Θετικη απο τη διοικηση του δημου η αποτιμηση του Αναπτυξιακου Συνεδριου

Σφοδρή κριτική από την Φ. Καζάκου «Ο δήμαρχος δεν διεκδίκησε τίποτα και δεν κέρδισε τίποτα προς όφελος του Δήμου Κομοτηνής»

Για τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό και τα αποτελέσματα του αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.
 
Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Πετρίδης είχε χαρακτηρίσει από το βήμα του Συνεδρίου σοβαρή και πολυδιάστατη την όλη διαδικασία, ενώ είχε σταθεί στον όρο δίκαια ανάπτυξη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως για να είναι βιώσιμη, δεν αρκεί να είναι δίκαιή και ισόρροπη μόνο κοινωνικά ή ταξικά, αλλά και χωρικά.
 
Είχε σημειώσει δε πως υπάρχουν πόλεις που εντάσσονται στον ευρύτερο εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό όμως τόνισε πως εσωτερικές δημογραφικές μετακινήσεις ως αποτέλεσμα μιας ασύμμετρης ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, είναι πιθανόν να μας φέρουν ενώπιον μη αναστρέψιμων τετελεσμένων.
 
Ο κ. Πετρίδης πραγματοποίησε την ενημέρωση αυτή μετά από ερώτημα της επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» κ. Φελίνας Καζάκου, η οποία ρώτησε αν μετέφερε τα αιτήματα και τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό και τι εξασφαλίστηκε.
 
Η ίδια έκανε μάλιστα μνεία σε «θεαματικά», όπως τα χαρακτήρισε, έργα που έχει διασφαλίσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, μεταξύ των οποίων τη χερσαία ζώνη δίπλα στο λιμάνι, την σύνδεση με τη Λήμνο, την λειτουργία Λιμενικής Σχολής και την επέκταση του γεωθερμικού πεδίου του Αρίστηνου. 

Διαχρονική η διεκδίκηση και η διασφάλιση 

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως είναι λάθος η προσέγγιση να περιμένουν το συνέδριο για να διεκδικήσουν αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος, και ως παράδειγμα έφερε ότι πολύ πριν το αναπτυξιακό συνέδριο εξασφάλισαν και δημοπράτησαν 17 εκ. για την υλοποίηση του βιολογικού στο Φανάρι, που αφορά την αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης,
 
Όσο για το πολιτικό κομμάτι του συνεδρίου, τόνισε πως δεν έγινε για να εξασφαλιστούν πόροι, αλλά με αφορμή αυτό ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκρινε πως είναι κατάλληλη εποχή να μιλήσει για αυτά τα πράγματα.
 
Ό,τι έχει σχεδιαστεί είναι διασφαλισμένο, σημείωσε ο δήμαρχος, δηλαδή η αναβάθμιση του τελωνείου της Νυμφαίας, η διασφάλιση της παρουσίας των αποκεντρωμένων διοικητικών υπηρεσιών στην Κομοτηνή, εξασφαλίζοντας την διατήρηση της ιδιότητάς της ως διοικητικό κέντρο και ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη και την παρουσία του ΔΠΘ.
 
Κάποια πράγματα, ανέφερε, διασφαλίστηκαν χωρίς όμως να είναι ανακοινώσιμα, μιας και άποψή του είναι να ανακοινώνεται κάτι μετά την ολοκλήρωσή του, σημειώνοντας πως τόσο σε επίπεδο αριθμών αλλά και προστιθέμενης αξίας, η Κομοτηνή δεν είναι χαμένη από τη συνάντηση.
 
Όσο για τις προτάσεις των παρατάξεων, αυτές δόθηκαν στους προπομπούς του συνεδρίου, όταν ήρθαν για τις συναντήσεις με τους φορείς και συμπεριλήφθηκαν στις επιμέρους προτάσεις του Δήμου.
 
Τόνισε πως η Κομοτηνή έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, τον Κάθετο άξονα, το πανεπιστήμιο και τον πρωτογενή τομέα, για τα οποία συζήτησαν. 

Γεωθερμικές ανησυχίες 

Κατά την συζήτηση αναφέρθηκε και το θέμα του γεωθερμικού πεδίου του Μητρικού, το οποίο η κ. Καζάκου είχε θέσει ξανά πριν από αρκετό διάστημα και επανέφερε με την ευκαιρία των ανακοινώσεων για την Αλεξανδρούπολη.
 
Για αυτό μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος σημείωσε πως πριν προηγηθεί οποιοδήποτε αίτημα για τη δέσμευση του πεδίου, χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα και δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
 
Εδώ υπάρχει ένα αρκετά ακανθώδες θέμα για την αρμοδιότητα, μιας και γεωτρήσεις μπορεί να κάνει μόνο η Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων, όμως προσπαθούν να βρουν λύση ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα και να γίνει αυτό το πρώτο βήμα, ώστε να δουν αν το πεδίο μπορεί να αξιοποιηθεί. 

«Η πολιτική βούληση και οι επιλογές του κ. Πετρίδη είναι πλέον ξεπερασμένες και δυστυχώς αποτυπώνονται  στην καθημερινότητα όλων των πολιτών» 

Στο θέμα επανήλθε χθες η κ. Καζάκου με ανακοίνωσή της ασκώντας δριμεία κριτική. «Την ώρα που στη γειτονική μας Αλεξανδρούπολη ο Δήμαρχος διασφάλιζε την χρηματοδότηση και δρομολόγηση μιας σειράς αναπτυξιακών έργων, η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής παρέμεινε ικανοποιημένη από ένα ολιγόλεπτο χαιρετισμό και αόριστες τοποθετήσεις του Δημάρχου» σημειώνει στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων η κ. Καζάκου για να συμπληρώσει πως ο δήμαρχος «δεν διεκδίκησε τίποτα και δεν κέρδισε τίποτα προς όφελος του Δήμου Κομοτηνής».
 

«Για μια ακόμη φορά ο Δήμος Κομοτηνής  παρέμεινε  θεατής των εξελίξεων» συνεχίζει η κ. Καζάκου, «εκτός εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και των μεγάλων έργων, με τον Δήμαρχο να καταθέτει κάποιες γενικόλογες προτάσεις και μια επιστολή (η οποία δεν μας έχει κοινοποιηθεί) στους οργανωτές του συνεδρίου» εξηγώντας πως για την παράταξη «Εμείς… η πόλη» «το καθετί που συμβαίνει στον τόπο μας,  έχει την αξία του, τις δυνατότητες του και δημιουργεί ευκαιρίες αρκεί να τις επιδιώξουμε».
 
«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται οι φοβίες και οι προβλέψεις μας. Η διοίκηση του Δήμου και ο κ. Πετρίδης περιορίζεται στην απλή διαχείριση των καταστάσεων χωρίς ίχνος διεκδίκησης για το Δήμο Κομοτηνής. Η πολιτική βούληση και οι επιλογές του κ. Πετρίδη είναι πλέον ξεπερασμένες και δυστυχώς αποτυπώνονται  στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, στο αστικό κέντρο, τους οικισμούς, στην αγορά, και στην τοπική οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση της κ. Καζάκου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.