Τι ειναι τελικα τα «κιτρινα γιλεκα»;

Στέφανος Γραβάνης, υπεύθυνος της ομάδας Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ «Τα “κίτρινα γιλέκα” είναι ο μέσος Γάλλος, ανεξάρτητα από ιδεολογίες»

Δεν είναι λίγες οι φορές που η γαλλική αλλά και διεθνής επικαιρότητα έχει ασχοληθεί με ένα νέο κίνημα, το αποκαλούμενο “gilets jaunes” ήτοι «κίτρινα γιλέκα», που πήρε το όνομά του από το γιλέκο το οποίο υποχρεούνται να έχουν στο αυτοκίνητό τους οι οδηγοί για την περίπτωση ανάγκης. Ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κίνημα μαζικής αγανάκτησης, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων τιμών καυσίμων και του νέου φόρου της κυβέρνησης Μακρόν. Φαίνεται ωστόσο πως δεν υπάρχει επίσημη οργάνωση και η δράση των «κίτρινων γιλέκων», μιας και αυτή  προγραμματίζεται και αναγγέλλεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω social media.
 
Τα «κίτρινα γιλέκα» πρωταγωνίστησαν στον γαλλικό, ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, και σε κάθε περίπτωση έστρεψαν το ενδιαφέρον στη γαλλική πολιτική σκηνή και κοινωνία,  αιφνιδιαζόμενοι οι περισσότεροι από την εξέγερση ενάντια στον πολλά υποσχόμενο πρόεδρο Μακρόν, με τις φιλοσοφικές περγαμηνές όπως  τον εξέλαβε  η  ελληνική κοινωνία, και με την άκρατη λιτότητα και την ακρίβεια να κυριαρχεί  από την άλλη στην πραγματικότητα του γάλλου πολίτη. Το Κίνημα  που βαίνει σήμερα μειούμενο ειδικά μετά τις εξαγγελίες Μακρόν για κοινωνικό διάλογο και  αυξήσεις στους  κατώτατους μισθούς προβλημάτισε πολιτικά, αιφνιδίασε με τις σκηνές βίας, επέφερε όμως πολιτικά αποτελέσματα υπενθυμίζοντας ότι όλα κατακτώνται με εγρήγορση και αγώνες. 
 
Μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Στέφανος Γραβάνης, υπεύθυνος της ομάδας Γαλλοφωνίας  της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σκιαγράφησε την παρούσα πολιτική κατάσταση στη χώρα της Γαλλίας, που είχε πάρει «φωτιά»,  καθόλη σχεδόν τη διάρκεια του Δεκέμβρη,   προσεγγίζοντας στη συνέχεια την ταυτότητα  του μέσου Γάλλου διαδηλωτή. Στάθηκε δε με ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση αστυνομικής βίας, σχολιάζοντάς τα αποτελέσματά της και εξετάζοντας τον αντίκτυπό της στο μέλλον του Κινήματος, που σύμφωνα με τον ίδιο θα βρει σημείο έκφρασης της δυσαρέσκειάς του και στις προσεχείς ευρωεκλογές.
 
Ο λόγος στον Στέφανο Γραβάνη… 

«Οι πλούσιοι  και στη Γαλλία να γίνονται πλουσιότεροι και  η μεσαία τάξη βιώνει, όπως και στην Ελλάδα, μια φτωχοποίηση» 

ΠτΘ:Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για την κοινωνική κατάσταση στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό…
Σ.Γ.: Υπάρχει μια κοινωνική αποσύνθεση από προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, όταν και άρχισε να διευρύνεται το χάσμα, όπως παντού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μεταξύ των μεσαίων και των κοινωνικά ισχυρότερων τάξεων. Ενώ ο μέσος Γάλλος, χωρίς να είναι πλούσιος, ζούσε μια καλή ζωή, άρχισε σιγά σιγά το χάσμα να διευρύνεται. Οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και  η μεσαία τάξη να βιώνει, όπως και στην Ελλάδα, μια φτωχοποίηση. Αυτό συνεχίστηκε επί προεδρίας Μακρόν, διότι ενώ βγήκε με υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, βλέπουμε ότι αυτές δεν στόχευαν να βοηθήσουν τους μεσαίους.
 
Η σπίθα άναψε όταν θέλησε να αυξήσει την τιμή των καυσίμων, υπό το πρόσχημα περιβαλλοντικών αλλαγών. Στη Γαλλία ήταν πολύ πιο σοβαρό, διότι ειδικά στην επαρχία, με βάση την καθημερινότητα της Γαλλίας, είναι πάρα πολλοί οι Γάλλοι μεσαίοι που ζουν σε μικρές πόλεις, όπως  οι δικές μας Σάπες. Για παράδειγμα κάποιος Γάλλος εργαζόμενος μπορεί να μένει σε ένα χωριό του νομού Ροδόπης ή στην Κομοτηνή, και να εργάζεται στην Κομοτηνή. Να κάνει, δηλαδή, 30 ή και 50 χλμ. την ημέρα.  

«Η αύξηση  κατά 100 ευρώ  του κατώτατου μισθού θεωρήθηκε από πολλούς ως τρικ, αφού είχε ήδη αποφασισθεί η αύξησή του κατά 1,5%» 

ΠτΘ:Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής αντίδρασης, της κοινωνικής κατακραυγής, πέραν της μαζικότητας, είδαμε και πολλά βίαια επεισόδια, βεβηλώσεις μνημείων, στα οποία αντιτάχθηκαν και πολλοί από τους συμμετέχοντες στα «κίτρινα γιλέκα»…
Σ.Γ.: Μπορεί ο Μακρόν να υποχώρησε στο ζήτημα των καυσίμων, αφού είπε ότι θα πάει πίσω έξι μήνες το ζήτημα αυτό, αλλά τα «κίτρινα γιλέκα» είναι πια ο μέσος Γάλλος, ανεξάρτητα από ιδεολογίες. Από αριστερά μέχρι δεξιά και άκρα δεξιά, ο Γάλλος πολίτης βγήκε στους δρόμους γιατί θέλει να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Οι Γάλλοι λένε «δεν μπορούμε πια να ζήσουμε, παρά μόνο επιβιώνουμε». Για τη Γαλλία αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα, ειδικά για τη μεσαία τάξη που άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία οικονομικά από τα χρόνια του '70 και του '80. Το ότι θα αυξήσει κατά 100 ευρώ, όπως λέει, τον κατώτατο μισθό, πολλοί το θεώρησαν ένα τρικ, διότι είχε αποφασισθεί η αύξησή του 1,5%. Ο κόσμος θέλει την κοινωνικοπολιτική αλλαγή πλέον. Τα «κίτρινα γιλέκα» είχαν γύρω στα 42 αιτήματα, από οικονομικές μέχρι πολιτειακές αλλαγές, συνταγματικές, όπως προσμέτρηση ως δύναμη της λευκής ψήφου ή επιστροφή του φόρου στις μεγάλες περιουσίες που καταργήθηκε επί Μακρόν. Αρχίζει, δηλαδή, μια κοινωνικοπολιτική αλλαγή. 

«Όσοι πρωτοστάτησαν δεν θέλουν το Κίνημα αυτό να χρωματιστεί  από κάποια πολιτική δύναμη ή παράταξη» 

ΠτΘ: Ποιο είναι το προφίλ των διαδηλωτών;
Σ.Γ.:
Είναι ο μεσαίος και μικρομεσαίος Γάλλος, συνταξιούχος, νοσοκόμος, τεχνίτης, εργάτης, μικρομεσαίος ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος παίρνει τον κατώτατο μισθό ή μέχρι ενάμισι μισθό παραπάνω και με τον οποίο δεν μπορεί πια να ζήσει. Είναι οι νέοι μέχρι τριάντα χρονών, που παίρνουν από 800-1000 ευρώ, που με αυτά τα χρήματα δεν ζεις στη Γαλλία, και είναι διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων. Φυσικά την κοινωνική αυτή αντίδραση την εκμεταλλεύτηκε και η ακροδεξιά, αλλά δεν είναι η ακροδεξιά που βγαίνει μόνο στους δρόμους. Τα «κίτρινα γιλέκα», προς το παρόν, δεν θέλησαν κανέναν πολιτικό να προσπαθήσει να συνταχθεί μαζί τους στους δρόμους. Όσοι πρωτοστάτησαν δεν θέλουν το Κίνημα αυτό να χρωματιστεί  από κάποια πολιτική δύναμη ή παράταξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν κόμματα και δυνάμεις που τους υπερασπίστηκαν. Κεντρικό μήνυμα και αίτημα των διαδηλωτών είναι ότι δεν θέλουν πια να επιβιώνουν. Δεν θέλουν πια μόνο ένα πιάτο φαΐ για να μην πεινούν, θέλουν μια καλύτερη ζωή.

«Εντυπωσιακός ο κυνισμός της αστυνομίας»

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση Μακρόν υπερέβη τα εσκαμμένα; Καθότι είδαμε ακόμη και τον στρατό  να συμμετέχει για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά, την  πολύ έντονη αστυνομική παρουσία, συλλήψεις, βία και πράγματα που αντιβαίνουν στη δική μας λογική των πραγμάτων, για μια δημοκρατική χώρα…
Σ.Γ.:
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν έκανε παραχώρηση ως προς το πρόγραμμά της. Δεν ήταν στο πρόγραμμά της αυτές οι παροχές, έστω κι αν θεωρούνται λίγες, σύμφωνα με τους διαδηλωτές.Το θέμα είναι πως υπήρξε και αστυνομική καταστολή.  Είδαμε και μεγάλες βιαιότητες από την αστυνομία, διότι ο κάθε πολίτης γίνεται εν δυνάμει ρεπόρτερ με τα κοινωνικά δίκτυα και την τεχνολογία, οπότε ανέβηκαν πολλές φωτογραφίες. Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ο κυνισμός της αστυνομίας, που ενώ ήξερε ότι υπάρχουν ρεπόρτερ, δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα, προέβη σε τέτοιες βιαιότητες. Χτυπούσαν άοπλους διαδηλωτές, είχαν τα όπλα flash-ball, με τα οποία –ακόμα και από μακρινή απόσταση– δημιουργήθηκαν ακρωτηριασμοί, ενώ κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους. 

«Οι δημοσιογράφοι και σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και στον τύπο καταλαβαίνουν ότι με τα μέτρα Μακρόν δεν ικανοποιείται το αίσθημα του μέσου γάλλου» 

ΠτΘ: Τα γαλλικά μέσα πώς αντιμετώπισαν όλα αυτά και πώς αντιμετωπίζουν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»; Μετά τις νέες ανακοινώσεις του κ. Μακρόν, είδαμε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού τύπου αντιμετώπισε με ειρωνεία τα όσα αυτός εξήγγειλε…
Σ.Γ.
: Όχι τόσο ειρωνεία, όσο με προβληματισμό, διότι ο γαλλικός τύπος, οι δημοσιογράφοι και σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και στον τύπο, καταλαβαίνουν ότι δεν ικανοποιείται το αίσθημα του μέσου γάλλου. Οι δημοσιογράφοι είναι προβληματισμένοι σχετικά με το τι θα ακολουθήσει. Και φυσικά είχαμε και το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, που έδωσε χώρο ανάπτυξης σε θεωρίες συνομωσίας, ότι έγινε για να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις κ.ο.κ. με το οποίο εγώ προσωπικά δεν συντάσσομαι. Οι Γάλλοι σε κάθε περίπτωση δεν είναι ικανοποιημένοι. Απαιτούν αλλαγή,  από  την πολιτική του περιβάλλοντος, μέχρι την καθημερινότητα, την παιδεία, και φυσικά το πολιτειακό σύστημα. 

«Η δυσαρέσκεια των “κίτρινων γιλέκων” θα εκφραστεί σίγουρα στις Ευρωεκλογές» 

ΠτΘ: Τι κατανοείτε εσείς για τη συνέχεια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων»; Θεωρείτε ότι αυτό το συλλογικό κίνημα, πέραν της πρώτης αυτής νίκης τους, μπορεί να φέρει την αλλαγή στην Γαλλία;
Σ.Γ.: Το κίνημα αυτό θα συνεχιστεί. Δεν ξέρω αν θα υπάρχουν μπλόκα ή διαδηλώσεις τις εορταστικές ημέρες. Εκτιμώ ότι οι εξαγγελίες του Μακρόν, ίσως καταφέρουν ένα μικρό ρήγμα, αλλά μέσα στη συνείδηση αυτών των διαδηλωτών, θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και τα μπλόκα. Ίσως όχι με την ίδια μαζικότητα, αλλά κατά την άποψή μου θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν όχι με μπλόκα, με μορφή παρεμβάσεων, διαδηλώσεων, ανά  τακτά διαστήματα, καθώς θα συνεπικουρούνται και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εδώ πρέπει να πω ότι υπήρχε και μία σκέψη   ─ανεπιβεβαίωτη φυσικά─  πως αυτό γίνεται από κάποιους εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», για να κατέβουν και ως κίνημα στις Ευρωεκλογές. Αυτό δεν το ξέρουμε, γιατί τους λείπει η πολιτική οργάνωση. Γνωρίζουμε μόνο κάποιους που είναι εκπρόσωποι ανάμικτων πολιτικών πεποιθήσεων και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια. Αυτή η δυσαρέσκεια σίγουρα θα εκφραστεί στις ευρωεκλογές. Θα παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις, οι οποίες θα είναι όμως σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.