Θετικο το προσημο στο κλεισιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την ΑΜΘ

Το 116% έφτασε η απορρόφηση, προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να προχωρήσουν έργα και στο νέο ΕΣΠΑ

Θετικό ήταν το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 το Δεκέμβριο του 2015 για την Περιφέρεια ΜΑΘ, σύμφωνα με τα όσα σημείωσε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης.
 
Συγκεκριμένα μιλώντας στο Περιφερειακού Συμβούλιο ΑΜΘ ο κ. Παυλίδης παρατήρησε πως το πρόγραμμα τροποποιήθηκε λόγω capital controls, πολλοί ανάδοχοι περιόρισαν τα έργα τους, και για αυτό η ΕΕ περιόρισε όλα τα τομεακά στο ύψος της δικής της χρηματοδότησης. Έτσι σε αυτό το ύψος περιορίστηκε το πρόγραμμα, χωρίς όμως να χαθούν πόροι και έργα, κλείνοντας με 116% απορρόφηση, που αντιστοιχεί σε ένα ποσό των 475 εκ. ευρώ.
 
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως έγινε μια γιγάντια προσπάθεια για να κλείσουν οι εκκρεμότητες, με τα μεγάλα ζητήματα και προβλήματα να αφορούν κυρίως θέματα της Εγνατίας Οδού, έργα στα οποία ιδιοκτήτης είναι η Εγνατία ΑΕ, και τα έργα που δεν έχουν περαιωθεί για τα οποία απαιτούνται εθνικοί πόροι, ή έργα που έχουν περαιωθεί και θα πληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι. Τα μόνα έργα που έχουν σημαντικό πρόβλημα, ανέφερε, είναι εκείνα για τα οποία δόθηκε εντολή τον Απρίλιο του 2014 να μην συμβατοποιηθούν και δεν έχουν επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα 2014-2020.
 
«Όσα μπορούμε προσπαθούμε να τα περάσουμε, ψάχνοντας και ερευνώντας διάφορες εναλλακτικές διαδικασίες ώστε να μην χαθεί κανένα έργο και να τα καταστήσουμε εμμέσως επιλέξιμα, εκτός από εκείνα για τα οποία δεν είναι δυνατόν για διάφορους λόγους» δήλωσε ο κ. Παυλίδης, τονίζοντας πως έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να κλείσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα, κάτι που απέδωσε στις προσπάθειες τόσο της Διαχειριστικής Αρχής όσο και σε όλους τους φορείς και τελικούς δικαιούχους από όλη την Περιφέρεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.