Θεσμικες διαφορες στην Αυτοδιοικηση

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συζητήσεις πραγματοποίησαν πριν ένα δεκαήμερο στην Τουρκία ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Παπαδριέλλης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μέρτογλου στο πλαίσιο πενθήμερου ταξιδιού με αντικείμενο την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις δύο χώρες.

Την επίσκεψη αναμένεται να ανταποδώσουν οι δήμαρχοι Ραιδεστού, Βιζύης και της περιοχής Μπεϊόγλου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να αναζητηθούν σημεία συνεργασίας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Παπαδριέλλης και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Αλή Μέρτογλου επισκέφθηκαν την Τουρκία και συναντήθηκαν με το δήμαρχο της περιοχής Μπεϊόγλου της Κωνσταντινούπολης, κ. Μιμάρ Καντήρ Τορμπάς, το δήμαρχο Βιζύης, κ. Σεφκέτ Μουτλού και τον δήμαρχο Ραιδεστού, κ. Οσμάν Ταμπάκ. Υπήρξε παράλληλα εθιμοτυπική συνάντηση με τον έπαρχο Βιζύης, κ. Μουσταφά Τάσμπαση.

Ο κ. Παπαδριέλλης επισκέφθηκε προσκυνηματικά το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης όπως επίσης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία.

Επιστρέφοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη θερμή υποδοχή σχολιάζει το περιεχόμενο των συναντήσεων: «Είχαμε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα Αυτοδιοίκησης, στα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία. Το ταξίδι ήταν θετικό από κάθε άποψη γιατί διαμορφώσαμε μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση στην Τουρκία. Εκτιμώ πως και οι συνάδελφοι Τούρκοι δήμαρχοι πληροφορήθηκαν πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα».

Την Παρασκευή αναμένεται να έρθει ένα χορευτικό συγκρότημα από τη Ραιδεστό που θα δώσει μια παράσταση στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας. Ο κ. Παπαδριέλλης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλα πεδία συνεργασίας πλην του πολιτισμού κι εκτιμά πως «η επόμενη χρονική περίοδος θα είναι σημαντική γιατί θα υπάρξει συνάντηση με όλους τους Δημάρχους για να αξιοποιηθεί η πρώτη επαφή».

Ο κ. Παπαδριέλλης επισκέφθηκε την Βιζύη, μια περιοχή με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον ίδιο: «Ήταν ένα προσκύνημα από την πλευρά μου στην ιδιαίτερη πατρίδα του αείμνηστου πατέρα μου. Πήγα για πρώτη φορά και με ενδιέφερε να δω κάποια πράγματα από το παρελθόν. Βρήκα κάτι από το πατρικό σπίτι, χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος ότι πρόκειται για αυτό.

Στη Βιζύη δεν υπάρχουν καθόλου Έλληνες, απέμειναν όμως σπίτια που αποδεικνύουν τον ελληνισμό που υπήρχε εκεί, όπως και το αρχαίο θέατρο που δεν έχει συνολικά ανασκαφεί. Υπάρχει μια εκκλησία που είναι μικρογραφία της Αγίας Σοφίας, η οποία δεν αναστυλώθηκε πλήρως, λόγω έλλειψης πόρων»
.

Εστιάζοντας στις διαφορές σε θέματα Αυτοδιοίκησης ανάμεσα στις δύο χώρες ο κ. Παπαδριέλλης επισημαίνει: «Η τουρκική Αυτοδιοίκηση εκπροσωπείται με κόμματα αλλά σε αυστηρότερο βαθμό από ότι στην Ελλάδα. Εκεί λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση όπως εδώ οι βουλευτικές εκλογές. Αν για παράδειγμα κέρδιζε τις εκλογές η ΝΔ, θα έβγαζε και δήμαρχο. Αν συμβεί κάποιος δήμαρχος να έχει ένα πρόβλημα υγείας δεν υπάρχει αντιδήμαρχος να τον αναπληρώσει. Ο αναπληρωτής δημάρχου ορίζεται από την κυβέρνηση. Εξαρτώνται από την κυβερνητική εξουσία, ακόμη και σε επίπεδο εκλογικών διαδικασιών».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.