Θεοδωρος Μουχτσης: «Με συνολικη δουλεια οικοδομουμε το σχολειο του μελλοντος»

Συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Θεόδωρος Μούχτσης με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους και αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου οι μαθητές να έχουν ευχάριστη διαβίωση στο σχολείο, παράλληλα με την εξασφάλιση εκπαιδευτικής ποιότητας και ισότητας, ενώ αναφέρθηκε σε προβλήματα που προέκυψαν σε σχολεία της Περιφέρειας.

«Ευχή και πεποίθησή μας είναι», σημείωσε ο κ. Μούχτσης, «ότι με τη συνολική μας δουλειά οικοδομούμε το σχολείο του μέλλοντος. Το σχολείο, όπου συναντιέται η πολιτεία με την κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς και την τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, καθώς και ίσων ευκαιριών για την προσωπική και κοινωνική ολοκλήρωση τους.

Με γνώμονα το ότι κάθε παιδί αποτελεί μια μοναδική προσωπικότητα, επιδιώκουμε την ποιοτική ανασυγκρότηση του σχολείου στην καθημερινή του λειτουργία».


Ανέφερε ότι έγιναν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες ενέργειες συντήρησης από τη Νομαρχία και τους ΟΤΑ, ενώ έχει εξασφαλισθεί η μεταφορά των μετακινούμενων μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν.

«Οι εκπαιδευτικοί, στο σύνολό τους βρίσκονται στις θέσεις τους και αμέσως μετά τον αγιασμό έχουν διανεμηθεί στους μαθητές τα βιβλία και το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Οι σχολικοί σύμβουλοι σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους Επιστημονικής Καθοδήγησης προγραμματίζουν συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειάς τους για να γίνει η σχετική ενημέρωση για το διδακτικό τους έργο και τα νέα σχολικά βιβλία.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι σύλλογοι διδασκόντων, οι Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας την πείρα της περσινής χρονιάς οργανώνουν τη λειτουργία της Ενισχυτικής διδασκαλίας, της Πρόσθετης διδακτικής στήριξης και του Ολοήμερου σχολείου. Μέτρα με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία.

Γίνονται προσπάθειες για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Διδακτικής Αξιολόγησης Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών. Καταλήγοντας, ο κ. Μούχτης ευχήθηκε στους 3.000 περίπου εισαχθέντες στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υπογραμμίζοντας ότι «δεν επιδιώκουμε την ωραιοποίηση της πραγματικότητας, αλλά την καλύτερη αντιμετώπισή της. Γνωρίζουμε ότι προβλήματα υπάρχουν, αυτό όμως πρέπει να αποτελεί φιλοσοφία και κίνητρο για συνεργασία με σκοπό την εξεύρεση λύσεων προς όφελος των παιδιών μας».

Ερωτώμενος για τα προβλήματα που προέκυψαν σε σχολεία της Περιφέρειας ανέφερε ότι υπήρξε μια δικαιολογημένη αντίδραση εκ μέρους των γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης, ζητώντας την παρουσία του υπουργού Παιδείας. Το σχολείο είναι δυναμικότητας 180 μαθητών και σήμερα φοιτούν 320. Το 1996 κατασκευάστηκε δεύτερο κτίριο του οποίου η χρήση παραχωρήθηκε στο ιδιωτικό ΙΕΚ «ΑΘΗΝΑ» και παρά «την κινητοποίηση της Νομαρχίας, του δήμου και την εμπλοκή και των δικαστικών αρχών ο ιδιοκτήτης του ΙΕΚ αρνείται να συμμορφωθεί».

Στην Ξάνθη τρία σχολεία αυτά του 4ου και του 6ου Γυμνασίου όπως και του 3ου Λυκείου είναι από τα λίγα σχολεία που εξακολουθούν να λειτουργούν με διπλοβάρδιες μαζί με αυτό της Ορεστιάδας Έβρου όπου εμφανίστηκε καθίζηση του εδάφους. «Οι προσπάθειές μας για ανεύρεση οικοπέδου ευοδώθηκαν με τη συνηγορία και του νομάρχη και του δήμου ενώ εξασφαλίστηκε και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Το όλο πρόβλημα δημιουργείται από τους περιοίκους οι οποίοι αρνούνται την κατασκευή νέου κτιρίου, θεωρώντας ότι θα μειωθεί η αξία των οικοπέδων τους». Το σχολικό κτίριο που υφίσταται μπορεί να καλύψει τις ανάγκες φοίτησης των μαθητών των δύο σχολείων οπότε το νέο κτίριο θα κληθεί να καλύψει την φοίτηση ενός μόνο σχολείου που θα επιλεγεί όταν ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Οι προσπάθειες κατάργησης της διπλοβάρδιας στα σχολεία συνεπάγονται προβλήματα στην στέγαση επισήμανε ο κ. Μούχτσης. «Με την κατάργηση της διπλοβάρδιας έχουμε αύξηση των μαθητών και σε πόλεις όπως η Κομοτηνή ή η Καβάλα, που είναι παλιές, δύσκολα βρίσκονται οικόπεδα, έτσι το πρόβλημα στέγασης διογκώνεται».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.