«Θρακης … τεχνικα»

Το ΤΕΕ Θράκης προσφέρει στα μέλη του την τρίμηνη περιοδική του ενημέρωση μέσα από μια προσεγμένη έκδοση, που τιτλοφορείται «Θράκης … τεχνικά» κι έχει μια ποικιλία θεμάτων από όλη τη ζώνη εμβέλειας του ΤΕΕ.

Ο πρόεδρος Αργύρης Πλέσιας, ο αντιπρόεδρος Κώστας Κατσιμίγας, ο γ.γ. Νίκος Παπαθανασίου και δύο από τα έξι μέλη του Δ.Σ. οι κ.κ. Πετρίδης και Τοκαμάνης παρουσίασαν χθες την πρώτη έκδοση που αφορά τον Οκτώβρη, το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε στις εξελίξεις επί της υποχρεωτικής μελέτης και κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.


Επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει ωριμότητα άμεσης εφαρμογής του μέτρου, αλλά και τη θετική έκβαση μετά την παρέμβαση του ΤΕΕ Θράκης.

Ως μια «σπίθα που θα ενεργοποιήσει αρκετό από το δυναμικό των μηχανικών, έτσι ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ το συγκεκριμένο περιοδικό» χαρακτήρισε το «Θράκης … τεχνικά» ο Αργύρης Πλέσιας. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη θετική εξέλιξη στο θέμα του φυσικού αερίου. «Έχουμε ένα έγγραφο από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία μέσα από την ερμηνεία της εγκυκλίου που είχε δημιουργήσει τα προβλήματα κατά την εφαρμογή μελετών και κατασκευών φυσικού αερίου, ανατρέπει το κλίμα και το πνεύμα της εγκυκλίου. Είναι μία ανατροπή των ζητημάτων όπως είχαν τεθεί. Το ΤΕΕ θεωρεί ότι το ζήτημα το ξεκινήσαμε σαν μηχανικοί και το επενδύσαμε ταυτόχρονα με την ορθή επιστημονική τεκμηρίωση που όφειλε να έχει, έτσι ώστε και η συγκεκριμένη απόφαση να είναι λογική.

Συνεργαστήκαμε με τους τρεις νομάρχες της Θράκης και τους πέντε δημάρχους που αφορά η εφαρμογή του συγκεκριμένου ζητήματος. Η ανάπτυξη του τοπικού δυναμικού σε συνδυασμό με περιφερειακούς βουλευτές, όπως ο βουλευτής Έβρου Αλέκος Δερμεντζόπουλος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός» έφερε κάποια αποτρελέσματα. Ο κ. Πλέσιας επεσήμανε ότι το έγγραφο δε λύνει το πρόβλημα, απλά δεν του επιτρέπει να είναι τόσο οξύ. Οι διαδικασίες βέβαια μέχρι τη σύσταση των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) θα είναι μακρές.

Υψηλό επίπεδο Θρακιωτών μηχανικών

Ο Κώστας Κατσιμίγας σχολίασε την επαγγελματικότητα της έκδοσης κι επί των εξελίξεων στην εγκύκλιο του φυσικού αερίου αναφέρθηκε και στη συμβολή της βουλευτού Χρύσας Μανωλιά. Εξήγησε ότι στοχεύουν το περιοδικό ν’ αποτελέσει «βήμα ανταλλαγής απόψεων» και υποστήριξε ότι μπορεί να δοθεί ένα στίγμα των προβλημάτων των μηχανικών. «Το επίπεδο των μηχανικών που ζει κι εργάζεται στην ακριτική Θράκη είναι πολύ υψηλό και σ’ αυτό συμβάλει και η Πολυτεχνική Σχολή».

Για την απάντηση που δόθηκε στη Χ. Μανωλιά σχολίασε: «Είναι κατάπτυστη διότι γράφτηκε από τους καρεκλοκένταυρους του υπουργείου, απαξίωσαν τελείως την ερώτηση. Το έγγραφο που μόλις ήρθε δικαιώνει τα όσα ζητούσε η κ. Μανωλιά.

Μέσα από την ιστορία του φυσικού αερίου κατάλαβα ότι την πραγματική εξουσία στα υπουργεία δεν την ασκούν τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά οι υπάλληλοι των προθαλάμων, οι οποίοι καταδυναστεύουν τους πολίτες για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Κοινά προβλήματα – διεκδικήσεις

Ο Νίκος Παπαθανασίου εξήγησε ότι το περιοδικό απευθύνεται σε μια Θράκη που αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα ανάπτυξης κι εκτέλεσης έργων. «Δημιουργεί ένα πνεύμα ομοιογένειας όλων των συνιστωσών δυνάμεων για τη διεκδίκηση και την παραπέρα ανάπτυξη της Θράκης. Η περιφερειακότητα του ΤΕΕ του δίνει μια μεγαλύτερη δυναμική». Επί του φυσικού αερίου θέλησε να πει ότι το ΤΕΕ Θράκης «έδειξε έναν υψηλό βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα που σε λίγο καιρό θα το βλέπαμε μπροστά μας πολύ δυναμικά, με κόσμο έξω από τις νομαρχίες που θα βρισκόταν σε δυσχερή θέση λόγω του ότι δε θα μπορούσε να λάβει άδεια ηλεκτροδότησης και να λειτουργήσει την οικοδομή του. Θα ήταν ένα θέμα κύρια πολιτικό».

Ο Δημήτρης Πετρίδης σχολίασε ότι το έντυπο αποτελεί ένα παράθυρο επικοινωνίας των πολιτών με τους φορείς. «Κλείνει μια σημαντική χρονιά. Συνεχίσαμε ένα σημαντικό έργο της προηγούμενης διοικούσας και αποδείξαμε ότι αν ασχοληθούμε με σοβαρότητα με τα θέματα της περιοχής μας και συνεργαστούμε με τους υπόλοιπους φορείς μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Ο Αναστάσιος Τοκαμάνης ανακίνησε το θέμα του φυσικού αερίου και αναφέρθηκε στο ότι οι κεντρικές υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την περιφέρεια σε διάφορα θέματα που αφορούν τον τεχνικό κόσμο και κατά συνέπεια και τους πολίτες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.