«Θυμηθηκα την ξενητια»

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Θυμήθηκα την ξενητιά» με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών και τη στήριξη σημαντικών φορέων της Κομοτηνής. Για την εκδήλωση μίλησε ο Διευθυντής Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής κ. Βασίλης Σερμπέζης.

Αρχικά ο κ. Σερβέζης παρουσίασε τους συντελεστές της εκδήλωσης: «Απόψε παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από 8 περιοχές της Ελλάδας. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Θυμήθηκα την ξενητιά» για ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει για τον καθέναν από μας γιατί όπως θα γνωρίζετε η ξενιτιά ως έννοια, ως ιδέα, ως τρόπος κατ’ ανάγκην ζωής, ως νόστος, ως γυρισμός, λίγο ή πολύ μας έχει απασχολήσει. Κατά συνέπεια θα λέγαμε ότι η ξενιτιά σημαίνει Έλληνας, σημαίνει Ελλάδα. Η πρωτοτυπία της αποψινής εκδήλωσης είναι ότι δεν έχει κείμενα ακριβώς για τον λόγο τον οποίον προανέφερα, ότι δεν χρειάζεται, ας αφήσουμε να μιλήσει το τραγούδι και ο χορός τα οποία θα παρουσιάσουν 162 χορευτές του ΜΟΚ με τις αντίστοιχες παρουσίες.

Έχουμε την εξαιρετική τιμή και χαρά να πλαισιώνουν την εκδήλωση κορυφαίοι μουσική, ο Γιώργος ο Κοτσίδης στα πνευστά, σπουδαίος καλλιτέχνης, ο Γιώργος Γιαρένης στο τραγούδι και στο ούτι, ο Γιώργος Ματθαίου στο λαούτο και στο τραγούδι, ο Κυριάκος Πετράς στο βιολί, o Γιώργος Παγκοζίδης, ο Στέλιος Ματακάκης στην γκάιντα και ο Γιώργος Παπαθεοδώρου στα χάλκινα» ενώ έπειτα τόνισε τη σημασία διοργάνωσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων οι οποίες «έχουν γίνει θεσμός και για το Νόμπελ και για την πόλη της Κομοτηνής. Είναι μια ευκαιρία για τον όμιλο να παρουσιάσει την δουλειά που γίνεται και την ποιότητα του έργου του στον τομέα της μουσικής και του χορού και στην πόλη της Κομοτηνής να απολαύσει ένα θέαμα το οποίο είναι και ακρόαμα μουσικό υψηλής ποιότητας και ξεδιπλώνει μια πτυχή της ελληνικής ψυχής. Κάθε χρόνο το θέμα μας αφορά σε μια πτυχή της ελληνικής ψυχής. Φέτος αφορά στην ξενιτιά, είναι μια πτυχή της ζωής του ελληνισμού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα που παίζει βασικό ρόλο στη ζωή και στην πορεία των Ελλήνων και η οποία διεγείρει τις πιο ευαίσθητες χορδές αυτής της ψυχής.

Φέτος, οι χορευτές, οι μουσικοί και όλο το δυναμικό θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν στο κοινό της Κομοτηνής πως αντιμετωπίζει μέσα από τον χορό και τη μουσική αυτό το πρόβλημα της ξενιτιάς ο ελληνικός λαός. Εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της παραστάσεως. Πρώτα από όλα στο Διευθυντή και στα μέλη του διδακτικού προσωπικού της σχολής, του χορευτικού συγκροτήματος, στους χορευτές που συμμετέχουν, στους μουσικούς και ιδιαίτερα στους χορηγούς της εκδηλώσεως, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, τη Νομαρχία Ροδόπης, τον Δήμο Κομοτηνής, τη ΔΕΠΑΚ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και το ίδρυμα Νικολάου Κεραμέως. Επίσης ξεχωριστές ευχαριστίες σε εσάς, στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για τη στήριξη που μας δίνεται και στην κοινωνία της Κομοτηνής γι’ αυτήν την αθρόα ανταπόκριση στο κάλεσμα μας».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.