Θρακη: Ακυρωσεις και «φρενο» στις κρατησεις απο τουρκους τουριστες

Άμεσα αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών και η νέα περίοδος αβεβαιότητας και αστάθειας, που διέρχεται η Τουρκία, είναι προφανές πως επέφεραν ένα ισχυρό και μη άμεσα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό της γείτονος. Τούτο σημαίνει άραγε ότι οι απώλειες που θα καταγράψουν οι τουριστικοί της προορισμοί, θα μεταφραστούν σε ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος ξένων τουριστών προς την Ελλάδα; Ισχυρές επιφυλάξεις διατυπώνουν σχετικά οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στη χώρα μας, διαβλέποντας ότι οι τουριστικές ροές δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν άμεσα και σε κρίσιμο βαθμό. Επιπλέον, τα όποια οφέλη από τις πιθανές αυξητικές τάσεις στις αφίξεις ξένων τουριστών, θα πρέπει να μπουν στη «ζυγαριά» με τις απώλειες, που ταυτόχρονα προκύπτουν λόγω της αναμενόμενης μείωσης των αφίξεων τουριστών από την Τουρκία. 

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου «Υπάρχει σημαντικός αριθμός ακυρώσεων και ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων» 

Στη Θράκη, οι συνέπειες από τις πρόσφατες ταραχές στη γείτονα χώρα είναι ήδη ορατές και φυσικά αρνητικές. Αυτό επιβεβαίωσε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. «Εμείς στη Θράκη έχουμε πρόβλημα», παρατήρησε, «διότι οι άνθρωποι δε σκέφτονται να ταξιδέψουν αυτή τη στιγμή, αλλά κοιτάνε να διαχειριστούν τα του οίκου τους». «Υπάρχει σημαντικός αριθμός ακυρώσεων και ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων», γνωστοποίησε, υπενθυμίζοντας πως οι τούρκοι τουρίστες κατέχουν ένα μεγάλο μερίδιο στις αφίξεις ξένων τουριστών στην περιοχή μας. «Δεν είναι οι μόνοι, αλλά είναι μία σημαντική απώλεια», συμπλήρωσε. 

«Το καλύτερο για τον τουρισμό είναι να υπάρχει ηρεμία» 

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου κάθε άλλο παρά συμμερίζεται τις εκτιμήσεις, που θέλουν τον ελληνικό τουρισμό να ωφελείται από την «αιμορραγία» στον τουρισμό της Τουρκία. «Το καλύτερο για τον τουρισμό είναι να υπάρχει ηρεμία», ξεκαθάρισε. «Καλό θα είναι και ευχόμαστε όλοι σύντομα να ηρεμήσει η κατάσταση», προσέθεσε, «και να ξαναμπούμε σε κανονικούς ρυθμούς». 

«Χρειάζεται να υπάρχουν εφεδρείες, ώστε τις απώλειες που μπορεί να ανακύψουν από απρόβλεπτους παράγοντες σε μία αγορά, να μπορούμε να τις αναπληρώσουμε από άλλες αγορές» 

Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι η τουριστική κίνηση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, για να σχολιάσει ότι με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκία «βλέπουμε πόσο ευαίσθητο είναι τελικά το τουριστικό προϊόν». «Δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις», προσέθεσε, «αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ένα απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο να ανατρέψει τελείως τα δεδομένα». «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνολική επαγρύπνηση και από τους θεσμικούς φορείς και από τους επαγγελματίες και από το σύνολο της κοινωνίας», επισήμανε με έμφαση, «ούτως ώστε αυτό το τουριστικό προϊόν να προστατευτεί, όσο μπορεί να προστατευτεί, και να υπάρχουν εφεδρείες. Δεν μπορούμε να αποθέσουμε όλες μας τις ελπίδες πάνω σε μία αγορά. Πρέπει να είμαστε πολυσυλλεκτικοί, ούτως ώστε τις απώλειες που μπορεί να ανακύψουν από απρόβλεπτους παράγοντες σε μία αγορά, να μπορούμε να τις αναπληρώσουμε από άλλες αγορές, που πιθανώς κάποια στιγμή να υπεραποδώσουν». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.