«Θωρακιζεται» η Περιφερεια ΑΜ-Θ κατα της γριπης των πτηνων

Μετά και την εμφάνιση της νόσου σε κύκνο στο δέλτα του Έβρου

Μέτρα κατά του ιού της Γρίπης των πτηνών, μετά και το κρούσμα που εντοπίστηκε σε έναν κύκνο στο δέλτα του ποταμού Έβρου, ανακοίνωσε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
 
Όπως επισημαίνεται με αφορμή με αφορμή το εν λόγω κρούσμα και έχοντας υπόψη τα επανειλημμένα κρούσματα της νόσου στη βόρεια Ευρώπη και στα Βαλκάνια, το γεγονός ότι με τις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις διαφαίνεται ότι πρόκειται μάλλον για τον υπότυπο Η5Ν8, ενώ οριστικά αποτελέσματα θα υπάρξουν σε λίγες ημέρες και το γεγονός ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μεγαλώνει ο αριθμός των μεταναστευτικών πτηνών που θα έρχονται για να διαχειμάσουν στην περιοχή μας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανακοίνωσε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πτηνοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής.
 
Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα οικόσιτα πουλερικά:
 
• Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ από υδροβιότοπους.
• Τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται ΜΟΝΟ σε κλειστούς χώρους και λαμβάνονται μέτρα που αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
• Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
 
ενώ σε ό,τι αφορά τα πουλερικά συστηματικών εκμεταλλεύσεων ή ελευθέρας βοσκής-βιολογικής εκτροφής, οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εκμεταλλεύσεων εκτός από τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου πρέπει επιπλέον να:
 
• εφαρμόζουν συστήματα προστασίας ώστε να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφομένων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά
• περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων
• προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, παροχής τροφής και νερού από τα άγρια πτηνά ή άλλα ζώα
• διαθέτουν συστήματα απολύμανσης στις εισόδους των εκμεταλλεύσεων και των κτιρίων.
 
Οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων ή συστηματικών εκτροφών, πρέπει να παρατηρούν και να καταγράφουν καθημερινά την υγιεινή κατάσταση των πουλερικών και ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές για τυχόν ύποπτα συμπτώματα γρίπης (π.χ μεγάλος αριθμός ασθενών και νεκρών πτηνών).
 
Επίσης οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών, ορνιθολογικών και άλλων οργανώσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές την διαπίστωση τυχόν μη φυσιολογικής θνησιμότητας ή αξιοσημείωτες εστίες ασθένειας για τα άγρια πτηνά και ιδίως τα υδρόβια άγρια πτηνά. Σημειώνεται επιπλέον ότι απαγορεύεται η χρήση πτηνών των τάξεων Anseriformes και Charadriiformes ως δολώματα στη διάρκεια του κυνηγιού.
 
Τέλος, όπως τονίζεται παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8, συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια, ενώ σε περίπτωση ανεύρεσης κάποιου άγριου νεκρού πτηνού θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές
 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.