Θρακικες συμμετοχες στο συλλαλητηριο για τη Μακεδονια

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων

Ογκώδες και κυρίως μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη και οργανώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
 
Σε αυτή συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης που δεν έπαυαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της μη αποδοχής στη διαπραγμάτευση του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ.
 
Μάλιστα έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες προς τις πολιτικές ηγεσίες, τόσο τοπικές όσο και εθνικές.
 
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων αποκλίνουν σημαντικά, μιας και από τους συμμετέχοντες δόθηκαν αριθμοί από διακόσιες, μέχρι πεντακόσιες και οχτακόσιες χιλιάδες, παρόλο που η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε στις 90.000.
 
Πολλοί διαδηλωτές έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία από Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, ακόμα και την Πελοπόννησο, ενώ ευρεία ήταν η προβολή των Κρητικών που παραδοσιακά ντυμένοι ανέβηκαν για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. 

Ηχηρό μήνυμα το συλλαλητήριο 

Ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κώστας Καραΐσκος, επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος» στο Δήμο Κομοτηνής, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ο οποίος σημείωσε πως μέσα από το συλλαλητήριο αυτό, το οποίο χαρακτήρισε μοναδική εκδήλωση και επιτυχία, απροσδόκητη ακόμα για τους διοργανωτές της, που έδειξε ξεκάθαρα ποια είναι η λαϊκή βούληση. «Εάν θέλει να την ακούσει η κυβέρνηση, έχει καλώς, εάν όχι, τόσο το χειρότερο για αυτή, αλλά και για την αντιπολίτευση» προσέθεσε.
 
Όσο για τη συνέχεια, μιας και το θέμα των Σκοπίων θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα, παρόλο που ο ίδιος δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες φαίνεται πως ετοιμάζονται συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μία από τις οποίες είναι και η Αθήνα.
 

Στο λόγο του ο κ. Καραΐσκος, τόνισε πως μεταφέρει από τη Θράκη το αγωνιστικό πνεύμα, το πνεύμα του Σπάρτακου, «αυτό που χρειάζεται κι εκεί κι εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κάθε ιδιαίτερης πατρίδας μας, που είναι και προβλήματα όλων των Ελλήνων».
 
Σημείωσε δε πως «όπως ο ερχομός του Ερντογάν πριν έναν μήνα στην Κομοτηνή έδειξε ποιες δυνάμεις παραμένουν ζωντανές, έτσι και σήμερα βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη για να μετρηθούμε, και είμαστε αμέτρητοι» χαρακτηρίζοντας κατάκτηση το γεγονός ότι «χωρίς πλάτες κρατικές, κομματικές και άλλες συγκεντρώθηκε αυτό το πλήθος με τέτοιο πάθος».
 
Σημείωσε μάλιστα πως παρά τα όσα λέγονται, η ηττοπάθεια απέναντι στην «Ψευτομακεδονία», όπως τη χαρακτήρισε, δεν περνάει, γιατί έχουν δίκιο, το διεκδικούν, και θα το κερδίσουν, ανοίγοντας, κατά τον ίδιο, το δρόμο για τη συνολική χειραφέτηση της κοινωνίας.
 
Αφού έκανε μια ιστορική ανασκόπηση του Μακεδονικού θέματος, επιτέθηκε στην πολιτική τάξη που έχει κυβερνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια τη χώρα, κατηγορώντας την για μειοδοσία τόσο στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική όσο και στην εσωτερική σκηνή και την οικονομική κατάσταση.
 
Κλείνοντας ανέφερε πως δεν έχει νόημα να υπάρξει κανένας διάλογος για το όνομα όσο οι γείτονες αρνούνται την μακεδονική ιστορία που δέχονται όλοι, σημειώνοντας πως μόνο αν μια μέρα αποδείξουν ότι λογικεύτηκαν και υπάρχει γλώσσα συνεννόησης, τότε μπορεί να γίνει συζήτηση.
 
Αν όμως η Κυβέρνησή τολμήσει να δεχθεί συμφωνία, σημείωσε, απαιτούν δεσμευτικό δημοψήφισμα, και τόνισε πως ό,τι και αν γίνει, θα πρέπει όλοι μαζί οι Έλληνες να διεκδικήσουν, λίγο πριν τα 200 χρόνια από την Επανάστασή και λίγο μετά τα 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας, ένα πραγματικό ελληνικό κράτος. 

Στο συλλαλητήριο και ο Μητροπολίτης Παντελεήμων 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος, που το πρωί τέλεσε συλλείτουργο στον Άγιο Δημήτριο μαζί με άλλους δέκα μητροπολίτες, μολονότι είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται στα συλλαλητήρια, τελικά πήγε και μάλιστα απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ στο συλλειτουργό συμμετείχαν από τη Θράκη, και στη συνέχεια τον συνόδεψαν και στο συλλαλητήριο, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων καθώς και ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.