Θετικο το ισοζυγιο για την Περιφερεια ΑΜ-Θ το 2001
«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από 12η μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών καταλαμβάνει σήμερα την 6η θέση με στόχο τα επόμενα χρόνια να βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων περιφερειών της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι στόχος της ΠΑΜ-Θ είναι μέχρι και το 2006 να βρίσκεται στο 73% του μέσου κοινοτικού όρου όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της και το κατά κεφαλήν εισόδημά τους και μεταξύ των τριών πρώτων ελληνικών περιφερειών».
Αυτά τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Παπαδόπουλος στην απολογιστική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους της Περιφέρειας και κατά την οποία αναφέρθηκε στους στόχους και τις προοπτικές που διανοίγονται ενόψει του 2002 αλλά και της υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ.
Βασικός στόχος εκτός από τη σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, παραμένει η άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων καθώς επίσης και η δημιουργία καλύτερων βιοτικών συνθηκών για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σήμερα σε 14 δήμους της περιφέρειας.
Πρώτος νομός ως προς το ΑΕΠ είναι ο νομός Καβάλας ο οποίος μάλιστα έρχεται και δεύτερος μετά το νομό Κοζάνης σε ολόκληρη της βόρεια Ελλάδα γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αναιρεί την παραφιλολογία που αναπτύσσεται στην Ανατολική Μακεδονία και ιδιαίτερα στο Νομό Καβάλας, ότι αυτός παραμένει στη σκιά της ανάπτυξης της Θράκης.
Ακολουθεί ο νομός Έβρου που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαδόπουλος έκανε άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και έπονται με περίπου ίδιο ΑΕΠ οι υπόλοιποι τρεις νομοί της Περιφέρειας.
Το 2001 ανέφερε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ότι υπήρξε μια εντυπωσιακή άνοδος στον τομέα της απασχόλησης και η ΑΜ-Θ βρίσκεται σήμερα στην 4η θέση πανελλαδικά όσον αφορά τους δείκτες απασχόλησης με καταγγεγραμμένη ανεργία η οποία δεν ξεπερνά το 8,6% του συνόλου του εργατικού δυναμικού.
Παράλληλα υπήρξε διαφοροποίηση στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, αφού ο διογκωμένος πρωτογενής τομέας μειώθηκε κατά 10-11% με αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση του τριτογενούς τομέα.
Οριστική και αμετάκλητη ολοκλήρωση του Β΄ ΚΠΣ
Μήνυμα προς τους δημάρχους και τους θεσμικούς παράγοντες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέστειλε ο κ. Παπαδόπουλος απευθύνοντας μάλιστα την προειδοποίηση ότι το Β΄ ΚΠΣ ως προς την χρηματοδότηση των έργων από την ΠΑΜ-Θ ολοκληρώνεται οριστικά και αμετάκλητα στις 31 Δεκεμβρίου.
Ουσιαστικά από χθες έληξαν οι πληρωμές από την Περιφέρεια στους ΟΤΑ και τους εργολάβους που ασχολήθηκαν με έργα του Β΄ ΚΠΣ.
«Από εδώ και πέρα θα πρέπει οι Δήμοι που παρουσιάζουν ανοίγματα ως προς αυτά τα έργα να επιλύσουν τα οικονομικά τους ζητήματα με τους εργολάβους Έχω μιλήσει δέκα φορές με κάθε δήμαρχο και νομάρχη της περιφέρειας και δεν προτίθεμαι να δώσω καμία άλλη παράταση αφού δεν υπάρχουν πλέον ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και νομικά περιθώρια για να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε με έμφαση ο κ. Παπαδόπουλος.
Μερικά από τα έργα που σηματοδοτούν την ανάπτυξη και προέρχονται από το Β΄ ΚΠΣ είναι η Εγνατία Οδός, η οποία μέχρι και το καλοκαίρι του 2002 θα παραδοθεί ολόκληρη για την περιοχή της Θράκης με εξαίρεση το κομμάτι του Νέστου.
Η βελτίωση της Εθνικής Οδού 2 (Θεσσαλονίκη – Κήποι) σε όλο το μήκος από Στρυμόνα μέχρι Κήπους.
Η βελτίωση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, ο νέος αεροσταθμός του αεροδρομίου της Χρυσούπολης, η μονάδα συνδυασμένου κύκλου Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή, το Φράγμα της Γρατινής, οι Σχολές Αστυφυλάκων Ξάνθης- Κομοτηνής – Διδυμοτείχου, το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Κομοτηνής, το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ο Βιολογικός Καθαρισμός Κομοτηνής και Ορεστιάδας.
Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας προκύπτει ότι το ύψους 217,3 δις δραχμών Β΄ ΠΕΠ της ΑΜ-Θ ολοκληρώνεται στο σύνολό του με αποπεράτωση όλων των έργων που εντάχθηκαν σε αυτό και αποπληρωμή όλων των πιστώσεων με απορρόφηση που θα φτάσει το 100% στις 31 Δεκεμβρίου.
Επενδυτική δραστηριότητα 2001 για την ΠΑΜ-Θ
47 υπαγωγές, 52 ολοκληρώσεις και 29 ανακλήσεις επενδύσεων περιελάμβανε η επενδυτική δραστηριότητα κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2001 στην ΠΑΜ-Θ.
Πιο συγκεκριμένα οι 47 υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων ανήλθαν σε συνολικό κόστος επένδυσης 18 δις περίπου και επιχορηγήθηκαν με 6,5 δις περίπου.
Από τις νέες υπαγωγές δημιουργήθηκαν 682 θέσεις απασχόλησης από τις οποίες οι 507 αφορούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και 175 εποχικού.
Συνολικά κατά την χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2001 το ύψος της καταβεβλημένης κρατικής επιχορήγησης σύμφωνα με τους νόμους 1892 /90 και 2601/98 ανήλθε στα 13,5 δις περίπου.
Διεθνείς δράσεις της περιφέρειας
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων διαπεριφερειακής συνεργασίας καλύπτεται από την διασυνοριακή συνεργασία με τη γειτονική Βουλγαρία. Τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους, το ΠΕΠ και από το INTERREG II για την ελληνική πλευρά και από το PHARE για την βουλγαρική πλευρά.
Το νέο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας με τη Βουλγαρία θα ανέλθει σε συνολικό ύψος 85 δις δραχμών και περιλαμβάνει διασυνοριακές υποδομές, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, περιβάλλον, πολιτισμό και ποιότητα ζωής καθώς και τεχνική βοήθεια.
Στα πλαίσια της διάσκεψης των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης – CRPM- υπήρξαν δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της περιφέρειας ΑΜ-Θ που αφορούσαν την δημιουργία δύο νέων γεωγραφικών επιτροπών συνεργασίας, αυτών της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλκανικής Επιτροπής.
Έδρα της Βαλκανικής Επιτροπής ορίστηκε ομόφωνα τον Ιούνιο του 2001 η Καβάλα παρουσία 28 περιφερειών από 6 κράτη των Βαλκανίων.
Οι νέες υποδομές και η στελέχωση της ΠΑΜ-Θ το 2002
Θετικό χαρακτήρισε το ισοζύγιο του 2001 αποτιμώντας τη χρονιά που φεύγει ο κ. Παπαδόπουλος, παρά τις αδράνειες και τις ελλείψεις που όπως είπε παρατηρήθηκαν από τις υπηρεσίες και από το προσωπικό.
«Στόχος μου είναι οι δομές που δημιουργήσαμε φέτος στην Περιφέρεια (Εταιρεία Τουρισμού, Εκθεσιακός Φορέας, ΚΕΤΑ, Διασυνοριακή Εταιρεία για τα Βαλκάνια), και βρίσκονται εκτός δημοσίου να τις αναλάβουν ικανά μη πολιτικά στελέχη, που θα προσληφθούν με προκήρυξη των θέσεων για την στήριξη των νέων δομών».
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν στην Περιφέρεια για να αναλάβουν δουλειά οι 45 νέοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν με την διαδικασία του ΑΣΕΠ, των οποίων οι διορισμοί έχουν ήδη υπογραφεί.
Επίσης, σχεδιάζεται από την Περιφέρεια να προταθούν νέες προσλήψεις για τις νέες διευθύνσεις που έχουν δημιουργηθεί (Μετανάστευσης και Αλλοδαπών, Διεύθυνση Τουρισμού, Δασαρχεία, Διευθύνσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας αποκάλυψε ότι αποτελεί πλέον επιλέξιμη δαπάνη και επιδοτείται η πρόσληψη τεχνικών συμβούλων που θα ασκούν επικουρικό και συμβουλευτικό ρόλο στους τελικούς δικαιούχους των έργων του Γ΄ ΚΠΣ αλλά και στις ίδιες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ένταση για το θέμα του κυνηγιού
Εν τω μεταξύ παράσταση στον κ. Παπαδόπουλο έκαναν χθες οι πρόεδροι των κυνηγετικών συλλόγων της Περιφέρειας, διαμαρτυρόμενοι για την ρυθμιστική διάταξη απαγόρευση θήρας που διατάχθηκε από την περιφέρεια.
Ήδη κατά την διάρκεια της συνεντεύξεώς του ο περιφερειάρχης κατήγγειλε δασάρχες και προανήγγειλε ΕΔΕ για το γεγονός ότι χωρίς να ερωτηθεί ο ίδιος ήραν την απαγόρευση του κυνηγιού μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Οι κυνηγοί πάντως πήραν την διαβεβαίωση ότι στις πεδινές περιοχές της περιφέρειας όπου έχουν λιώσει τα χιόνια θα επιτραπεί από τις επόμενες ημέρες και πάλι το κυνήγι.
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
