Θεσμος το συνεδριο του Ορφεα στην Θρακη

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και θετικές εντυπώσεις από τους συνέδρους, αλλά και από όσους παρακολούθησαν τις εργασίες του, ολοκληρώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, οι εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Ο Ορφέας πηγή πολιτισμού – Η Θράκη ως τόπος έμπνευσης».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου σε συνεργασία με τις Νομαρχίες Έβρου και Ροδόπης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Την Εναρκτήρια Τελετή του Συνεδρίου τίμησε με την παρουσία του η Αυτού Εξοχότης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.


Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, εξαιρετικοί επιστήμονες από την Ελλάδα, για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, συνέθεσαν το πλέγμα των επιρροών του Ορφέα και του Ορφισμού στη θρησκεία, την κοσμογονία, την φιλοσοφία, την ψυχολογία και τις τέχνες.

Θεματικές ενότητες ήταν: «Ορφέας και Θρησκεία», «Ορφέας και Κόσμος», «Ορφέας – Μύθος και Ψυχολογία» και τέλος «Ορφέας και Τέχνη».

Η συμμετοχή των συνέδρων τόσο την μέρα αυτή όσο και κατά την τελευταία που περιελάμβανε συμπόσιο, ανοικτή συζήτηση για τον Ορφέα, ήταν πέραν κάθε προσδοκίας, αλλά κυρίως χαρακτηρίστηκε από υψηλό επίπεδο γνώσης του αντικειμένου.

Η επιτυχία αυτή του Συνεδρίου αποτέλεσε και την αιτία να συναποφασιστεί από τους διοργανωτές η θεσμοθέτησή του στην Θράκη και η διεύρυνση της εμβέλειάς του σε πρώτη φάση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και αργότερα σε ευρύτερο διεθνές.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, κ. Γεώργιος Μηνόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση με το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου:

«Η επιτυχία του Συνεδρίου κατέδειξε ότι ο Ορφέας, η υπαρκτή αυτή διαχρονική μορφή της Θράκης αποτελεί ακόμη και σήμερα μία διαρκή και αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Η επιτυχία του Συνεδρίου αποτελεί για όλους εμάς τεράστια ευθύνη και ταυτόχρονα υποχρέωση να προχωρήσουμε σε διεθνοποίησή του. Τα όσα μοναδικά και αξιόλογα ειπώθηκαν ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο Ορφέας της μεγάλης Θράκης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σύμβολο της νέας σύγχρονης Θρακικής πραγματικότητας. Σύμβολο ενός τόπου με πολύτιμη ιστορία και ακόμη πιο σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη. Ευχαριστώ την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εξαιρετική τιμή να παραβρεθεί στην εναρκτήρια εκδήλωση και όλους όσους συνέδραμαν, συμμετείχαν ενεργά και προέβαλαν αυτήν την προσπάθεια που βρίσκεται μόνο στην αρχή της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.