Θετικες επισημανσεις και προβληματισμος για τις τοπικες επιχειρησεις

Σε μια περίοδο που εντείνεται η κρίση στον τομέα της τοπικής επιχειρηματικότητας, κρίση η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα στις διαμαρτυρίες για ποινικοποίηση των επενδύσεων από τους συνδέσμους Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών της Περιφέρειας, το ΤΕΕ-Θράκης, αλλά και τους υπαλλήλους-αξιολογητές των επενδυτικών προγραμμάτων, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής συνοδευόμενος από τον νομάρχη Ροδόπης, και τους προέδρους του τοπικού συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέλεξε να επισκεφθεί την μπύρα Βεργίνα, την βιομηχανία ξύλου της Σέλμαν καθώς επίσης τα εκκοκκιστήρια Θράκης και τα «Κλωστήρια Θράκης», αμφότερα του Ομίλου επιχειρήσεων του Χρήστου Ακκά, τρεις επιχειρήσεις της νέας γενιάς που δημιουργήθηκαν αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του αναπτυξιακού νόμου «1892», την δεκαετία του 1990.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών του, στα γραφεία των «Κλωστηρίων Θράκης» ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η Ροδόπη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στον δευτερογενή τομέα και στον τομέα των υπηρεσιών κυρίως με την παρουσία των πολλών εργαζομένων και φοιτητών στο πανεπιστήμιο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι λειτουργούσες μονάδες στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής παρουσιάζουν μια πολύ καλή δραστηριότητα από πλευράς τζίρου αναδεικνύοντας την Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής στην μεγαλύτερη και οικονομικά ισχυρότερη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Περιφέρειας όπως παρουσιάζονται στον τύπο είναι πλασματικά και δεν αποτυπώνουν τον πραγματικό δείκτη ευημερίας των κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα λυθούν τα θέματα που έχουν σχέση με την Ε.Ε. και αφορούν τον τρόπο διαχείρισης και υλοποίησης έργων στις ΒΙΠΕ, στα Βιομηχανικά Πάρκα και σε άλλες υποδομές του τριτογενούς τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής με το σιδηρόδρομο και την Εγνατία οδό, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας ανακοίνωσε ότι ο ΟΣΕ ετοιμάζει τις μελέτες με στόχο αυτές να ολοκληρωθούν μέσα στο 2003 για να μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Για την σύνδεση με την Εγνατία οδό, χωρίς να δώσει κάποια σταθερά χρονοδιαγράμματα, επιφυλάχτηκε να πει ότι εφόσον δεν υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες, από κοινού με το νομάρχη Ροδόπης θα φροντίσουν ώστε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Για τον κάθετο οδικό άξονα, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας, παραδέχτηκε ότι η κατασκευή του θα διευκόλυνε την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και μίλησε για τον σχεδιασμό που υπάρχει ώστε μέχρι το τέλος του 2003 ή τις αρχές του 2004, η περιφέρεια να είναι έτοιμη να δημοπρατήσει τα τελευταία 12 χλμ του δρόμου προς τη Βουλγαρία που αποτελούν και το δυσκολότερο κομμάτι του έργου.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί για την επίλυση όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην λειτουργία της ΒΙΠΕ, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών νομού Ροδόπης, Νίκος , κάλεσε τον κύριο Παπαδόπουλο να επισκέπτεται συχνότερα τηΒουγιουκλής Βιομηχανική Περιοχή, «για να έχει εικόνα για όλες τις επενδύσεις και για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία χρίζουν του ενδιαφέροντος της πολιτείας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει ο αναπτυξιακός νόμος σύντομα, «ώστε να δημιουργηθεί και πάλι κλίμα επενδυτικής τόνωσης στην χειμαζόμενη τα τελευταία χρόνια από πλευράς επενδύσεων, Θράκη».

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.