Τη Δευτερα συναντηση Παπαθανασιου, ΓΣΣΕ και εκπροσωπων των Τραπεζων και της Εταιρειας

Μετά από 10 ημέρες αγώνα έξω από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις δίνοντας στον κ. Υπουργό μια ακόμη ευκαιρία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για το δίκαιο αίτημά τους.

Έτσι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν με νέες δεσμεύσεις για την επαναλειτουργία των εργοστασίων αλλά και με την ίδια αγωνία για το αν λυθεί το πρόβλημα της απασχόλησης το οποίο αντιμετωπίζουν εδώ και δέκα μήνες περίπου. Το μεσημέρι της Τετάρτης περισσότεροι από εξακόσιοι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας αποφάσισαν να λύσουν την πολιορκία του Υπουργείου Οικονομικών και να επιστρέψουν στους τόπους τους.

Εν αναμονή της συνάντησης της Δευτέρας

Σύμφωνα με δελτίου τύπου της ΓΣΕΕ «ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά ότι το πρωί της Δευτέρας 13 Απριλίου θα συναντηθεί με τη ΓΣΕΕ, τους εκπροσώπους των τραπεζών και τη Διοίκηση της Εταιρείας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Σιδηρόπουλου, προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα της λειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.

Ο κ. Παπαθανασίου
δεσμεύθηκε στη ΓΣΕΕ, ότι θα εξασφαλίσει την άμεση χρηματοδότηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας με το αναγκαίο ποσό από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική και Εμπορική, εξετάζοντας παράλληλα επιπλέον πηγές χρηματοδότησης καθώς και ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν όλους τους εργαζόμενους και την επαναλειτουργία των εργοστασίων της Εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας επιστρέφουν στις έδρες τους με την ελπίδα πως έστω και τώρα θα δοθούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα και θα τηρηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης.

Παραμένουν όμως σε κατάσταση ετοιμότητας και αν ο κ. Υπουργός δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, θα επιστρέψουν στην Αθήνα και δεν θα φύγουν μέχρι τελικά οι δεσμεύσεις να γίνουν πραγματικότητα».


Επιφυλάξεις από την πλευρά των εργαζομένων

Από την πλευρά των εργαζομένων εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την έκβαση της συνάντησης της Μεγάλης Δευτέρας. Σημειώνουν δε ότι το μόνο που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα στους εργαζόμενους επικρατεί σκεπτικισμός εφόσον όπως λένε τα χρήματα που αφορούν στα 8+8+3 είχαν εξασφαλιστεί πριν κατέβουν και κατασκηνώσουν στην Αθήνα. Εκεί σύμφωνα με τα λεγόμενά τους σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί επί πλέον χρηματοδότηση. Όπως επισημαίνουν υπάρχει ήδη μια στροφή και από την πλευρά των εργαζομένων όσον αφορά στην εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εφόσον οι Τράπεζες κατέχουν το 60% της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να δίνει 54 εκατομμύρια στην επιχείρηση χωρίς βέβαια να βάλουν τίποτα αυτές. Από το δημόσιο όπως τονίζουν θα χορηγηθούν 38 τελικά εκατομμύρια. Ας βάλουν λοιπόν τα υπόλοιπα οι Τράπεζες, εφόσον όπως λένε ότι έχουν πεισθεί από το επιχειρηματικό σχέδιο και εφόσον υποστηρίζουν ότι η Επιχείρηση είναι βιώσιμη.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανοίξει άμεσα η δουλειά τους και να πληρωθεί ο κόσμος. Ήδη έρχεται Πάσχα.

Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τους μισθούς Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου συν το δώρο Πάσχα. Όπως επισημαίνουν «πάλι στα ίδια είμαστε και τελειωμό δεν έχει το πρόβλημά μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών διατίθεται να δώσει τα οκτώ εκατομμύρια με την προϋπόθεση βέβαια να ξεκινήσει η λειτουργία εργοστασίων που είναι βιώσιμα, όπως αυτά της περιοχής μας, και εφόσον αυτά ξεκινήσουν θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα. Κάποιοι όμως αρνούνται και ζητούν να ξεκινήσει η λειτουργία όλων των εργοστασίων, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και αμηχανία στους εργαζόμενους οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν τελικά ποιο είναι το σωστό και τι πρέπει να κάνουν.


Απηυδισμένοι οι εργαζόμενοι τονίζουν επιτέλους να γίνει ό,τι είναι να γίνει. Έχουν κουρασθεί πλέον, ακόμη και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αισθάνονται μετέωροι.

Τέλος να σημειωθεί ότι την Τετάρτη το μεσημέρι όλοι οι εργαζόμενοι αναχώρησαν από την Αθήνα.

Εν αναμονή λοιπόν της συνάντησης της Δευτέρας.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.