Τι αλλαζει στην αναδοχη και την υιοθεσια παιδιων

Θετική η προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσχέρειες και οι καθυστερήσεις στους θεσμούς Υιοθεσίας και Αναδοχής - Ισμήνη Στεργιαννίδου «Οφείλουμε να είμαστε πιο ρεαλιστικοί, ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί ή όχι με την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, και να δούμε τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο»

Να επιταχύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες Αναδοχής και Υιοθεσίας, επιχειρεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας», το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. 

Την μεγαλύτερη δημοσιότητα έλαβε το γεγονός ότι σε αυτό προβλέπεται για πρώτη φορά η παροχή δυνατότητας απόκτησης της ιδιότητας του αναδόχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβιώσεως, και κατά συνέπεια ομόφυλα ζευγάρια, μετά από την εγγραφή των αναδοχών γονέων στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Αναδοχών Γονέων.
 
Όμως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές ακόμα ρυθμίσεις και αλλαγές στο υπάρχον σύστημα, όπως τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής για τις περιπτώσεις εκείνες των παιδιών, που καθίσταται δύσκολη η τοποθέτηση τους σε αναδοχή, όπως είναι παιδιά ΑμεΑ ή παιδιά με έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Ο ανάδοχος γονέας των περιπτώσεων αυτών θα αμείβεται με μηνιαία αντιμισθία και θα του παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη ασθένειας και συντάξεως.
 
Άλλωστε κατά καιρούς έχουν επισημανθεί σημαντικά προβλήματα με τη διαδικασία της Υιοθεσίας και Αναδοχής, όπως οι έντονες καθυστερήσεις ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων των Υποψηφίων Θετών Γονέων, αλλά και η ύπαρξη πολλαπλών νομικών και διαδικαστικών κωλυμάτων, τα οποία αφορούν στο πρόσωπο των ανηλίκων, που διαβιούν σε δομές κλειστής φροντίδας.
 
Επίσης έχει διαπιστωθεί μεταξύ άλλων η μη καταγραφή και «χαρτογράφηση» των παιδιών που φιλοξενούνται στα ΝΙΊΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και η απουσία εργαλείων παρακολούθησης των δράσεων της παιδικής προστασίας. 

Θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο 

Το νομοσχέδιο, τουλάχιστον στη μορφή που κατατέθηκε, κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, σημείωσε η κ. Ισμήνη Στεργιαννίδου, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. με αντικείμενο το Ουσιαστικό Αστικό Δίκαιο.
 
Και τούτο διότι επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον θεσμό της Αναδοχής, συνδέοντάς τον με το θεσμό της Υιοθεσίας, μια σχέση που μέχρι τώρα ήταν λιγότερο εμφανής.
 
Έτσι προσπαθεί να τον προσομοιάσει με τον θεσμό της Υιοθεσίας και βάζει διάφορα κριτήρια τα οποία η κ. Στεργιαννίδου θεωρεί πως είναι σημαντικά.
 
Πάντως η ίδια έσπευσε να επισημάνει πως στη χώρα μας ακόμα και μέχρι τώρα υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο και η καλή πρόθεση των αρμοδίων αρχών, όμως δεν υπήρχε ο σωστός συντονισμός, λόγω της υπολειτουργίας των κοινωνικών δομών, αφενός εξαιτίας της έλλειψης στελέχωσης αφετέρου διότι δεν ήταν συνδεδεμένες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές. 

Απαραίτητη η απλοποίηση των διαδικασιών υιοθεσίας 

Η υιοθεσία Ανηλίκων στη χώρα μας, σημείωσε, έχει ορισμένες πρακτικές και ουσιαστικές δυσχέρειες, γιατί παρά την μεγάλη τροποποίηση στο δίκαιο της υιοθεσίας το 1996, με τον νόμο 2437, που έφερε ουσιαστική αλλαγή, αποτελώντας μια προσπάθεια να γίνει πιο σύγχρονος ο θεσμός και πιο παιδοκεντρικός, όπως είναι άλλωστε και το πνεύμα του Οικογενειακού δικαίου, στην πράξη εμφανίζονται τρομερές δυσχέρειες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι υιοθεσίες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια βαίνουν μειούμενες.
 
Σύμφωνα λοιπόν με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ το 2012 είχαμε 543 υιοθεσίες, το 2016 έπεσαν κάτω από το μισό, στις 221.«Αυτό σημαίνει πως υπάρχει κάποια δυσχέρεια, όχι γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να υιοθετούν παιδιά, το αντίθετο, αλλά η πρακτική δυσχεραίνει τη διεκπεραίωσή των διαδικασιών, αποτρέποντας τους υποψήφιους θετούς γονείς από αυτή την προσπάθεια» ανέφερε η κ. Στεργιαννίδου.
 
Συνήθως έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στις Δημόσιες Υιοθεσίες, που γίνονται με τη συνεργασία Ιδρυμάτων, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στις αιτήσεις που κατατίθενται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, για να πάρουν οι υποψήφιοι θετοί γονείς τις διάφορες εκθέσεις που χρειάζονται για τη διαδικασία.
 
Επίσης ένα έλλειμα που υπήρχε μέχρι σήμερα, στο θεσμό της Υιοθεσίας, ήταν πως μετά την ολοκλήρωσή της δεν παρακολουθούνται τα παιδιά, αφού ανακηρυχθούν από το δικαστήριο θετά τέκνα, όπως θα έπρεπε, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην παιδική προστασία, κάτι για το οποίο το νομοσχέδιο φαίνεται να μεριμνά. 

Σημαντικές αλλαγές στην Αναδοχή 

Οι μεγαλύτερες αλλαγές όμως που επέρχονται είναι στην Αναδοχή, ένα θεσμό ο οποίος υπάρχει σήμερα, αλλά σε πιο χαλαρή μορφή.Ο νέος νόμος, σημείωσε η κ. Στεργιαννίδου, προσπαθεί να τον εντάξει σε ένα πιο οργανωμένο επίπεδο, με τις προϋποθέσεις πλέον της αναδοχής να είναι σχεδόν ίδιες με αυτές της υιοθεσίας, ενώ εισάγεται και η έννοια της Επαγγελματικής Αναδοχής.
 
Το νομοσχέδιο, αναφερόμενο κυρίως σε παιδιά ΑμεΑ ή παιδιά με έντονα ψυχικά νοσήματα ή προβλήματα, που είναι δύσκολο να βρουν ανάδοχους γονείς, δίνει τη δυνατότητα να αναδέχονται τα παιδιά αυτά άτομα, κατάλληλά με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, και να αμείβονται για αυτό, ενώ υπάρχει και ασφαλιστική κάλυψη.
 
Έτσι δίνεται ένα κίνητρο σε αυτούς που ενδιαφέρονται, να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά, κάτι το οποίο η κ. Στεργιαννίδου θεωρεί θετικό.
 
Βέβαια η μεγάλη αλλαγή που έρχεται το θεσμό της αναδοχής, είναι ότι πλέον ευθέως επιτρέπεται να γίνουν ανάδοχοι γονείς και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο από το 2015, μπορούν να συνάπτουν και ομόφυλα ζευγάρια.
 
Επίσης γίνεται πιο εύκολο να περάσουν από την αναδοχή στην υιοθεσία, εφόσον έχει προηγηθεί το διάστημα της αναδοχής. 

Εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή πρακτική στο σύμφωνο συμβίωσης 

Όσο για το πιο «καυτό» θέμα που έχει δημιουργηθεί με το νομοσχέδιο, την αναδοχή των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, η κ. Στεργιαννίδου τόνισε πως είναι ένα σημείο στο οποίο πιστεύει πως η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει τη διεθνή έννομη τάξη.
 
Άλλωστε η παρούσα κυβέρνηση, που εισήγαγε και ψήφισε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, υποχρεώθηκε να το κάνει γιατί η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αυτό το λόγο.
 
«Συνεπώς οφείλουμε να είμαστε πιο ρεαλιστικοί, ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί ή όχι με την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, και να δούμε τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη σε 16 χώρες αναγνωρίζει το γάμο ομοφύλων, ενώ σε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες, όπως και στην Ελλάδα, ισχύουν τα σύμφωνα συμβίωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Αλβανία, η Ρουμανία και η Τουρκία.
 
«Η κοινωνία οφείλει να το δει υπό αυτό το πρίσμα και νομίζω ότι θα καταλήξει κάποια στιγμή σε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Συνήθως έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στις Δημόσιες Υιοθεσίες, που γίνονται με τη συνεργασία Ιδρυμάτων, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στις αιτήσεις που κατατίθενται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, για να πάρουν οι υποψήφιοι θετοί γονείς τις διάφορες εκθέσεις που χρειάζονται για τη διαδικασία. Επίσης ένα έλλειμμα που υπήρχε μέχρι σήμερα, στο θεσμό της Υιοθεσίας, ήταν πως μετά την ολοκλήρωσή της δεν παρακολουθούνται τα παιδιά, αφού ανακηρυχθούν από το δικαστήριο θετά τέκνα, όπως θα έπρεπε, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην παιδική προστασία, κάτι για το οποίο το νομοσχέδιο φαίνεται να μεριμνά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.