Θρακικα εργα τεχνης σε Μουσεια της Ευρωπης

Ευτυχώς η Κομοτηνή έχει την ευκαιρία από το περασμένο Σάββατο μέχρι και τις 22 Μαρτίου να φιλοξενεί στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής την παράσταση «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό της Χρύσας Σπηλιώτη και το κοινό μπορεί ν’ απολαμβάβει καθημερινά εκτός Δευτέρας μια αξιόλογη συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και Καβάλας.

Επιπλέον, χάρη στην ενεργοποίηση της ΦΕΞ λαμβάνει χώρα σήμερα στο ΜΟΚ ένα αφιέρωμα στα θρακικά έργα τέχνης σε μουσεία της Ευρώπης, μια πετυχημένη δράση που γίνεται στην Ξάνθη εδώ και χρόνια.

Ας σταθούμε για λίγο σήμερα στη ΦΕΞ που δίνει ένα έξοχο παράδειγμα δράσης πάνω σε θέματα πολιτισμού ενσωματώνοντας πολίτες από όλες τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως δρώντα πρόσωπα και ως θεατές.

Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία

Στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων 1ου εξάμηνου της ΦΕΞ και της περιόδου για τον Μάρτιο του 2009 συνεχίζεται η παρουσίαση με τίτλο «Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία. Θρακικά έργα τέχνης σε Μουσεία της Ευρώπης».

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μ.Ο.Κ. στην Κομοτηνή παρουσίαση με τίτλο «Θρακικά έργα τέχνης σε Μουσεία της Ευρώπης» 1ο μέρος αρχαιότητα. Πρόκειται για εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης με τη μουσειολόγο και ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.

Είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία» στα πλαίσια του οποίου γνωρίζουμε θρακικά μουσεία και μνημεία, καθώς και θρακικά έργα τέχνης στα μουσεία της Βαλκανικής και της Ευρώπης.

Πέρα από τον αισθητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος, έχει δημιουργηθεί και ένα σημαντικό αρχείο δεδομένων. Αυτά τα αντικείμενα αντιπροσωπεύουν την τέχνη που δημιουργήθηκε σε θρακικό έδαφος, πολύ ευρύτερο του σημερινού, από τον 7ο περίπου αιώνα π.Χ. έως και την πτώση του Βυζαντίου. Σήμερα, αν και τα γεωγραφικά σύνορα της Θράκης έχουν συρρικνωθεί σε σχέση με εκείνες τις εποχές, τα αντικείμενα που χαρακτηρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της εξαπλώθηκαν σε πολλά και σημαντικά μουσεία της Ευρώπης.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Το Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης και το παράρτημά του, το Μουσείο της Εφέσου. Το Μουσείο του Λούβρου. Το Βρετανικό Μουσείο. Τον Θησαυρό του Αγ. Μάρκου στη Βενετία. Την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF), Cabinet des mιdailles, Τμήμα Αρχαιοτήτων Ανατολής και Τμήμα Χειρογράφων.

Οι δύο μεγάλες χρονικές περίοδοι, αρχαιότητα και βυζαντινή εποχή, αποτελούν τα δύο κύρια μέρη της παρουσίασης. Θα πρέπει εντούτοις να γίνει σαφές ότι δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί και να παρουσιαστεί το απόλυτο σύνολο των αντικειμένων που πέρασαν τα θρακικά όρια και βρέθηκαν σε μεγάλα μουσεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης.

Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής

3ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη

Από τις 23 έως τις 27 Μαρτίου 2009

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνει στην Ξάνθη από τις 23 έως και 27 Μαρτίου 2009 το 3ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «CLASSIC FEST in Xanthi IΙI».

Συντονιστής του Φεστιβάλ είναι ο Ιωάννης Στεφανίδης και το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ξάνθη με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας Καβάλας Ξάνθης, του Δήμου Ξάνθης και της Στέγης Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης «Κωνσταντίνος Μπένης».

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Δευτέρα 23 Μαρτίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης ώρα 21.00 Συναυλία πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη

Τρίτη 24 Μαρτίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης ώρα 21.00

Συναυλία Μουσικής Δωματίου με πιάνο και βιολί. Με τους Λάμπη Βασιλειάδη (πιάνο) και Σπύρο Γκικόντη (βιολί)

Τετάρτη 25 Μαρτίου

ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Συναυλία – Με οχτώ χορδές. Ο Σπύρος Γκιγκόντης (βιολί) και η Ελένη Πετρίδου (βιολί) σε μια εξαιρετική συναυλία.

1- J.B VIOTTI DUO CONCERTANTS POUR DEUX VIOLONS

2 – HAYDEN 3 VIOLIN DUOS OP 99

3 – JOHANNES WENZESLAUS KALLIWODA ZWEI DUOS FUR ZWEI VIOLINEN

4 – DARIUS MILHAUD DUO POUR DEUX VIOLONS

5 – CHEARLES- AUGUSTE DE BERIOT DUOS CONCERTANTS OP 57 FUR ZWEI VIOLINEN

Πέμπτη 26 Μαρτίου

Συναυλία των Φοιτητών της Κατεύθυνσης Μουσικής Ερμηνείας από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Ξενόπουλος – Γιώργος Καραγιάννης, Ελένη Πετρίδου

Παράλληλες εκδηλώσεις

•Workshops για σπουδαστές μουσικής

•Master Class Πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη

•Master Class Βιολιού με τον Σπύρο Γκικόντη

Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Σάββατο 21 Μαρτίου στις 21.00 στο Σπίτι Πολιτισμού στην Ξάνθη

Η ΦΕΞ οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, στο Ράδιο Ξάνθη, Happenings στους δρόμους και στις 21.00 στο Σπίτι Πολιτισμού με καλεσμένη την Ελίνα Μαρμαρίδου μια ποιητική βραδιά με απαγγελίες και μουσική.

Η Ελίνα Μαρμαρίδου σπούδασε γλωσσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεταφρασιολογίας στο Παρίσι, στην Ανώτατη Σχολή Διερμηνέων και Μεταφραστών (ESIT) του Πανεπιστημίου Paris III. Είναι διδάκτωρ μεταφρασιολογίας της ίδιας σχολής. Από παιδί, υπήρξε φανατική «παραμυθοφάγος». Ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή παιδικού βιβλίου, νουβέλας, ποίησης. Έχει μεταφράσει 45 βιβλία για εκδοτικούς οίκους Ελλάδας και Γαλλίας, από τα οποία τα 35 είναι για παιδιά, και έχει διδάξει μεταφρασιολογία και μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τις εξής ποιητικές συλλογές: Έβδομη Πύλη, Αβυσσαλέα Όνειρα, Αστερόσκονη (ποιήματα για παιδιά), Τετράστιχα Κοχύλια, Του Έρωτα Παλάτια, Και της Χαράς τους Κεραυνούς στη Μέρα να Χαράξεις, Μύρο Ίασης ροή ξελογιάστρα.

•Κινηματογράφος

Λαογραφικό Μουσείο στις 22.00

OPERA IMAGINAIRE

Το εργαστήρι comics της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων σχεδίων, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Γ. Γ. Νέας Γενιάς παρουσιάζουν συλλογή ταινιών κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους με τον τίτλο «Opera Imaginaire».

Η συλλογή στηρίζεται σε δώδεκα δημοφιλείς άριες γνωστών έργων του λυρικού ρεπερτορίου, που ζωντανεύουν στην οθόνη από καταξιωμένους μονωδούς και χορωδούς, με τη συνδρομή ταλαντούχων ευρωπαίων animators.

•Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Παρασκευή 27 Μαρτίου στις 20.00 στο Σπίτι Πολιτισμού

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ «οδός ονείρων» παρουσιάζει την παραγωγή «Αντί παράστασης» (εργαστήριο ΙΙ)

Στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 παρουσιάζει μουσικές του θεάτρου αλλά και ηχογραφημένες παραστάσεις και το μήνυμα για τη Φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Workshop: Θέατρο και μουσική.

Κείμενα – Επιμέλεια: Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.