Θοδωρης Παπαιωαννου «Τα παιδια ειναι οι καλυτεροι κριτες, γι’ αυτο διαβαζω τις ιστοριες μου στους μαθητες μου πριν τις εκδωσω»

Ένας δραστήριος δάσκαλος, συγγραφέας και ερασιτέχνης μουσικός βρέθηκε στα Public Κομοτηνής παρουσιάζοντας τα νέα παιδικά βιβλία του

Έναν αγαπημένο «παραμυθά» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μικροί βιβλιοφάγοι που βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στα Public Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε μία διαδραστική και άκρως «παιχνιδιάρικη» εκδήλωση σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
 
Ο λόγος για έναν δραστήριο δάσκαλο, συγγραφέα αλλά και ερασιτέχνη καλλιτέχνη, τον κ. Θοδωρή Παπαϊωάννου, που με τραγούδι και μουσική απασχόλησε τα παιδιά, παρουσιάζοντάς τους ταυτόχρονα δύο νέα βιβλία, το «Αντάμα» σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή και «Από μέσα μου» σε εικονογράφηση Κωνσταντίνου Γεωργαντά.
 
Ο ίδιος μετρά στο βιογραφικό του περίπου 14 έργα και, όπως εκμυστηρεύθηκε, αισθάνεται πολύ τυχερός, αφού η συγγραφική του δραστηριότητα τον βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία με τους μαθητές του.
 
«Συχνά μέσα στην τάξη χρησιμοποιώ βιβλία άλλων συγγραφέων για να κάνω πιο ενδιαφέρον το μάθημα»,  εξήγησε μιλώντας με θέρμη για την δουλειά του «επειδή, όμως, τα παιδιά είναι οι καλύτεροι κριτές -αυστηροί από την μία, αλλά τίμιοι και ειλικρινείς από την άλλη- τους διαβάζω τις ιστορίες μου πριν τις εκδώσω, χωρίς να τους πω ότι είναι δικές μου και ζητώ τη γνώμη τους».
 
Μέσα από τις σελίδες του μεταφέρει στα παιδιά την αγάπη και τις γνώσεις του, όμως αυτά που ο ίδιος αποκομίζει είναι πολύ περισσότερα. «Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, ενώ συχνά οι σχέσεις των ενηλίκων βασίζονται σε κανόνες και “πρέπει”. Μαζί τους μαθαίνω καθημερινά τι σημαίνει να είσαι ευθύς, αυθόρμητος και να μην διστάζεις να πεις αυτό που σκέφτεσαι. Είμαι πολύ τυχερός που είμαι δάσκαλος, γιατί αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν υπάρχει πιο υγιές κομμάτι σε μία κοινωνία από τα παιδιά», κατέληξε εξηγώντας την υπόθεση των δύο βιβλίων.

Δύο τρυφερές ιστορίες γεμάτες ζωντάνια «ταξιδεύουν» τους μικρούς αναγνώστες

Οι ήρωες της ιστορίας «Αντάμα» είναι δυο σκαθάρια, ο Μέλιος και η Μελανή, που μπαίνουν στις φωλιές τους να περάσουν το χειμώνα και οι φωλιές τους γεμίζουν με όνειρα του ενός για τον άλλο. Καταγράφοντας την ιστορία μίας μιας αδέσποτης γάτας, της Τίγρης», που από το δρόμο βρίσκεται σε ένα σπίτι με οικογένεια ο συγγραφέας «γέννησε» και το επόμενο βιβλίο, με τίτλο «Από μέσα μου».
 
Η επιλογή των πρωταγωνιστών, διόλου τυχαία. «Επέλεξα τα σκαθάρια, ως σύμβολα της ευτυχίας, της ευδαιμονίας και της επιμονής ήδη από την εποχή του Αριστοφάνη. Όσο για την “Τίγρη” θέλησα να χρησιμοποιήσω ένα ελεύθερο και ανένταχτο πλάσμα, όπως οι γάτες, αφού τα σκυλάκια φημίζονται για το πόσο πιστά και υπάκουα είναι» συνέχισε εξηγώντας «είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να προσεγγίσουν μία ιστορία, όταν έχει να κάνει με ζωάκια. Εγώ από πλευράς μου δεν προσπαθώ να τους περάσω κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, αφού ο κάθε αναγνώστης βλέπει το έργο μέσα από τα δικά του μάτια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.