Τι αλλαζει στην προστασια των δεδομενων για τους επαγγελματιες

Με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Εκδήλωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, το ΤΕΕ Θράκης του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δίκαιο και Πληροφορική» το ΕΙΠ και την ΕΕΔΕ

Τις αλλαγές που φέρνει στην πράξη το νέο καθεστώς προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και τους τρόπους συμμόρφωσης με αυτόν ανέλυσαν το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαΐου οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016/679/ΕΕ) – Ζητήματα και διαδικασίες συμμόρφωσης» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Θράκης στην Κομοτηνή. 

Την εκδήλωση για τον Κανονισμό, που θα ισχύσει από τις 25 Μαΐου, διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δίκαιο και Πληροφορική» του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το ΤΕΕ Θράκης.
 
 

Ευκαιρία η εφαρμογή του γενικού Κανονισμού 

Το εγκώμιο εκδηλώσεων σαν αυτή της Δευτέρας, που συνδιοργανώνονται από πολλαπλούς φορείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για μια ευρεία ενημέρωση για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ, σημείωσε η κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού
Προγράμματος “ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ”.
 
Ο νέος Γενικός κανονισμός αποτελεί μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να οργανωθούν καλύτερα, να προστατεύσουν με πληρέστερο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα τόσο των ίδιων των εργαζομένων τους όσο και των πελατών τους και των συνεργατών τους.
 
Αυτό όμως απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις και διεργασίες καθώς και τη χαρτογράφηση των διαδικασιών προσωπικών δεδομένων που γίνονται τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και τους δημόσιους φορείς, που θα πρέπει να ορίσουν και τους υπεύθυνους προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της νοοτροπίας της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και θα έχουν την άμεση επαφή με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων.
 
Η κ. Αλεξανδροπούλου θεωρεί ευκαιρία την εφαρμογή του γενικού κανονισμού στην κατεύθυνση αναβάθμισης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα για το γενικότερο καλό.
 
Επειδή δε η εφαρμογή του Κανονισμού αποτελεί συνιστώσα περισσότερων ειδικοτήτων, νομικής, πληροφορικής και διοίκησης της επιχείρησης, που αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων.
 
 

Περιθώριο μέχρι την πλήρη ισχύ 

Η εφαρμογή του κανονισμού, που μπαίνει σε ισχύ από τις 25 Μαΐου του 2018, καταλαμβάνει κάθε εργασία, είτε αυτή είναι αυτοματοποιημένη είτε μη, σημείωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου.
 
Αυτό σημαίνει πως καταλαμβάνει φυσικά αρχεία, όπως φακέλους πελατών, αλλά και νομικά πρόσωπα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
 
Επειδή λοιπόν όλος ο δικηγορικός κόσμος, από την ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων μέχρι τον κάθε δικηγόρο ξεχωριστά, είναι υποχρεωμένοι να τον εφαρμόζουν, διοργάνωσαν την ημερίδα ώστε να λυθούν απορίες που δημιουργούνται από την εφαρμογή του.
 
Οι δικηγόροι, σημείωσε, ως φυσικά πρόσωπα, δεν έχουν υποχρέωση να έχουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων, είναι όμως υποχρεωμένοι να τηρούν κάποια δεδομένα μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο.
 
Η ενημέρωση βέβαια δεν σταματά εδώ, γιατί η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων θα εκδώσει ένα εγχειρίδιο με δαπάνες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για όλους τους δικηγορικούς συλλόγους, που θα διανεμηθεί σε όλους ώστε να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του νόμου και πώς θα τα εφαρμόζουν.
 
Δυστυχώς, σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, δεν έχουν όλοι οι δικηγόροι ακόμα την κατάλληλη ενημέρωση, όμως υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών δεδομένων ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο, δίνοντάς τους ένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής. 

Θετικές οι συνδιοργανώσεις 

Το θέμα του Γενικού Κανονισμού αφορά και τον τεχνικό κόσμο, μιας και καθίσταται υποχρεωτική η προστασία των προσωπικών δεδομένων, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, σημειώνοντας πως κάθε φορέας πρέπει να ξέρει πώς και γιατί χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει.
 
Πάντως θεωρεί πως πέρα από το θέμα της ημερίδας, συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων επιστημονικών φορέων σαν και αυτή θα αποβούν θετικές για όλη την περιοχή, μιας και πλέον οι εποχές θέλουν συνεργασίες και επαφές.
 
Το ΤΕΕ Θράκης έχει το τελευταίο διάστημα ξεκινήσει τη μετάδοση των εκδηλώσεών τους απευθείας, ώστε να μπορούν οι συνάδερφοί τους να την παρακολουθήσουν είτε ζωντανά, είτε μαγνητοσκοπημένα μέσα από την ιστοσελίδα τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.