Τη διευρυνση του υφισταμενου πλαισιου λειτουργιας των δικαστηριων ζητουν οι Δικηγορικοι Συλλογοι
Σειρά αιτημάτων για την λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας υπέβαλε μέσω τηλεδιάσκεψης στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, ζητώντας την θεσμοθέτησή τους και την άμεση ισχύ τους μετά τις 7 Δεκεμβρίου.
Συγκριμένα ζητήθηκε η διεύρυνση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων, και ειδικότερα όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ζητήθηκε να εκδικάζονται το σύνολο των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας, που δεν περιλαμβάνουν εξέταση μαρτύρων, ενώ ζητείται και διεύρυνση της εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων που αφορούν σε πλημμελήματα και κακουργήματα των οποίων ο χρόνος παραγραφής είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα.
Η κ. Χατζηαντωνίου επεσήμανε επίσης πως στα αιτούμενα είναι και η έκδοση, σε κάθε περίπτωση, των διαταγών πληρωμής, εξηγώντας πως τα αιτήματα αυτά συνεπάγονται κυρίως στο πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων να λειτουργούν τα δικαστήρια ώστε «να ικανοποιείται το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία» καθώς και της μη περαιτέρω συσσώρευσης υποθέσεων στις δικαστικές αίθουσες. Άλλωστε όπως υπογράμμισε «έχει αποδειχθεί πως εφόσον τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης, τα δικαστήρια δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης».
Διόρθωση δυσλειτουργιών σε υποθηκοφυλάκεια και κτηματολόγια
Ερωτηθείσα σχετικά με το αίτημα να ληφθούν αναγκαία μέτρα στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία, ώστε να αρθούν οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σήμερα και να εξυπηρετούνται λυσιτελώς οι δικηγόροι και οι πολίτες, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης έδωσε το παράδειγμα των τοπικών υπηρεσιών, όπου όπως εξήγησε «παρατηρήθηκε συνωστισμός, δικηγόρων και πολιτών, διότι υπάρχει το σύστημα της πληρωμής των πιστοποιητικών μέσω POS, θέμα για την επίλυση του οποίου ζητήσαμε ήδη με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου Α.Ε. να γίνουν τροποποιήσεις στην διευθέτηση του χώρου, ώστε οι δύο ανενεργοί – εκ των συνολικά τεσσάρων -αυτή τη στιγμή υπολογιστές, να μετεγκατασταθούν σε άλλο χώρο, στο ισόγειο, ώστε να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα αυτά».
Αμεσότερη εκκαθάριση, με τη δημιουργία μίας πλατφόρμας
Επιπλέον από τα αιτήματα του δικηγορικού κόσμου, η κ. Χατζηαντωνίου προέκρινε ως ιδιαίτερα σημαντικό το αίτημα που αφορά στην αμεσότερη εκκαθάριση, με την δημιουργία μίας πλατφόρμας, ώστε να καταβάλλεται άμεσα το 50% της αμοιβής που παίρνει ο δικηγόρος και εφόσον συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε να γίνει η εκκαθάριση, εξηγώντας πως η διαδικασία αυτή βρίσκεται 2,5 χρόνια πίσω. «Αυτήν την στιγμή συνάδελφοι που έχουν παραστάσεις και ποινικά κακουργήματα έχουν να πληρωθούν εδώ και 2.5 χρόνια, εξου καιπάγιο αίτημα της ολομέλειας είναι να γίνει αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα που να ενημερώνεται άμεσα από τις Γραμματείες των Δικαστηρίων και προβλέπει με την παράσταση Δικηγόρου, να γίνεται άμεσα η εκκαθάριση του 70% και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να γίνεται το υπόλοιπο 30%» γνωστοποιώντας την δέσμευση του Υπουργού για την λειτουργία της πλατφόρμας άμεσα.
Όπως άλλωστε εξήγησε «οι δικηγόροι δεν αποτελούν εξαίρεση στον γενικό πληθυσμό ως εργαζόμενοι που έχουν πληγεί με την πανδημία, με μοναδική οικονομική βοήθεια μέχρι σήμερα το ποσό των 600 ευρώ που έλαβαν στη πρώτη φάση της πανδημίας». «Μετά από διεκδικήσεις του Δικηγορικού Σώματος ενταχθήκαμε τώρα στην επιστρεπτέας προκαταβολή 4 και 5, ωστόσο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύνολο 42.000 δικηγόρων ο αριθμός όσων την έλαβαν έφτανε μόλις τις 3.700» κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα αιτήματα που κατατέθηκαν περιλαμβάνονται επίσης η παράταση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις αιτήσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση, υπό το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και η παράταση των σχετικών προθεσμιών των άρθρων 237, 238 Κ.Πολ.Δ., της νέας τακτικής διαδικασίας (πρβλ. ΚΠολΔ 148), σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και όπου υπάρχει αντικειμενική δυσχέρεια συγκέντρωσης αποδεικτικού υλικού και κατάθεσης προτάσεων κατά τη νέα τακτική διαδικασία.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.