Θετικη η καταργηση του ΕΦΚ για τα μικρα οινοποιεια

Συνεχίζουν να επενδύουν στην ποιότητα οι «Κίκονες», παρά τη δύσκολη χρονιά για την παραγωγή

Στο οινοποιείο «Κίκονες», το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στην περιοχή της Ροδόπης και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 από τη Μελίνα Τάσσου, βρέθηκαν την Παρασκευή οι βουλευτές της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και κ. Κώστας Καραγκούνης, που γνώρισαν το κρασί και την παραγωγή του.
 
Οι βουλευτές ξεναγήθηκαν στο χώρο του οινοποιείου, που στόχος του είναι να αναβιώσει την αμπελουργική ζώνη της Θράκης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Γι' αυτό το λόγο και το οινοποιείο ονομάστηκε «Κίκονες», προς τιμήν του πρώτου λαού που παρήγαγε ποτέ κρασί στη γη της Θράκης.
 
Το οινοποιείο παράγει συγκεκριμένες ποσότητες από σταφύλια που καλλιεργούνται αποκλειστικά στους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας τους στη Μαρώνεια, που εκτείνονται συνολικά σε έκταση 100 στρεμμάτων.
 
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Λημνιό, η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία αμπέλου, η Μαλαγουζιά, λευκή αρωματική ελληνική ποικιλία, το διάσημο Chardonnay, οι μπορντωλέζικες ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon, το ιταλικής καταγωγής αλλά Αυστραλέζικης έμπνευσης Sangiovese και το υπέροχο Syrah. 

Δύσκολη χρονιά για την παραγωγή 

Η κ. Τάσσου σημείωσε πως η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για την οινοποιία γενικότερα αλλά και για τους Κίκονες, μιας και είχαν αφενός χαλάζι στα αμπέλια την άνοιξη, που ακολουθήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες, μιας και δεν έβρεξε καθόλου τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα έβρεξε πολύ τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερη παραγωγή και πτώση της ποσότητας σε συγκεκριμένες ποικιλίες.
 
Επίσης ο τρύγος ήταν δύσκολος γιατί όλα τα σταφύλια ωρίμασαν μαζί, ενώ κατά τη διάρκειά του τρύγου έπεφτε το Μπαϊράμι, και οι εργαζόμενες από το παρακείμενο οικισμό, το Καλαμόκαστρο, δεν εργάστηκαν για τρείς ημέρες, για αυτό και χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα.
 
Έτσι από τη στιγμή που δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα, και παίρνουν αποκλειστικά σταφύλια από το δικό τους αμπελώνα, για να την προστατέψουν θα έχουν μοιραία μείωση της ποσότητας, σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Τάσσου.

Ανάσα η κατάργηση του ΕΦΚ 

Όσο για τον ΕΦΚ και τις εξελίξεις που είχαμε πρόσφατα στο θέμα, η κ. Τάσσου πιστεύει πως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί θα βοηθήσει σημαντικά τα οινοποιεία, ιδιαίτερα τα μικρότερα.
 
Και αυτό όχι τόσο γιατί δεν θα πληρώνουν το φόρο, γιατί λόγω του μεγέθους τους, όταν παράγουν 40.000 φιάλες και πληρώνουν τον ίδιο φόρο με ένα οινοποιείο που παράγει 4 εκ. φιάλες, είναι προφανώς άδικο.
 
Άλλωστε μόνο η διαδικασία για να βγει ο φόρος που οφείλουν, αποτελούσε μια έξτρα εργασία η οποία κόστισε ουσιαστικά όσο κόστισε ο φόρος.
 
«Φαινόμενα όπως αυτό δείχνουν ότι τα μικρά οινοποιεία χρειάζονται εκπροσώπηση και μια φωνή στο τραπέζι των συζητήσεων» τόνισε η κ. Τάσσου εξηγώντας πως για αυτό και έχει δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιείων Ελλάδας, ο οποίος έχει ήδη περίπου 35 μέλη, μεταξύ των οποίων και οι «Κίκονες».
 
Σκοπός του, σημείωσε η κ. Τάσσου, είναι να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μικρών οινοποιείων, (αυτών που φτιάχνουν μέχρι 150.000 φιάλες το χρόνο) τα οποία συνήθως δεν συνάδουν με τα συμφέροντα των μεγαλύτερων, μιας και τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.