«Θερμη παρακληση, να σεβονται οι οδηγοι τουλαχιστον το parking για τα Α.μεΕ.Α.»

Ονομάζεται Θεόδωρος Σαβουλίδης και εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια ως κλητήρας στο πιο πολυσύχναστο κτίριο της Ροδόπης, στο κτίριο της Νομαρχίας. Παρατηρεί τη συμπεριφορά των οδηγών και εξοργίζεται κάθε φορά που κάποιος παρκάρει το αυτοκίνητό του σε διαβάσεις Α.μεΕ.Α. ή σε χώρο στάθμευσης Α.μεΕ.Α. «Ειδικά το parking για τα ΆμεΕΑ, δεν το αφήνουν ποτέ ελεύθερο!» δηλώνει με απογοήτευση και σημειώνει: «Αν δεν τους κάνω παρατήρηση να απομακρύνουν από αυτή την θέση το αυτοκίνητό τους, σταθμεύουν και φεύγουν αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους τους.»

Πόσα χρόνια είστε κλητήρας στη Νομαρχία;

Δέκα χρόνια.

Τι συμπεραίνετε για τη συμπεριφορά των οδηγών;

Η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη. Πολύ απαράδεκτη. Οι περισσότεροι δεν νοιάζονται παρά μόνο για τη βολή τους. Αδιαφορούν, αν με την συμπεριφορά τους δημιουργούν προβλήματα σε άλλους.

Ακόμη και όταν τους παρατηρείτε για το χώρο που έχουν παρκάρει;

Ακόμη και τότε, έτυχε να τους κάνω παρατήρηση και αντί για το συγγνώμη τους να εισπράξω βρισιές.

Εσείς τι είδους συμπεριφορά περιμένετε;

Εντάξει, θα μπορούσαν να πουν: «Κάθισε κυρ – Θόδωρε πέντε λεπτά στο αυτοκίνητο για να κάνω την δουλειά μου.» Αντί γι’ αυτό το κλειδώνουν και φεύγουν, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δημιουργούν προβλήματα στους συνανθρώπους του. Ούτε που τους νοιάζει ότι δυσκολεύουν τη ζωή άλλων. Ούτε που σκέφτονται ότι υπάρχει περίπτωση να θέλει να περάσει κάποιος από εκεί και να μην μπορεί.

Κι εσείς τι κάνετε;

Σ΄ αναγκάζουν με τη στάση τους να καλέσεις την Τροχαία. Τους ακούω αρκετά συχνά, όταν έρχεται η Τροχαία, να λένε: «Ξέρετε, μια δουλειά είχα να κάνω στην Νομαρχία, δεν θα το άφηνα για πάντα.»

Δεν είναι ειλικρινείς;

Νομίζω ότι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Δεν τους νοιάζει αν ο άλλος μπορεί να κινηθεί, αν έχει πόδια ή αν κινείται πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι ή αν μπορεί να έχει μια άνετη πρόσβαση στο κτίριο.

Δηλαδή παρκάρουν ακόμη και σ΄ αυτό το parking για τα ΑμεΕΑ;

Ειδικά εδώ το parking για τα ΆμεΕΑ δεν το αφήνουν ποτέ ελεύθερο! Αν δεν τους κάνω παρατήρηση να απομακρύνουν από αυτή την θέση το αυτοκίνητό τους, σταθμεύουν και φεύγουν, αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους τους.

Μα εγώ βλέπω ότι υπάρχει η σχετική σήμανση, κίτρινη γραμμή, πινακίδα για τα ΑμεΕΑ, όλα αυτά δεν τα βλέπουν;

Και η κίτρινη γραμμή υπάρχει και η πινακίδα των αναπήρων υπάρχει, όποιος θέλει βλέπει. Αλλά το κακό είναι ότι στις μέρες μας δεν θέλουμε να βλέπουμε κάτι άλλο πέρα από το συμφέρον μας.

Κι όταν τους δείχνετε τη σήμανση ποια είναι η συμπεριφορά τους;

Άλλοι λένε:«Δεν το είδα», άλλοι:« Έλα μωρέ τώρα για πέντε λεπτά το άφησα γιατί φωνάζεις;» και άλλοι πάλι με έχουν βρίσει, γιατί τόλμησα να τους κάνω παρατήρηση. Η συμπεριφορά των περισσοτέρων οδηγών είναι απαράδεκτη.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν βρίσκουν ελεύθερο parking για να σταθμεύσουν με αποτέλεσμα να αγανακτούν και να συμπεριφέρονται έτσι…

Το parking απέχει ελάχιστα από εδώ, αλλά είναι τόσο κακομαθημένοι που δεν θέλουν να περπατήσουν ούτε καν δέκα μέτρα. Όπου πάνε, θέλουν να πάνε με το αυτοκίνητο.

Υπήρξαν περιπτώσεις που αυτή ειδικά η παράνομη στάθμευση να δημιούργησε προβλήματα πρόσβασης σε ΆμεΕΑ;

Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις, την ώρα που ήταν παράνομα σταθμευμένο ένα όχημα, να θέλει να περάσει ΆμεΕΑ και να μην μπορεί. Μέχρι που καλέσαμε την Τροχαία για να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σ’ αυτό το Άτομο.

Με την επιβολή ποινών θα γινόταν λέτε και οι οδηγοί πιο προσεκτικοί;

Δεν γίνεται με τις ποινές, χρειάζεται η παιδεία. Δεν μπορεί σε κάθε μας κίνηση να θέλουμε έναν κλητήρα ή έναν αστυνομικό πάνω από το κεφάλι μας. Αυτές τις συμπεριφορές θα πρέπει να τις έχουμε κτήμα μας, να είναι ενταγμένες στην καθημερινότητά μας, να καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι σε ένα ΑμεΕΑ δεν πρέπει να του δημιουργούμε προσκόμματα και αγκυλώσεις.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους οδηγούς;

Θερμή παράκληση, να σέβονται οι οδηγοί τουλάχιστον το parking για τα ΑμεΕΑ, είναι πραγματικά πολύ άσχημο να θέλει κάποιος να περάσει και να μην μπορεί, να στέκει μόνος και αβοήθητος, επειδή κάποιος στάθμευσε το αυτοκίνητό του όπου ήθελε. Δεν πρέπει να αδιαφορούν έτσι για τους συνανθρώπους τους.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.