Θερμες προετοιμασιες στο Δημο Ιασμου

Για την αγορά οικοπέδου από τον ΟΕΚ για την ανέγερση εργατικών κατοικιών στο Δήμο Ιάσμου υπάρχει μια χαλαρή κινητικότητα λόγω «κωλυμάτων» που εμφανίζονται στην Αθήνα, ενώ ο δήμαρχος, κ. Καζάκης κάνει λόγο για δημιουργία παραρτήματος στη Βόρεια Ελλάδα, του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

Στο μεταξύ, μικρά και μεγάλα έργα προχωρούν ανάλογα με τους χρόνους των υπεύθυνων εργολάβων, και ο Δήμος πληροφορείται ότι οι καλές ειδήσεις θα προέλθουν απ’ το Πρόγραμμα Ολυμπιάδα 2004 για τη δημιουργία αθλητικών υποδομών.

Πρόσφατα έγινε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της ολοκλήρωσης των Εργατικών Κατοικιών στην Ξυλαγανή και τις Σάπες, όπου υπήρχαν ιδιόκτητα οικόπεδα των δήμων και διατέθηκαν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Στο Δήμο Ιάσμου δεν υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο διαθέσιμο για τις Εργατικές Κατοικίες και οι κινήσεις είναι διαφορετικές, όπως μεταφέρει ο δήμαρχος κ. Σταύρος Καζάκης. «Ο ΟΕΚ προβαίνει στην αγορά του αντίστοιχου οικοπέδου από ιδιώτες.

Αναμένεται να έρθει σ’ επαφή με τους ιδιοκτήτες το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών για να γίνει η εκτίμηση και να προχωρήσει ο ΟΕΚ στην αγορά οικοπέδων και στη συνέχεια να γίνει η δημοπράτηση και κατασκευή του έργου.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και για να προχωρήσει χρειάστηκε η παρέμβαση του Δήμου. «Κώλυσε» σ’ ένα γραφείο στην Αθήνα».


Η παρέμβαση του κ. Καζάκη ήταν άμεση. Σε συνομιλία του επίσης με τον πρόεδρο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών κ. Παπαϊωάννου, Καθηγητή του Α.Π.Θ. επισημάνθηκε ότι το Σώμα πρέπει να έχει παράρτημα στη Βόρεια Ελλάδα. «Διαπιστώσαμε με τον κ. Παπαϊωάννου ότι αποτελεί δυσλειτουργία να περιμένουμε στον Ίασμο νά ‘ρθει κάποιος απ’ την Αθήνα για να εκτιμήσει το οικόπεδο. Το Σ.Ο.Ε. υπάγεται στο υφυπουργείο Οικονομικών και υπέδειξε να κάνουμε παρέμβαση στον κ. Φωτιάδη για τη δημιουργία παραρτήματος, ώστε νάχουμε δυνατότητες ευελιξίας».

Αναμένεται να έρθει συγκεκριμένος εκτιμητής στον Ίασμο, ο οποίος πέρα από τις ιδιοκτησίες θα εκτιμήσει και το αρχοντικό Παπαβασιλείου: «Προσπαθούμε να το οικειοποιηθεί ο Δήμος Ιάσμου για να το αξιοποιήσει. Είναι ένα σπάνιο τριώροφο αρχοντικό, για το οποίο ένας αναπαλαιωτής ανέφερε ότι είναι το μοναδικό εναπομείναν της Θράκης, αυτής της τεχνοτροπίας».

Αναφορικά με τις Εργατικές Κατοικίες, ο κ. Καζάκης σημειώνει ότι «ο Ο.Ε.Κ. υπέδειξε τα οικόπεδα, βρίσκονται στα όρια του οικισμού του Ιάσμου, ενώ οι δικαιούχοι έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους». Τα οικόπεδα θα είναι περίπου 30-40 και με την εγκατάσταση των δικαιούχων θα ενισχυθεί ο ντόπιος πληθυσμός. «Πιέζουμε για να υπάρχουν εξελίξεις. Ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος και ο κόσμος δεν βλέπει αποτέλεσμα».

Οργασμός έργων στον Ίασμο

Εν αναμονή του υπαλλήλου απ’ το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, ο Ίασμος συνεχίζει την υλοποίηση έργων. Ο δήμαρχος μεταφέρει: «Είμαστε σε μια περίοδο οργασμού από σημαντικά έργα, όπως είναι το ρείθρο στον Κομψάτο, η οδική διασύνδεση με τον οικισμό. Έχουν δημοπρατηθεί, τοποθετήθηκαν οι εργολάβοι. Πρόκειται για έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης. Η θερινή σεζόν βοηθάει στην επίσπευση των εργασιών αλλά οι εργολάβοι δεν συμμερίζονται την αγωνία μας και τις ανάγκες του κόσμου και δεν ανταποκρίνονται στις ταχύτητες που επιθυμούμε. Υπάρχει έργο που θάπρεπε να είναι στην ολοκλήρωσή του και είναι ακόμη στο ξεκίνημα, παρά τις πιέσεις μας. Φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε σε ανεπιθύμητες ρίξεις.

Αργότερα θα είμαστε στο φθινόπωρο και θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών.

Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα ύδρευσης κι αυτό γίνεται συνήθως καλοκαίρι.

Κάποια έργα προχωρούν με σωστές ταχύτητες, ενώ κάποια άλλα με μικρές».

Πρόγραμμα Ολυμπιάδα 2004

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο δήμαρχος Ιάσμου από την ανταπόκριση των υποβληθέντων προτάσεων απ’ το Υπουργείο Αθλητισμού σε σχέση με το Πρόγραμμα Ολυμπιάδα 2004, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει: «Θα έχουμε ένα καλό μερίδιο. Σύντομα θ’ αρχίσουμε να υλοποιούμε σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Υποβάλαμε προτάσεις και βλέπω πως πάμε για υλοποίηση σημαντικών έργων. Στις προτάσεις μας είναι ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα 5Χ5, βοηθητικές εγκαταστάσεις στα υπάρχοντα γήπεδα, κερκίδες σ’ ένα κεντρικό γήπεδο του δήμου.Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Φλωρίδης μας παρακίνησε να υποβάλουμε τις προτάσεις μας. Βέβαια δεν υλοποιούνται όλες, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών…

Ελπίζουμε σε καλά αποτελέσματα, γιατί νοιώθουμε τέτοια πίεση και αγωνία καθημερινά και θέλουμε να δικαιωθούμε».Οι υποβληθείσες προτάσεις είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων συντήρησης των εγκαταστάσεων από ένα καποδιστριακό Δήμο.Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ αντιστοιχεί το ποσό των 22,8 δις δρχ. απ’ το πρόγραμμα Ολυμπιάδα 2004, ποσό που θα κατανεμηθεί σε πέντε νομούς και πέντε δήμους.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.