Θωρακιση για ολα τα καιρικα φαινομενα και ολους τους πολιτες χρειαζεται η Ροδοπη

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κομοτηνή - Να βρεθούν τρόποι διαφυγής και διάσωσης ατόμων με αναπηρία σε κρίσιμα καιρικά φαινόμενα ζήτησε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ κ. Τ. Καρούντζος

Προτάσεις και προβληματισμούς για την βελτίωση της ετοιμότητας για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, αλλά και τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που προέρχονται από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού στην περιοχή, κατατέθηκαν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
 
Συντονιστές της συνεδρίασης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Προϊστάμενος  Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ροδόπης κ.Δημήτρης Παπαλεξίου και ο κ. Αλέξιος Αναστασίου, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
 
Στις εργασίες της σύσκεψης συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων της Ροδόπης, Οργανισμών, Υπηρεσιών, των Σωμάτων Ασφαλείας και εθελοντικών οργανώσεων.
 
Στην συνεδρίαση προσκλήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Τσαλικίδη και εκπρόσωποι οργανώσεων ΑμεΑ, ώστε να αναφέρουν τα ιδιαίτερα ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν σε έκτακτες περιπτώσεις στα μέλη τους, και πώς μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν. 

Ποιοι συμμετείχαν 

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Γευσιγνωσία» του δήμου Κομοτηνής, Δημοτικός Σύμβουλος κ.Θέμης Τζενετίδης,  ο Αντιδήμαρχος Αρριανών κ. Μολλά Αλή Μεμέτ Ισμαήλ, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ,  του ΕΚΑΒ, της ΔΕΥΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής , της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, του Στρατού, της 4ης ΕΜΑΚ, της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, του Λιμενικού, της Εγνατίας Οδού Α.Ε, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, του παραρτήματος Κομοτηνής του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , των Διευθύνσεων  Τεχνικών Έργων , Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Πολιτικής Γης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ιρλανδικών διαβάσεων και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν γίνει, καθώς και προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και της καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ τους. 

Σημαντική η πρόληψη 

Μιλώντας στους εμπλεκόμενους φορείς που έδωσαν το παρόν, κατά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης  τόνισε «τη σημασία της πρόληψης και του σωστού συντονισμού μεταξύ των Δήμων, των Υπηρεσιών και της Περιφέρειας με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής και των περιουσιών τους». Ο ίδιος χαιρέτισε την ενεργή ανταπόκριση των εκπροσώπων συλλόγων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από την περιοχή της Ροδόπης, στο κάλεσμα για συμμετοχή τους στην σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, εκφράζοντας την πίστη ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα εδραιωθεί.
 
Να σημειωθεί πως την συνεδρίαση του Οργάνου παρακολούθησαν και φοιτητές που συμμετέχουν στην 3η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, για αυτό και λίγο πριν την λήξη των εργασιών, η Αντιπρόεδρος Νεολαίας του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων κ. Μαρία Αρναουτάκη, εξέφρασε τις ευχαριστίες της εκ μέρους των διοργανωτών και των συμμετεχόντων για τη δυνατότητα παρακολούθησης του. 

Απαραίτητο να υπάρχει ειδικό σχέδιο για ΑμεΑ 

Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσε και ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος, ο οποίος τόνισε πως το ποσοστό αναπήρων στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, και αυτό που τους απασχολεί ως ΑμεΑ, είναι ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών δεν έχουν τη δυνατότητα στην πρόσβαση, τον ελιγμό και την κίνηση που μπορεί να χρειάζεται.
 
Για αυτό και ζήτησε να υπάρχει μέριμνα από όλους όσους εμπλέκονται στην διάσωση, να φροντίσουν για οδούς διαφυγής και τρόπους διάσωσης.
 
Με αυτή τη στόχευση κατέθεσε ένα εγχειρίδιο για σχέδια εκκένωσης κρίσιμων υποδομών σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς για άτομα με αναπηρία, σημειώνοντας πως «καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν»
 
Όσο για την αστυνομία και τον στρατό, που όπως σημείωσε μέχρι σήμερα έχουν υπερβάλλει εαυτό για τη βοήθεια στα άτομα για αναπηρία, ζήτησε να προβλέψουν τρόπους διαφυγής και διάσωσης ατόμων με αναπηρία σε κρίσιμα καιρικά φαινόμενα. Ως παράδειγμα έφερε το κτίριο της Νομαρχίας, όπου αν πιάσει μια φωτιά εντός του, ένα άτομο με άσθμα, μπορεί να μην προλάβει να κατέβει ούτε τρία σκαλιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.