Θολο το τοπιο για τον «Κλεισθενη 1»

Γιώργος Πετρίδης «Η πρόταση του υπουργείου φαίνεται πως δεν απαντά στα προβλήματα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία μεταφέρονται στους δημότες» - Τις προτάσεις τους για την αυτοδιοίκηση διαμορφώνουν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στο πρώτο κοινό τους συνέδριο

Συνεχίζεται σήμερα στην Αθήνα το διήμερο,  πρώτο, κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με θέμα: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους – Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση – Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το οποίο γίνεται υπό τη σκιά του «Κλεισθένη 1», του υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την Αυτοδιοίκηση, α΄ και β΄ βαθμού. 

Κεντρικό θέμα των προωθούμενων αλλαγών είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των τοπικών αρχών με την εισαγωγή της απλής αναλογικής, γεγονός που έχει πυροδοτήσει την αντίδραση της πλειοψηφίας των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ, οι οποίες εγκαλούν παράλληλα την ηγεσία του υπουργείου  Εσωτερικών γιατί δεν έχει δώσει ακόμη προς διαβούλευση το περιεχόμενο των αλλαγών, ζητώντας παράλληλα αυτή να διαρκέσει δύο μήνες.
 
Από το βήμα του συνεδρίου ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης καθησύχασε τους συνέδρους πως σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει κάποιου είδους αιφνιδιασμός, με διαβούλευση στην τελική φάση και αξιοποίηση των συμπερασμάτων του διαλόγου που έχει προηγηθεί. 

Δεύτερο κοινό συνέδριο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου 

Στη σημασία του συνεδρίου, ως το πρώτο κοινό συνέδριο που γίνεται μεταξύ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, στάθηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πετρίδης, που θα συνθέσει ένα κοινό κείμενο μέσα από το οποίο θα προκύψει το πλαίσιο στο οποίο η αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού μπορεί να συζητήσει τη μεταρρύθμιση.
 
Βέβαια το συνέδριο γίνεται χωρίς το Υπουργείο να έχει δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, ενώ ο Υπουργός το περιέγραψε σε αδρές γραμμές.
 
Πάντως με τη δέσμευσή του Υπουργού ότι θα δοθεί αυτό προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως θα επακολουθήσει ένα δεύτερο κοινό συνέδριο, επί συγκεκριμένων πλέον ζητημάτων.
 
Ακόμα όμως και από την ομιλία του κ. Σκουρλέτη, ο κ. Πετρίδης θεωρεί πως επιβεβαιώθηκε ότι ενώ η αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες έχουν μια σειρά από θεσμικά ζητήματα, και όχι μόνο, που είναι πολύ πιο σοβαρά από το εκλογικό σύστημα ή τα συμβούλια περιοχής, έχει ως προμετωπίδα και αιχμή του δόρατος ακριβώς αυτό το εκλογικό σύστημα και την επίφαση της εσωτερικής δημοκρατίας.
 
«Αυτό προφανώς δεν απαντά στα προβλήματα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία μεταφέρονται στους δημότες» σημείωσε ο κ. Πετρίδης, τονίζοντας πως οποιαδήποτε σοβαρή μεταρρύθμιση θα πρέπει να κινηθεί στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.
 
Τα σοβαρότερα προβλήματα, τόνισε, είναι η υποστελέχωση, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί και τις πρόσθετες που έρχονται καθημερινά στους Δήμους, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αλληλοεμπλέκει κράτος, Δήμους και Περιφέρειες. Επίσης πρόβλημα υπάρχει από το κομμάτι της υποχρηματοδότησης, η οποία βρίσκεται πολύ χαμηλά ιδίως για έργα που πρέπει να γίνουν.
 
 Αυτά τα τρία θέματα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη για αυτό και όπως εξήγησε είναι έτοιμοι ως ΚΕΔΕ, έχουν διαμορφώσει προτάσεις για τα ζητήματα αυτά, τα οποία και θα ζητήσουν να συμπεριληφθούν στον τελικό νόμο που θα ψηφιστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.