Θετικα μηνυματα για το Αλαν Κογιου απο την Αθηνα

Μετά τη συνάντηση του Δημάρχου Κομοτηνής στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ροµά - Θα δημιουργηθεί οδικός χάρτης ώστε Δήμος και Ειδική Γραμματεία να προχωρήσουν στη λύση του θέματος της μετεγκατάστασης

Θετικά μηνύματα για την πρόοδο στο θέμα του Αλάν Κογιού έδωσε η συνάντηση που είχε την Παρασκευή 15 Ιουνίου στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ροµά ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης. 

Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε με την Ειδική Γραμματέακ. Κατερίνα Γιάντσιου, με την οποία συζήτησε την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του Αλάν Κογιού, σε σχέση με άλλες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, τις οποίες επιθυμεί να αντιμετωπίσει το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του προγράμματος «Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά».
 
Το πρόγραμμα προβλέπει την προσωρινή (μέχρι δεκαετία) μετεγκατάσταση των Ρομά στις περιοχές παρέμβασης, αλλά και, αν αυτή δεν είναι δυνατή, την εγκατάσταση υποδομών ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης, προσπάθησαν να καταδείξουν στην Ειδική Γραμματέα και τους συνεργάτες της ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες του Αλάν Κογιού. Και αυτό γιατί μιλάμε για κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζει το Υπουργείο, αλλά και γιατί ο σχεδιασμός στο Δήμο, έχει να κάνει με την οριστική, και όχι την προσωρινή μετεγκατάσταση των κατοίκων.
 
Η διαφορά της κλίμακας αυτή είναι σημαντική, γιατί ο πιλοτικός σχεδιασμός του Υπουργείου για συγκεκριμένη κοινότητα Ρομά σε άλλη περιοχή της χώρας αφορούσε έκταση μετεγκατάστασης 10 στρεμμάτων, όταν η έκταση που έχει κυριότητα ο Δήμος Κομοτηνής για το Αλάν Κογιού είναι δεκαπλάσια, συνολικά 100 στρέμματα.
 
Η ανταπόκριση από την κ. Γιάντσιου ήταν πολύ καλή, σημείωσε ο κ. Πετρίδης, και έτσι συμφώνησαν να καταλήξουν σε ένα οδικό χάρτη, που να προσαρμόσει τη λύση του προβλήματος, στο συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Μεγάλη η διαφορά σε κλίμακα 

Παρόλα αυτά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα της μετατροπής της προσωρινής οικιστικής αποκατάστασης σε μόνιμη. Όμως ο Δήμος, έχοντας πλέον την κυριότητα των 100 στρεμμάτων στον χώρο μετεγκατάστασης, θα προχωρήσει στη μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδιασμού την οποία θα προκηρύξει άμεσα, ώστε να πάρει πολεοδομική υπόσταση η περιοχή μετεγκατάστασης.
 
Έτσι ο δήμαρχος θεωρεί πως θα έχει τη δυνατότητα, σε ορίζοντα 10 ετών, μαζί με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, να προχωρήσουν σε επέκταση της περιόδου με την παραχώρηση των οικοπέδων στους δικαιούχους.
 
Άλλωστε παρόλο που η διάταξη της απόφασης του Υπουργείου δίνει τη δυνατότητα της κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων χρήσης της περιοχής μετεγκατάστασης, αυτό δεν μπορεί να γίνει για τις απαραίτητες αστικές υποδομές, πάλι λόγω της κλίμακας της περιοχής μετεγκατάστασης στην Κομοτηνή.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής θα προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις μελέτες που χρειάζονται, η Ειδική Γραμματεία θα φροντίσει για την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση αυτών των μελετών, με τον κ. Πετρίδη να σημειώνει πως φαίνεται ότι υπάρχει όλη η καλή διάθεση από πλευράς του υπουργείου για να προχωρήσει η διαδικασία.
 
Τέλος τονίστηκε πως θα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος με την τοπική κοινωνία των Ρομά, ώστε να εξηγηθεί τι γίνεται και ποια βήματα θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν της μετεγκατάστασης. 

Δημιουργία υποδομών βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής 

Όσο αφορά στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, το Υπουργείο επιθυμεί την δημιουργία τους το συντομότερο δυνατό, με την τοποθέτηση χημικών τουαλετών, πλυντηρίων και προκάτ ντους.
 
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής εξήγησε πως αυτά δεν μπορούν να κατασκευαστούν σε καταπατημένες εκτάσεις, όπως αυτή στο Αλάν Κογιού, όπου να σημειωθεί ότι παλιότερες ανάλογες προσπάθειες είχαν καταπέσει στα δικαστήρια.
 
Για αυτό και θα αναζητηθεί τρόπος, είτε μέσω της μίσθωσης ιδιωτικής έκτασης, είτε μέσω δημοτικής έκτασης, να δημιουργηθούν αυτές οι δομές, που πάλι λόγω κλίμακας, θα πρέπει να είναι πιο εκτενείς από ό,τι προβλέπει το Υπουργείο.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.