με διαφάνεια και έλεγχο, γιατί μόνο οι δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί τις  παραλίες, επωφελώς για την ανάπτυξη και για τον τόπο. Εφόσον όμως επιλέγουν να τις διοικήσουν κεντρικά, φοβάμαι ότι θα έχουμε κακά αποτελέσματα» κατέληξε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.