Τι φερνει ο νεος Κωδικας Πολιτικης Δικονομιας;

Ενημέρωση για τη νέα πραγματικότητα στην αστική δίκη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κομοτηνής

Τα προβλήματα και τις προοπτικές που δημιουργεί στο νομικό κόσμο της χώρας η υιοθέτηση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μετά το νόμο 4335/2015 παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου Παπανικολάου.
 
Οι ειδικοί επί του θέματος καθηγητές Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή ΔΠΘ κ.κ. Κωνσταντίνος Μπότσαρης και Δημήτρης Δημητρίου ανέλυσαν στο κοινό, που αποτελούνταν από δικηγόρους, φοιτητές αλλά και απλούς πολίτες πως αλλάζουν οι διαδικασίες της αστικής δίκης μετά από την ψήφιση, παρά τις έντονες αντιδράσεις της νομικής κοινότητας, του νόμου το καλοκαίρι.
 
Για τις ειδικές διαδικασίες, την εκούσια διαδικασία και την αναγκαστική εκτέλεση μίλησε ο Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής σχολής του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Μπότσαρης, σημειώνοντας πως ο νέος νόμος αφορά τροποποιήσεις του κώδικα πολιτικής δικονομίας, του νόμου, δηλαδή, που διέπει τη διαδικασία απονομής της αστικής δικαιοσύνης, δηλαδή των αστικών υποθέσεων. «Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει», ανέφερε ο ίδιος «ότι όταν κάποιος έχει λαμβάνειν χρήματα θα πάει στο πολιτικό δικαστήριο, και όταν βγει μια υπόθεση και θέλει να εισπράξει θα οδηγηθεί σε μια διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης». Γενικότερα τα θέματα που άπτονται του νόμου είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ζητήματα, είναι από αυτά που «πονάν» τον πολίτη την ώρα της εκτέλεσης και τον ενδιαφέρουν.
 

Ο νέος κώδικας άπτεται και σε θέματα κατασχέσεων και πλειστηριασμών, τόσο από ιδιώτες, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ απαγορευτεί, όσο και προς τις τράπεζες, όπου όμως η νέα διαδικασία επιφέρει αλλαγές.
 
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής σχολής του ΔΠΘ κ. Δημήτρης Δημητρίου μίλησε για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια διαδικασία, σημειώνοντας πως υπάρχουν δύο βασικά στάδια, με το ένα να αφορά την πρωτόδικη διαδικασία, μέχρι να εκδοθεί ο τίτλος που θα γίνει εκτέλεση, και το δεύτερο στάδιο να είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εκτέλεση ώστε να γίνει πράξη η απονομή δικαιοσύνης.
 
Ο κ. Δημητρίου επισήμανε πως σύμφωνα με το σκεπτικό αυτών που εισηγήθηκαν τις τροποποιήσεις «η νέα μορφή δίκης που καθιερώνεται επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης, στηρίζεται στη λεγόμενη αρχή της έγγραφης διεξαγωγής της δίκης, παραμερίζεται η εξέταση των μαρτύρων, η οποία θεωρούνταν ότι είχε ως αποτέλεσμα να διαιωνίζονται οι δίκες, και γενικότερα η δεδηλωμένη πρόταση είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης».
 
Παρόλα αυτά ο νομικός κόσμος έχει εκφράσει μεγάλες αντιρρήσεις για το κατά πόσο θα πετύχει αυτή η διαδικασία, γιατί σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τον ήδη υπάρχων φόρτο των δικαστηρίων, ενώ υπάρχουν σοβαροί φόβοι πως τα ήδη βεβαρημένα δικαστήρια δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτή τη διαδικασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.