Θηροφυλακες παντος καιρου
Στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής συναντήσαμε τον περιφερειακό ομοσπονδιακό θηροφύλακα, υπεύθυνο των ομοσπονδιακών θηροφυλάκων κ. Γιώργο Τρίχα και τον θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Γιώργο Σμαραγδά, για μια διαδρομή με εικόνα και ήχο στις εμπειρίες, τις δράσεις και τους τομείς των αρμοδιοτήτων τους. Κατά της οπλοφορίας και οι δύο έμπειροι θηροφύλακες, δίνουν έμφαση στην πρόληψη, στο να γνωρίζουν δηλαδή ότι επίδοξοι λαθροθήρες ότι οι θηροφύλακες επαγρυπνούν.
Γιώργος Τρίχας: «Ο λαθροθήρας δεν είναι κυνηγός»
ΠτΘ: κ. Τρίχα, πόσα χρόνια είστε στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή;
Γ.Τ.: Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή συστήθηκε το Μάρτιο του 2000. Από το 1990 όμως ήμουν θηροφύλακας στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής.
ΠτΘ: Τι προϋποθέσεις υπήρχαν πριν 13 χρόνια για να γίνει κάποιος θηροφύλακας;
Γ.Τ.: Βασική προϋπόθεση ήταν η άριστη γνώση της περιοχής και των θηραμάτων.
ΠτΘ: Ποιες παραβάσεις αντιμετωπίζετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας;
Γ.Τ.: Πρώτα – πρώτα ελέγχουμε τη θήρα. Στις αρμοδιότητές μας υπάγεται και κάθε παράνομη δραστηριότητα κατά του περιβάλλοντος και άμεσα προσπαθούμε να επιληφθούμε αυτών των θεμάτων με καταμηνύσεις και συστάσεις.
ΠτΘ: Να εξηγήσουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ κυνηγού και λαθροθήρα;
Γ.Τ.: Ο λαθροθήρας δεν είναι κυνηγός. Ο λαθροθήρας είναι κατακριτέος και προσπαθούμε να τον απομακρύνουμε από την κυνηγετική οικογένεια. Υπάρχουν παραβάσεις υπάρχουν και λαθροθηρίες.
Στις παραβάσεις περιλαμβάνεται το να παραβεί κάποιος το νόμο περί όπλου, όπως είναι η παράνομη μετατροπή του όπλου, αλλά και η παρουσία του όπλου εκτός θήκης σε μηχανοκίνητο μέσο. Τα παραπάνω δεν συνιστούν λαθροθηρία. Λαθροθήρες είναι αυτοί που κυνηγούν νύχτα με ελκυστικά φώτα, μέσα σε μόνιμα καταφύγια, ή αυτοί που κυνηγούν είδη μη θηρεύσιμα.
Η θήρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Τη νύχτα το θήραμα είναι απροστάτευτο. Με τα ελκυστικά φώτα ακινητοποιείται, άρα είναι εύκολα θηρεύσιμο. Επιπλέον, ένας λαθροκυνηγός μπορεί να χτυπήσει τη νύχτα 5-10 λαγούς, ενώ ένας νόμιμος κυνηγός είναι πιθανόν να μην τους χτυπήσει ούτε σε δύο σαιζόν.
ΠτΘ: Εάν ένας οδηγός ακινητοποιήσει τυχαία με τα φώτα του αυτοκινήτου του ένα λαγό ή μια αλεπού και στη συνέχεια πάρει το ζώο, θεωρείται λαθροθηρία ή ατυχές συμβάν;
Γ.Τ.: Ατυχές συμβάν είναι εάν βγει αιφνίδια κάποιο ζώο στην άσφαλτο και το χτυπήσουμε κατά λάθος. Όταν όμως κάνουμε ελιγμούς για να το χτυπήσουμε, τότε συνιστά λαθροθηρία κι αυτό το γνωρίζουν και οι μη κυνηγοί.
ΠτΘ: Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, αλλά και των άλλων συλλόγων, προστατεύουν την περιοχή απ’ τους λαθροθήρες;
Γ.Τ.: Ως επί το πλείστον, οι κυνηγοί προστατεύουν την περιοχή τους, γιατί γνωρίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θ’ αυξηθεί το θήραμα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη κάρπωση. Για όσους έχουν αντίθετη άποψη, βρισκόμαστε σ’ αυτή τη θέση, έτοιμοι να παρέμβουμε.
ΠτΘ: Κινούμενοι στη φύση, συναντάτε πολλά περιστατικά που απέχουν πολύ απ’ τις εικόνες που έχουμε σ’ ένα γραφείο. Τι συναντάτε;
Γ.Τ.: Η δουλειά μας είναι ένα διαρκές απρόοπτο. Μέσα στις υπηρεσίες μας υπάρχουν συμβάντα όπως είναι οι φωτιές, οι λαθρομετανάστες, οι λαθρέμποροι, οι έμποροι ναρκωτικών. Φωτιές μας έτυχαν πάρα πολλές όπως και λαθρομετανάστες.
ΠτΘ: Τι κάνετε σε περιπτώσεις πυρκαγιάς;
Γ.Τ.: Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής εδώ και τρία χρόνια διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα πλήρως εξοπλισμένο, του οποίου η δουλειά είναι η πυρασφάλεια τη θερινή περίοδο, κατά 90%. Είναι από τους λίγους συλλόγους στη Θράκη που διαθέτει τέτοιο όχημα. Σε περίπτωση φωτιάς, η επέμβασή μας είναι άμεση. Η πρώτη μας μέριμνα είναι βέβαια να ειδοποιήσουμε την πυροσβεστική, γιατί οι δικές μας δυνάμεις είναι πολύ μικρές.
Γ. Σμαραγδάς: «Υπήρξαν περιπτώσεις που σβήσαμε μόνοι μας μικρές εστίες»
-image1, left- ΠτΘ: κ. Σμαραγδά, πόσο σας διευκολύνουν τα σύγχρονα εποπτικά μέσα που διαθέτει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής;
Γ.Σ.: Το όχημα που διαθέτει ο σύλλογος είναι μικρής καταστολής και μικρής εστίας, για να προλάβουμε τη μεγάλη εστία. Εάν υπάρχει μεγάλη εστία, ειδοποιούμαστε και με τα VHF από τα πυροφυλάκια της πυροσβεστικής και προσπαθούμε να συμβάλουμε στην καταστολή.
ΠτΘ: Ήσασταν παρών στη μεγάλη πυρκαγιά της Μαρώνειας. Βρεθήκατε εκεί από την πρώτη στιγμή;
Γ.Σ.: Ήμουν από την αρχή στην πυρκαγιά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, γι’ αυτό και αναπτύχθηκε σε μεγάλο μέτωπο και κάηκε τόσο μεγάλη περιοχή. Έχουμε όμως συμμετοχή και σε άλλες εστίες, μικρής και μεγάλης εμβέλειας και υπήρξαν περιπτώσεις που σβήσαμε μόνοι μας μικρές εστίες με το πυροσβεστικό όχημα που διαθέτουμε.
ΠτΘ: Η δράση των θηροφυλάκων επεκτείνεται και στο υγρό στοιχείο;
Γ.Σ.: Στις υδάτινες περιοχές, εκτός θάλασσας, δηλαδή τις παραποτάμιες, τις λίμνες, όπου έχουμε κάποια δραστηριότητα. Συνεργαζόμαστε με το λιμεναρχείο, όπως και με όλα τα Σώματα.
ΠτΘ: Τι ακριβώς κάνετε;
Γ.Σ.: Όταν εντοπιστεί παράνομη δραστηριότητα είμαστε υποχρεωμένοι να την παραπέμψουμε εκεί που αρμόζει, στον εισαγγελέα.
ΠτΘ: Είναι συνεργάσιμοι οι λαθροθήρες όταν τους εντοπίζετε;
Γ.Σ.: Στο νομό μας είναι ευγενή άτομα, συνεργάζονται πολύ καλά. Δεν ξέρω βέβαια τι συμβαίνει σε άλλους νομούς. Πιστεύω ότι η αντίδραση της στιγμής δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια.
ΠτΘ: Τα περιστατικά είναι αρκετά συχνά;
Γ.Σ.: Στο νομό μας θεωρώ ότι έχουμε ανεπτυγμένη συνείδηση και οι λαθροθήρες είναι πολύ λίγοι.
ΠτΘ: Σύμφωνα με τον απολογισμό που έχει γίνει, φαίνεται πως έχετε αρκετά περιστατικά με ηχομιμητικές συσκευές. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες συσκευές οι οποίες προφανώς λειτουργούν σαν δέλεαρ.
Γ.Σ.: Το φαινόμενο της φετινής περιόδου δεν αφορά μόνο στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες απ’ τους οποίους δεχόμαστε μεγάλη πίεση.
ΠτΘ: Οι δικές σας συσκευές εντοπισμού των ηχομιμητικών λειτούργησαν καλά;
Γ.Σ.: Με τον εξοπλισμό που είχαμε απ’ τον Κυνηγετικό Σύλλογο λειτουργήσαμε πάρα πολύ καλά, χάρις και στην πολύ καλή μεταξύ μας συνεργασία.
ΠτΘ: Ποια είναι όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και τα οποία αν δεν υπήρχαν θα είχατε διευκολύνσεις στη δουλειά σας;
Γ.Σ.: Προβλήματα θα υπάρχουν πάντοτε, προϋποτίθεται όμως να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Το ζήτημα είναι να μην δίνουμε βάση στο ωράριο και να προσπαθούμε ν’ ανταποκρινόμαστε στις όποιες ανάγκες. Εάν ο Σύλλογος είχε περισσότερα έσοδα, άρα και τη δυνατότητα να εργάζονται κι άλλοι θηροφύλακες, θα ήταν ακόμη καλύτερα.
ΠτΘ: Εργάζεστε πέραν του οκταώρου;
Γ.Σ.: Για να γίνει σωστά μια δουλειά χρειάζεται να αφιερώνουμε επιπλέον ώρες.
ΠτΘ: Ανάμεσα στα περιστατικά που αναλαμβάνετε είναι και η περίθαλψη κάποιου χτυπημένου ζώου. Τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις;
Γ.Σ.: Τυχαίνει να εντοπίσουμε κάποιο χτυπημένο ζώο ή πουλί, εμείς ή κάποιοι κυνηγοί. Παραλαμβάνουμε το θήραμα κι αν μπορούμε με τη βοήθεια κτηνιάτρου να το θεραπεύσουμε το περιθάλπουμε. Διαφορετικά, το στέλνουμε στο Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής.
ΠτΘ: Για να είστε μέσα στις εξελίξεις περνάτε από σεμινάρια και μάλιστα εντατικά. Τι σημαίνει αυτή η ενημέρωση για σας;
Γ.Σ.: Είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θα ήταν πολύ σημαντικό αν ακολουθούσαν και άλλα σεμινάρια, για να ενημερωνόμαστε από επιστήμονες πάνω σε είδη και περιστατικά που δεν γνωρίζουμε.
Όταν οπλοφορείς προκαλείς
ΠτΘ: Οπλοφορείτε;
Γ.Σ.: Όχι. Όταν οπλοφορείς προκαλείς. Στην περιοχή μας οι συνάδελφοι δεν οπλοφορούν – αν και ο νόμος μας δίνει αυτό το δικαίωμα-, γιατί με το όπλο προκαλείς τον ένοπλο.
Καλό είναι να κρίνεις κατά περίσταση τη συμπεριφορά και τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσει ο κάθε λαθροθήρας.
Γ.Τ.: Η οπλοφορία είναι δίκοπο μαχαίρι και οι απόψεις διχάζονται. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι χρειάζεται επειδή συναντάμε λαθρεμπόρους και επικίνδυνα άτομα.
Είμαι της γνώμης ότι ο θηροφύλακας δεν πρέπει να οπλοφορεί, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος λαθροθήρας να θίξει την προσωπικότητά μας, να μας εξυβρίσει και σε μια στιγμή αδυναμίας ο εγωισμός να οδηγήσει σε συμπλοκή. Όταν δεν οπλοφορεί ο θηροφύλακας και οπλοφορεί ο απέναντι με το κυνηγετικό όπλο αναγκαστικά κάνεις πίσω, που είναι και η πιο σωστή κίνηση.
Ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια είναι αρμόδιοι να κρίνουν τον τρόπο χειρισμού ενός θέματος.
ΠτΘ: Υπήρχαν περιστατικά λαθροθήρων που έτειναν το όπλο εναντίον σας;
Γ.Τ.: Θεωρώντας ότι μπορούν να αποφύγουν την καταμήνυση ή τη σύλληψη κάποιοι λαθροκυνηγοί προέτειναν το όπλο τους, τους αφήσαμε αλλά ήδη τους είχαμε αναγνωρίσει γιατί η κοινωνία μας είναι μικρή και γνωριζόμαστε. Αυτοί έχουν καταμηνυθεί και οι ποινές ήταν βαρύτατες. Το ζήτημα είναι να καταλάβει ο λαθροθήρας το λάθος που έκανε, όπως και ότι δεν πρέπει να το επαναλάβει. Ταυτόχρονα, παραδειγματίζονται και οι υπόλοιποι, οι επίδοξοι λαθροθήρες.
Γ.Σ.: Όσοι λάθρα προσπαθούν να θηρεύσουν να μην το κάνουν γιατί θα βρεθούν προ απρόοπτου καταστάσεως. Έχουμε εξοπλιστεί με VHF και με άλλα μηχανήματα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει μόνος του κάποιος λαθροφύλακας. Οπωσδήποτε θα κινηθούν και άλλοι.
ΠτΘ: Ποιος είναι ο στόχος του θηροφύλακα;
Γ.Τ.: Να προλάβει τη δράση του λαθροθήρα, δηλαδή να προστατεύσει την πανίδα και την χλωρίδα του τόπου, κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του θηράματος αλλά και των μη θηρεύσιμων ειδών.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
