Τη δυνατοτητα βραχυχρονιας μετακινησης υπαλληλων των ΚΕΠ σε υπηρεσιες των Δημων ζητα με νομοθετικη πρωτοβουλια η ΠΕΔ ΑΜΘ

Μόνο σε έκτακτες και πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις ξεκαθαρίζει στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης

«Κανένας μας δεν αμφισβητεί την άριστη λειτουργία των ΚΕΠ και την υψηλή επαγγελματική ευσυνειδησία των στελεχών μας»

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων και την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία των ΚΕΠ ως επιτυχημένου θεσμού, με πρόβλεψη για την ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού τους σε έκτακτες περιπτώσεις σε αντίστοιχα των αρμοδιοτήτων τους διοικητικά πόστα, αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η πρωτοβουλία αυτή υπερψηφίστηκε κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, σε συνέχεια ευρημάτων που όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης, έδειξαν δυσανάλογη στελέχωση μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών των δήμων και των ΚΕΠ, τα οποία με τον Καλλικράτη, εντάχθηκαν στους Δήμους, μη παρέχοντας ωστόσο στις διοικήσεις τη δυνατότητα της αξιολόγησης και αναδιοργάνωσής τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Βασίλης Μαυρίδης
«Στόχος της πρωτοβουλίας μας δεν είναι η διατάραξη της υποδειγματικής λειτουργίας των ΚΕΠ»

Ο κ. Μαυρίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας την κοινή παραδοχή ότι τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ΠΑΜΘ τα ΚΕΠ είναι ένας επιτυχημένος θεσμός που λειτουργεί υποδειγματικά και σε πλαίσιο υψηλής επαγγελματικής ευσυνειδησίας των εργαζομέ
νων, για να υπογραμμίσει πως στόχος της πρωτοβουλίας δεν είναι η διατάραξη της λειτουργίας αυτής.

Επεξηγώντας το ιστορικό της απόφασης ο ίδιος αναφέρθηκε σε στοιχεία που συνέλεξαν συνεργάτες και στελέχη της ΠΕΔ τα οποία έδειξαν δυσανάλογη κατάσταση σε ό,τι αφορά την στελέχωση τμημάτων και υπηρεσιών των Δήμων σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων στα ΚΕΠ, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα του Δήμου Κομοτηνής, όπου όπως τόνισε οι υπάλληλοι των διοικητικών τμημάτων του είναι κατά ελάχιστα περισσότεροι από τους εργαζομένους μόνο σε ένα τμήμα του ΚΕΠ, παρά τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

Δεδομένου του «παγώματος» των προσλήψεων, η ΠΕΔ ΑΜΘ αποφάσισε να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία σε έκτακτες περιπτώσεις και εφόσον η ανάγκη τεκμηριώνεται επαρκώς, να δίνεται η δυνατότητα στον δήμαρχο να αποφασίζει για την βραχυπρόθεσμη μετακίνηση κάποιων εργαζομένων από τα ΚΕΠ σε ανάλογο διοικητικό πόστο, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι δημότες. «Κύριο και μοναδικό μας μέλημα η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη»
«Όλοι συμφωνούμε ότι το κύριο και μοναδικό μας μέλημα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως πάνω σε αυτά τα δεδομένα βασίστηκε και η εισήγηση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στέκεται εμπόδιο στην αναδιοργάνωση
των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με τον πρόεδρο της ΠΕΔ να εξηγεί πως ευχής έργο θα ήταν οι νέες προσλήψεις αντί των όποιων μετακινήσεων, δεδομένου ότι η κινητικότητα έχει δημιουργήσει μία κατάσταση άνευ προηγουμένου σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Σίγουρα χρειάζονται κάποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ευχής έργο θα ήταν να μπορούσαμε να κάνουμε προσλήψεις και να μην χρειάζεται να κάνουμε καμία μετακίνηση, αλλά με την υφιστάμενη υποστελέχωση και την κινητικότητα που είναι εις βάρος των δήμων σε πανελλήνιο επίπεδο, τα ποσοστά των θέσεων που αδειά
ζουν σε σχέση με αυτές που καλύπτονται είναι τρομαχτικά» τόνισε, για να περιγράψει ακόμα και περιστατικά πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης των πολιτών σε υπηρεσίες με έναν υπάλληλο.

Ο κ. Μαυρίδης υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας της ΠΕΔ τονίζοντας πως «σε πνεύμα ειλικρίνειας και καλής συνεργασίας με τα στελέχη των δήμων μας μπορούμε να δώσουμε λύσεις αρκεί να μας δοθεί η νομοθετική ευελιξία να το κάνουμε», κάνοντας για ακόμα μία φορά σαφές πως η πρωτοβουλία αυτή δεν σημαίνει «αμφισβήτηση της άριστης λειτουργίας των ΚΕΠ και της επαγγελματικής ευσυνειδησίας των στελεχών μας».

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις και τους φόβους για αποψίλωση των ΚΕΠ οι οποίες διατυπώθηκαν και κατά την συνεδρίαση της ΠΕΔ, ο ίδιος σημείωσε πως «κανένας συνάδελφος δεν θα θελήσει από τις πράξεις του να διαταράξει την άριστη λειτουργία των ΚΕΠ. Έναν επιτυχημένο θεσμό δεν τον διαταράσσεις. Αλλά όταν σε έναν δήμο έχουμε 28 εργαζόμενους στα ΚΕΠ και σε όλα τα άλλα τμήματα είναι 45, καταλαβαίνετε ότι αν από τους 28 μείνουν οι 26 δεν θα γίνει και κάτι τραγικό. Και πάλι θα εξυπηρετείται μια χαρά ο δημότης, απλώς οι δύο υπάλληλοι που θα συνεισφέρουν σε ένα άλλο τμήμα θα είναι ακόμα πιο πολύτιμοι και χρήσιμοι στις δικές μας κοινωνίες».

«Θα ακούσουμε το Υπουργείο αλλά θα διεκδικήσουμε ό,τι μπορεί να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες μας»

Τέλος ερωτηθείς ως προς τις επόμενες κινήσεις της ΠΕΔ ΑΜΘ ο ίδιος εξήγησε πως η σχετική απόφαση κατατέθηκε ήδη και στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο διάλογος και με το Υπουργείο για την γενικότερη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των δήμων. «Θα ακούσουμε και τις απόψεις του Υπουργείου, επί του συνόλου των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα διεκδικήσουμε όμως αυτό που λέει και η απόφαση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών στους δημότες μας» κατέληξε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.