Θεοφανεια σε ολη τη Ροδοπη με θυελλωδεις ανεμους

Θαρραλέοι νέοι αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του θρακικού πελάγους

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη γιορτή των Θεοφανείων στη Ροδόπη, όπως και σε όλη τη χώρα, δεν στάθηκαν εμπόδιο για την πραγματοποίηση των τελετών καθαγιασμού των υδάτων, στο υδραγωγείο της πόλης, στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, στο λιμάνι Φαναρίου και τέλος στον ποταμό Κομψάτο όπου βρέθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
 
Τολμηροί νέοι, αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά, με αρκετό κόσμο παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να δίνει το «παρών» και στα τέσσερα σημεία.
 

Αγιασμός των υδάτων στο υδραγωγείο Κομοτηνής

 
Με τον καθαγιασμό των υδάτων του υδραγωγείου της πόλης ξεκίνησε και φέτος επίσημα  η γιορτή των Θεοφανείων, με πολιτικούς να εύχονται καλή χρονιά με περισσότερες χαρές και λιγότερα προβλήματα και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Νότη Χαραλαμπίδη, να προαναγγέλλει τη προσεχή δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας του νέου υδραγωγείου.
 

Καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια

 
Κατά  τη δεύτερη τελετή καθαγιασμού των υδάτων που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, αρκετοί πολίτες και θεσμικοί εκπρόσωποι του τόπου βρέθηκαν στην τελετή, αψηφώντας επίσης το τσουχτερό κρύο. Ο σταυρός έπεσε στο νερό και οχτώ τολμηροί βουτηχτάδες ρίχτηκαν στα αγριεμένα νερά του Θρακικού Πελάγους με τον σταυρό να ανασύρει ο κ. Ηλίας Κουτσουκανίδης.
 

Ο συνήθης ύποπτος Γιάννης Πετράς ο τυχερός της ημέρας στο Φανάρι

 
Ίδια η καιρική κατάσταση και στο λιμάνι Φαναρίου όπου πρωταγωνίστησαν 10 βουτηχτές, με τον συνήθη ύποπτο Γιάννη Πετρά να στέκεται για άλλη μια χρονιά τυχερός. Στο λιμάνι βρέθηκαν και εθελοντές διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ενώ την έλευση και αποχώρηση των επισήμων συνόδευσε το άγημα της μπάντας του στρατού.
 

Νεαρός ήρωας βούτηξε στα νερά του ποταμού

 
Η ολοκλήρωση των τελετών πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Κομψάτο όπου οι παρευρισκόμενοι χρειάστηκε να «συσφίξουν τις σχέσεις τους» και να παρακολουθήσουν σφιχταγκαλιασμένοι την τελετή λόγω των σφοδρότατων ανέμων που έπνεαν τοπικά. Ο νεαρός Μηνάς Ισπιρλίδης ανέσυρε τον σταυρό από τα νερά του ποταμού.
 

Ευχές από τους φορείς της περιοχής

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης ευχήθηκε χρόνια πολλά καλή χρονιά σε όλους με υγεία, εκφράζοντας την ελπίδα  η βάπτιση του Θεανθρώπου να είναι η αρχή για μια χρόνια με περισσότερη ελπίδα.
 
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης, σημείωσε πως «με τον καθαγιασμό των υδάτων από την εκκλησία μας καθαγιάζονται οι ζωές μας και οι ψυχές των ανθρώπων» ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως «η ευλογία της ημέρας ας μας φωτίζει και ας μας καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νότης Χαραλαμπίδης, ευχήθηκε καλή χρονιά και «η φώτιση να μας φωτίσει όλους να κάνουμε τις σωστές επιλογές ώστε το 2020 να έχουμε λιγότερα προβλήματα και περισσότερες χαρές», τονίζοντας καταληκτικά πως «ο μητροπολίτης στάθηκε τολμηρότερος, καθώς επέμεινε να τελεσθεί η λειτουργία όπως πρέπει στις εξωτερικές κλίνες».
 

Ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ευχήθηκε με τη σειρά του καλή φώτιση σε όλους με υγεία, ειρήνη και δημιουργικότητα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του «το 2020 να είναι έτος που θα μας επαναφέρει στη κανονικότητα ώστε ξαναβρεί η Ροδόπη τον βηματισμό της και η Ελλάδα να επιστρέψει πρωταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον».
 
«Ξεχωριστή για την ορθοδοξία» χαρακτήρισε την μέρα ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου. «Χρειαζόμαστε περισσότερο φως στις καρδιές και στη σκέψη μας για να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση, σύνεση, σιγουριά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας ως κοινωνία και ως χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «είμαι αισιόδοξος πως αν προχωρήσουμε με σύμπνοια ως κοινωνία και ως λαός δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε καμία απειλή».
 

«Λαμπρά» και «περιφανής» η ημέρα τόνισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος ανέφερε πως «ο Χριστός  κατέρχεται στον Ιορδάνη για να αγιάσει τα ύδατα και μέσα από αυτόν τον αγιασμό να ολοκληρώσει τον αγιασμό σύμπασας της κτίσης». Ευχήθηκε δε ο Θεός να δίνει «όμβρους ειρηνικούς», βροχή, όπως εξήγησε, προς καρποφορία και «τους αέρας επωφελείς», ενώ «τα καθαρά έργα του νου και της διάνοιας να είναι τέτοια, που θα ευαρεστείται ο θεός και θα ωφελούνται οι άνθρωποι».
 
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, σημείωσε πως πρόκειται για μια συμβολική μέρα με πολλά μηνύματα, μέσω της οποίας μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα μιας νέας αρχής. Ευχήθηκε φώτιση σε όλες και σε όλους, ενώ παράλληλα τόνισε πως «με ομόνοια και ομοψυχία, όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε με λαμπρότητα το μέλλον της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής αυτής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.