Θετικος ισολογισμος για πεμπτη χρονια στον Δημο Κομοτηνης

Δημήτρης Πολιτειάδης: «Αυτή η δύσκολη εποχή του κορωνοϊού μας βρήκε απαλλαγμένους από τα οικονομικά προβλήματα ώστε να μπορούμε να σταθούμε όρθιοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο»

Θετικό αποτέλεσμα, ύψους 204.839 ευρώ, παρουσίασε ο ισολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2019, ο οποίος εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, το αποτέλεσμα ήταν θετικό για πέμπτη χρονιά, παρόλο που ήταν μικρότερο από το 2018 και το 2017.

Οι οφειλές σε δάνεια του Δήμου (ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε δανεισμό από το 2010) συνέχισαν να μειώνονται, πέφτοντας κάτω από το 1 εκ. ευρώ, και αναμένεται να έχει εξοφληθεί μέχρι το 2024. Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές στις 31 Δεκεμβρίου ανέρχονταν σε 590.960 ευρώ, με το ταμειακό υπόλοιπο να ανέρχεται σε 6.499.823 ευρώ.

Να τονιστεί, όπως έχει σημειωθεί και σε προηγούμενους ισολογισμούς, πως συνήθως τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, είναι αυξημένες στο τέλος του χρόνου, μιας και πολλές φορές δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια για να εξοφλήσει ο Δήμος.

Άριστη η οικονομική κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης στην τοποθέτησή του κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου δια τηλεδιασκέψεωςέδωσε έμφαση στην άριστη οικονομική κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής, σημειώνοντας πως με συνέπεια απέναντι στους δημότες και χρηστή διαχείριση επιχειρούν να διατηρήσουν οικονομική ευρωστία, ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της κρίσιμης αυτής περιόδου, «αλλά και να μπορούμε να συνεισφέρουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στην απάλυνση των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των Ελλήνων και- κατά συνέπεια- και οι δημότες μας».

Μίλησε δε για την αποπληρωμή των οφειλών του Δήμου προς τις τράπεζες των δανείων του 2009, που υποχρέωσαν την διοίκηση τα τελευταία 10 χρόνια να ακολουθήσει πολιτικές συνετής διαχείρισης, και δευτερευόντως  αναπτυξιακά οράματα.«Με δεδομένο ότι απομένει ένα δανειακό υπόλοιπο ύψους 945.723 ευρώ, από τα αρχικά 3.000.000 ευρώ, που λήγει τον Μάρτιο του 2024 οι στρατηγικές μας επιλογές στηρίζονται σε καλά υπολογισμένα έξοδα που θα μας επιτρέπουν να δώσουμε το πολιτικό και οικονομικό «παρών» και να υλοποιήσουμε πολιτικές με αναπτυξιακό χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως κάθε μέρα αποδεικνύουν ότι σέβονται στο ακέραιο τα χρήματα των δημοτών, καλύπτουν τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, αλλά και διαχειρίζονται ορθά τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αποτελέσματα από το συμμάζεμα των οικονομικών

Από την πλευρά του ο κ. Πολιτειάδης σημείωσε πως για πέμπτη συνεχή χρονιά συνεχίζουν  και παρουσιάζουν  ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα και παράλληλα βελτιώνουν όλα τα βασικά του μεγέθη, πράγμα που σημαίνει ότι όλες τους οι προσπάθειες που έκαναν για το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου αποδίδουν θετικά αποτελέσματα.

Έτσι «αυτή η δύσκολη εποχή του κορωνοϊού μας βρήκε απαλλαγμένους από τα οικονομικά προβλήματα ώστε να μπορούμε να σταθούμε όρθιοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», όπως τόνισε ο κ. Πολιτειάδης, ενώ παράλληλα βλέπουμε αύξηση όλων των μεγεθών. Έτσι αύξηση κατά 2,4% παρουσιάζει η αξία των ακινήτων.

Όσο για τις  απαιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρονται σε βάθος 20ετιας, συνεχίζουν και διατηρούν προβλέψεις, ώστε να μπορεί ο δήμος να ανταποκριθεί ακόμη και σε πιο δύσκολες οικονομικές καταστάσεις.Κύρια αιτία της δημιουργίας των προβλέψεων είναι η μη ανταπόκριση πληρωμής προς τον Δήμο των υποχρεώσεων  από τους οφειλέτες του, λόγω της  οικονομικής κρίσης, καθώς  και η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, παρά  τα μέτρα που έχουν λάβει για τον περιορισμό τους, όπως ρυθμίσεις οφειλών, μέτρα είσπραξης κ.α., ενώ, παρόλο που πολλές οφειλές είναι δύσκολο να εισπραχθούν το 2019 είχαν αύξηση των εισπράξεων.

Το 2019 πάντως, παρατηρήθηκε μείωση κατά ποσοστό 21% των διαθεσίμων του Δήμου, από 8.222.050 ευρώ σε 6.499.823 ευρώ με τον κ. Πολιτειάδη να εξηγεί πως πριν από 2 χρόνια, βλέποντας πως τα οικονομικά του Δήμου ότι βελτιωνόταν και μειωνόταν οι δανειακές τους υποχρεώσεις, άρχισαν να προχωρούν στην αξιοποίηση τους.«Έτσι λοιπόν μετάτην επίτευξη της οικονομικής ευρωστίας του δήμου, και την επίτευξη του στόχου μας  για την οικονομική του θωράκιση, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των δανειακών μας υποχρεώσεων,  επενδύουμε τα διαθέσιμα μας, αποδεικνύοντας  ότι  συνεχίζουμε τη διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά  μέσω των προϋπολογισμών να μετακυλήθουν και να επενδυθούν σε έργα, υπηρεσίες  και παροχές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε.

Σημαντική μείωση στο δανεισμό

Μάλιστα τόνισε πως στο τέλος της θητείας της σημερινής Δημοτικής αρχής, θα έχουν αποπληρωθεί πλήρως τα δάνεια, που ήδη σε σχέση με το 2018  παρουσιάζουν μείωση 35% μια και οι  οφειλές πληρώνονται κανονικά και ως εκ τούτου όλα τα δάνεια είναι ενήμερα.Τα δανειακά υπόλοιπα προέρχονται από χρηματοδοτήσεις τους έτους 2009 και από τότε και μέχρι σήμερα  δεν έχουν προχωρήσει στην σύναψη  νέων δανείων. Στις 31-12-2018  τέσσερα δάνεια εξοφλήθηκαν  ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσθετη ρευστότητα 309.500 ευρώ ανά έτος. Ο κ. Πολιτειάδης επισήμανε πως υπάρχει  πλέον μόνο  ένα δάνειο με υπόλοιπο 945.723 ευρώ, αρχικού ποσού 3.000.000 ευρώ που λήγει στις 26-3-2024.

«Έτσι ο Δήμος μας  χρόνο με τον χρόνο, έχει στην διάθεση του  μια επιπλέον ρευστότητα που την επενδύει σε παραγωγικούς σκοπούς»εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για να συμπληρώσει πως άλλωστε και οι οφειλές τους σε τρίτους είναι σε πολύ χαμηλό σημείο, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, και αφορούν τρέχουσες υποχρεώσεις που είναι στη διαδικασία  της πληρωμής, μια και ο Δήμος πλέον, ανέφερε, είναι σε θέση οποιαδήποτε δαπάνη που αναλαμβάνει  να την πληρώνει αμέσως.

Η συνετή διαχείριση βοήθησε κατά την πανδημία

Ο κ. Πολιτειάδης τόνισε λοιπόν πως «με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχειά αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Κομοτηνής οικονομικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, βελτιώνει  τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του, κατορθώνει  να είναι  συνεπής στις υποχρεώσεις του,  πληρώνει χωρίς την παραμικρή  καθυστέρηση δάνεια και  προμηθευτές και επιτυγχάνει πολύ καλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς».

Σημαντικότερο όμως θεωρεί πως μπορεί να καλύπτει τα έξοδα του από τα έσοδα, δεν παράγει από την λειτουργία του ζημίες, δεν επιβαρύνει τους δημότες του,  η δε πιστοληπτική του ικανότητα διατηρείταισευψηλά επίπεδα, αντανακλώντας την  θετική εικόνα των οικονομικών του.

Αυτή η σταθεροποίηση, σήμαινε πως μπορούν να προχωρήσουν σε έργα, τα οποία θα φανούν σε δεύτερο χρόνο. Επιπλέον λόγω αυτής της σταθεροποίησης δεν έχουν αυξήσει, τα τέλη, πλην αυτών της καθαριότητας που είναι εκ του νόμου ανταποδοτικά. Και αυτή η ευρωστία φάνηκε κατά την πανδημία, τόσο με τις δωρεές στο Νοσοκομείο, όσο και στην αγορά των τεστ, αλλά και στη μείωση των τελών στις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμησή του πως οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, δεν θα βάλουν σε περιπέτειες το Δήμο, λόγω ακριβώς της οικονομικής θωράκισης που έχει γίνει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.